Dicle Nehri’ne suç duyurusu!

UNESCO tarafından konuma altına alınan Dicle Nehri kıyısındaki yapılara karşı, savcılığı suç duyurusunda bulunuldu.

Dicle Nehri’ne suç duyurusu!

Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan ve koruma altında olan Dicle Nehri kıyısında, yapılması planlanan çalışmalar ve oluşabilecek tahribata karşı suç duyurusunda bulundu.

Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan ve koruma altında olan Dicle Nehri kıyısında, yapısal çalışma yapılması, kum veya başkaca malzeme çıkarılması ve nehir yatağının değişmesinin tahribata sebep olmasından kaynaklı belediye yetkililerine “Görevi Kötüye Kullanma, Çevrenin Kasten Kirletilmesi” hakkında suç duyurusunda bulundu.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu tarafından yapılan suç duyurusunda şu ifadeler yer aldı: “Doğal peyzaj alanı niteliğinde olan, Dünya Miras Listesinde yer alan bu alanlarda kazı yapılması veya malzeme çıkarılması tarihsel ve kültürel mirasın tahribi anlamına geleceği gibi bu gibi eylemler alandaki endemik bitki türlerinin yok olmasına, alandaki su samurlarının doğal yaşam alanlarının tahrip edilmesine sebebiyet vermektedir. Hal böyle iken ekte sunulan gazete haberlerinden ve fotoğraflardan görüleceği üzere; Sur Belediyesine ait iş makineleri ve kamyonlarla Dicle Nehri dere yatağından kum ve çakıl gibi malzemeler çıkarılmakta, başka alanlara taşınmaktadır. Belediye ekiplerince hukuka aykırı bir şekilde kum ve çakıl çıkarılması nehir yatağının değişmesine ve büyük çaplı tahribatların oluşmasına neden olmaktadır. Nitekim koruma altındaki bu alana iş makineleriyle ve kamyonlarla girilmesi alanda yaşayan hayvanların doğal yaşam alanına zarar vermiştir. Bu alanlarda yasadığı bilinen Su Samurlarının yuvalarının tahrip olduğu, endemik tür bitkilerin doğal yetişme alanlarına zarar verildiği görülmektedir.”

Kaynak: Diyarbakır Söz