Depremzedenin beklediği gün geldi, Bin 423 konut sahibini buluyor

Diyarbakır deprem konutları kura sonuçları belli oluyor. 6 Şubat depremlerinin ardından inşa edilen deprem konutları çekilen kuralarının ardından hak sahiplerine teslim edilmeye başlıyor.

Depremzedenin beklediği gün geldi, Bin 423 konut sahibini buluyor

Asrın felaketinden etkilenen illerden biri olan Diyarbakır'da kura ve anahtar teslim töreni İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın katılımıyla yapılıyor.  Depremzedeler, 2 yıl sonra ilk ödemelerini yapacağı evlerin anahtar teslim töreni başladı.

TÖRENE KİMLER KATILDI?

Diyarbakır’ın ev sahipliğinde gerçekleşen TOKİ Kura çekimi, Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde başladı. Kura çekimine İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanı sıra, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, eski bakanlardan Mehmet Mehdi Eker, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Galip Ensarioğlu, Mehmet Sait Yaz, Suna Kepolu Ataman, Ak Parti İl Başkanı Raşit Ocak ve depremzedeler de katıldı.

Bakan Yerlikaya, "6Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin seneyi devriyesinde hak sahiplerine bitirilen evlerin teslimini yapıyoruz. Bugün sizlerin misafiriyiz. Kura çekilişi başladı.

YERLİKAYA’NIN KONUŞMASINDAN KRİTİK NOTLAR

“Değerli kardeşlerim sizleri kura çekim ve anahtar teslim töreninde saygı ile selamlıyorum. Tarihin taşlarla yazıldığı bu şehir yüzyıllardır, geleceğe akan kutlu pınarımızdır" diyen Yerlikaya, Diyarbakır tarihine değindi. 

735 MİLYONU AŞKIN KİRA YARDIMI YAPILDI

Konuşmasının devamında Yerlikaya, “6 Şubat depremlerinden etkilenen Diyarbakır ve ülkemiz genelinde dünyanın en büyük arama ve kurtarma çalışmalarını gerçekleştirdik. Depremzede kardeşlerimizi evlerine kavuşturmaya devam edeceğiz, bu depremlerde 433 vatandaşımız hayatını kaybetti. 44 bin bina yıkıldı. Acil yıkılacak 103 binanın enkazı kaldırıldı. Ağır hasar 5 bin binanın yüzde 85'inin enkazı kaldırıldı. Diyarbakır’da ev sahibi ve kiracı 20 bin haneye bu güne kadar 795 milyonu aşkın kira yardımı yapıldı.

BİN 423 KONUT TESLİM EDİLECEK, YILSONUNA KADAR TOPLAM SAYI DA DEPREM BÖLGESİNE TESLİM EDİLECEK KONUT SAYISI DA BELLİ OLDU

Kent merkezi ve ilçelerde olmak üzere toplam 988 konteyner da 3 bin 782 vatandaşımızı misafir etmeye devam ediyoruz. İhtiyaç sahibi 678 ailemize esen kart dağıtıldı. Depremden etkilenen Diyarbakır'a 3 Milyar liraya yakın kaynak aktarıldı. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dünyanın en büyük konut seferberliğini gerçekleştiriyoruz. Deprem bölgesi genelinde 75 bin konutun teslimini yapıyoruz ardından da 15, 20 bin köy evi konutunu değerli hak sahiplerine teslim edeceğiz. Yılsonuna kadar 200 bin konutu sizlere teslim edeceğiz. Bu sayıyı akabinde 389 bin eve tamamlayacağız. Önümüzdeki yıl bu yapıları tamamlayacağız. Diyarbakır'da 15 bin 863 hak sahibimiz bulunuyor. Bugün bin 374'ü il ve ilçelerde olmak üzere 49'u kırsalda olmak üzere toplam bin 423 konutun kurasını çekeceğiz. 22 yıldır olduğu gibi Diyarbakırlı kardeşlerimizin yanında olacağız.” Şeklinde konuştu.

Dualar edildi.

DİYARBAKIR DEPREM KONUTU KURA SONUÇLARI İSİM LİSTESİ NASIL ÖĞRENEBİLİR?

https://www.turkiye.gov.tr/afet-ve-acil-durum-yonetimi-baskanligi adresinden veya e-devlet üzerinden kura çekim sonuçlarına depremzede vatandaşlarımız ulaşabilecektir.

Haber: Filiz YAŞA, Hamza Özçelik

Redaktör: Nazime Aslı ÇAVLAN

Kaynak: Diyarbakır Söz