Görüş Bildir

Demirtaş: Hodri meydan, kayyum atayın erken yerel seçim yapalım

HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’tan belediyele kayyum atanması ile ilgili “Hodri meydan. Kayyum atamak istediğiniz her yerde erken yerel seçim yapalım” diye konuştu.

Demirtaş: Hodri meydan, kayyum atayın erken yerel seçim yapalım

DİYARBAKIR (İHA) - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, belediyelere kayyum atanması ile ilgili yaptığı açıklamada, “Parmak sayınız bu yasayı çıkarmaya yetse bile siz yerelde o kayyumu belediye başkanı olarak çalıştıramayacaksınız. Hodri meydan kayyum atamak istediğiniz her yerde, yerelde erken seçim yapalım, sandıkla gelmiş olanlar sandıkla gitsinler. Bu yasayı geri çeker, yeniden sağlıklı bir şekilde, ortak bir devlet aklıyla, ortak bir siyaset aklıyla bu ülkeyi beraber düze çıkaralım derseniz, HDP, DBP bütün gücüyle buna vardır” dedi.

DBP’li bölge belediye başkanları ile HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP’li milletvekilleri, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya geldi. Burada komisyondan geçen kayyum atamaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Demirtaş, yerel yönetimlere el konulmasının, yerel demokrasinin tam da gelişmediği Türkiye’de tümüyle yerel demokrasiyi ortadan kaldıracak veya demokratikleşmeyi, bu süreci ortadan kaldıracak hamlenin, aklı başında bir hamle olmadığını, hiçbir aklı başında yöneticinin böylesi bir dönemde böylesi bir riskli kararı almaması gerektiğini söyledi.

                                                               

Erken yerel seçim vurgusu

FETÖ hakkında da açıklamalarda bulunan Demirtaş, şöyle konuştu:

“Eğer bizim sözümüzü dinlemiş olsaydınız, her gece rüyasında Hz. Peygamber’i gördüğünü, Hz. Peygamber’le konuştuğunu iddia eden bir salya sümüğün peşinden 20 yıl koşmazdınız. Seçilmiş belediyelere kayyum atayarak o yerel halkın iradesini gasp etmeniz fiilen mümkün değil. Parmak sayınız bu yasayı çıkarmaya yetse bile siz yerelde o kayyumu belediye başkanı olarak çalıştıramayacaksınız. Kayyum atanmış belediye kesinlikle çalışamayacaktır. Bunu net olarak söylüyoruz. Halk çalıştırmayacaktır. Hodri meydan kayyum atamak istediğiniz her yerde, yerelde erken seçim yapalım, sandıkla gelmiş olanlar sandıkla gitsinler.”

“Belediyelerimiz 1 metrekare arsasını Fetullahçı örgüte vermemiştir, başka örgütlere de vermemiştir”

Bu yasanın geri çekilmesi halinde HDP’nin bütün gücüyle yeniden sağlıklı bir şekilde, ortak bir devlet aklıyla, ortak bir siyaset aklıyla bu ülkeyi beraber düze çıkarmaya çalışmaya devam edeceğini aktaran Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Daha önce defalarca ifade ettik, bu ülkenin gerçeğiyiz. Bizim belediyelerimiz 1 metrekare arsasını Fetullahçı örgüte vermemiştir, başka örgütlere de vermemiştir. İspatlayabilseniz zaten belediye başkanımız burada değil içeride olurdu. Kayyum hiçbir belediyemizi çalıştıramayacaktır, bu direnme hakkından kaynaklıdır. Nereden biliyoruz, seçilmişleri görevden almak için yola çıkan tanklardan biliyoruz. Seçilmişleri içeri atmak için havalanan uçaklardan biliyoruz. Ona karşı direnmek meşrudur. Gayri meşru hukuk dışı bir şekilde sizin seçtiklerinizi görevden almak için darbe yapanlara direnmek nasıl meşru ise belediyelerimize vekillerimize dokunulmazlık vesilesi ile darbe girişiminde bulunanlara karşı her şeyimiz ile direnmek o kadar meşrudur.”

“Kayyumu kabul etmeyeceğiz, çalıştırmayacağız, bu meşru bir direnme hakkıdır”

ONURSUZ YAŞAMAKTANSA ÖLMEYİ TERCİH EDERİZ

Kendilerinin halkla birlikte bu anlayışa karşı direneceklerini ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu:

“Onursuz haysiyetsiz yaşamaktansa, bir saniye bile onursuz yaşamaktansa ölmeyi tercih ederiz. Yasanın çıkmaması için HDP grubu olarak parlamento içinde elimizden geleni yapacağız. Parlamento dışında da yasanın uygulamaya geçmesi halinde her türlü meşru direnişe halkımız hazır olmalıdır. En önde, en başta biz kayyumu kabul etmeyeceğiz, çalıştırmayacağız, bu meşru bir direnme hakkıdır.”

KIŞANAK: ÇOK DAHA BÜYÜK BİR DEPREM ETKİSİ

Daha sonra konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, bu ülkede yerel yönetimleri tasfiye etmenin, halkın bir kısmının seçme seçilme hakkını elinden almanın, o ülkede darbelerden çok daha büyük bir deprem etkisi oluşturacağını söyledi.

TUNCEL: HÜKÜMETİ UYARIYORUZ

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ise “Biz DBP olarak bir kez daha hem hükümeti, hem ana muhalefet partisini uyarıyoruz, derhal bu yasa geri çekilmelidir. Şimdi yasanın geçmemesi için sözümüzü söylüyoruz, yasa geçtiği anda bu yasayı başta söylediğim gibi yok hükmünde görüp, buna karşı bulunduğumuz her yerde direnişte olacağımızın altını çizmek istiyorum” diye konuştu. Konuşmaların ardından HDP ve DBP’li yetkililer ile bölge belediye eş başkanları, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde basına kapalı toplantı gerçekleştirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi