Dicle üç can aldı

Bağıvar'daki yatılı lisede eğitim ve öğretim görüyorlardı.

Dicle üç can aldı

Diyarbakır haftasonu yatılı lisede eğitim gören üç öğrencinin Dicle Nehri'nde boğulmasıyla sarsıldı. 4 arkadaş serinlemek üzere Fabrika mahallesi bölgesinde Dicle Nehrine serinlemek için girdi. 4 arkadaştan 3'ü akıntıya kapılarak, boğuldu. Diğer lise öğrencisi ise kıyıya çıkmayı başardı. Şırnak'ın Cizre ilçesinde de iki çocuk Dicle Nehrinde boğuldu.

DÖRT LİSE ÖĞRENCİSİ

Edinilen bilgiye göre, Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesi Bağıvar Mahallesi’ndeki Vali Aydın Arslan Fen Lisesi'ne il dışından gelerek yatılı okuyan 10'uncu sınıf öğrencileri Osman Yetişgin, Enes Can ve Yunus Vural'la birlikte dört arkadaş okuldan çarşı izni alarak dışarı çıktı. 4 arkadaş, Fabrika Mahallesi bölgesinde serinlemek üzere Dicle Nehri'ne girdi.

AKINTIYA KAPILDILAR

Bir süre yüzen dört arkadaştan Enes Can, Osman Yetişgin ve Yunus Vural akıntıya kapıldı. Sudan çıkmayı başaran diğer öğrenci çevredekilerden yardım istedi. Vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarda bulunması üzerine olay yerine 112 Acil Sağlık, polis, kıyı arama kurtarma çalışmaları için ANDA arama kurtarma ekibi ve AFAD ekipleri sevk edildi.

SUDAN ÇIKARILDILAR

Suya girdikten yaklaşık 1,5 saat sonra su yüzeyine çıkan gençler vatandaşlar ve sağlık ekipleri tarafından çıkartıldı. 3 arkadaş sağlık ekipleri tarafından ilk müdahaleleri yapıldıktan sonra Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesine kaldırıldı. 3 lise öğrencisi yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

ŞIRNAK, SİLVAN VE NUSAYBİN

Lise öğrencisi Enes Can'ın Şırnak nüfusuna, Yunus Vural'ın ise Mardin'in Nusaybin, Osman Yetişgin'in ise Diyarbakır'ın Silvan ilçesi nüfusuna kayıtlı oldukları öğrenildi. Diyarbakır'ı yasa boğan ve olayı haber alan ailelerin sinir krizi geçirdikleri boğulma olayında hayatını kaybeden Can, Vural ve Yetişgin'in cenazeleri, otopus sonrasında memleketlerine gönderilerek, burada toprağa verilecek.

GÖRGÜ TANIKLARI ANLATTI

Olayın görgü tanıklarından Ahmet Balta, balık tuttukları sırada saat 12.05'te bir kişinin bağırma sesini duyduklarını söyledi. Gittiklerinde 3 arkadaşın suyun ortasında birbirine sarılmış vaziyette olduğunu belirten Balta, “Bir baktık dibe battılar bir daha göremedik. Diğer arkadaşı çıkartıp yanıma getirdik. Okulda okuyorlarmış, öğrencilermiş. Gençlerin sesi geliyordu” dedi.

'BİR BAKTIM ÇIĞLIK SESLERİ GELDİ'

Bölgeye balık tutmak için geldiğini belirten Emrullah Aydın, "Öğlen saatlerinde 4 genç geldi. Biz burada balıkla uğraşıyorduk. Burada suya girmek istediler. Sanırım yüzmeyi bilmiyorlardı. Bilseydiler zaten elbiseyle girmezlerdi. Sonra bir baktım çığlık sesleri geldi. Arkadaşlar geldiler müdahale ettiler" dedi.

Kemal Başak ise, "Keyifle yüzmeye başladılar. 20 dakika sonra nehirden çıktılar. İleriye doğru gittiler. Sonra baktık ki polisler geldi. Sonra çığlık seslerinin ardından oraya gittik. Suya kimse girmesin, çocuklarınızı da su kenarından uzaklaştırın. Balık için geliyorsanız gelin ama suya girmeyin" diye konuştu.

CİZRE'DE İKİ ÇOCUK BOĞULDU

Yaz mevsimiyle birlikte Dicle Nehrinde artan ölüm olaylarına, Şırnak'ın Cizre ilçesinde akıntıya kapılan İdris Pütrü (17) ile Zekeriya Negiz (13)'in ölüm olayı da eklendi.

Nur Mahallesi Kurtuluş köyü kum ocakları mevkisinde önceki gün akşam saatlerinde serinlemek için Dicle Nehri’ne giren İdris Pütrü ve Zekeriya Negiz, akıntıya kapıldı, bir süre sonra da gözden kayboldu. Yakınlarının ihbarı üzerine bölgeye Cizre Belediyesi Su Altı Arama Kurtarma ekibi, AFAD, jandarma, Bitlis ve Tatvan emniyetinden ekipler sevk edildi. Yapılan çalışmayla sabah saatlerinde İdris Pütre’nin cansız bedenine ulaşıldı.

TOPRAĞA VERİLDİ

Otopsi sonrası Ailesi tarafından teslim alınan Pürtü'nün cenazesi, Nuh Nebi Camisi'ne getirildi. Burada kılınan cenaze namazının ardından İdris Pütrü, Asri Mezarlığı'nda gözyaşlarıyla toprağa verildi. İdris Pütrü ile birlikte akıntıya kapılıp kaybolan Zekeriya Negiz'i arama çalışmaları ise devam etti.

CANSIZ BEDENİ BULUNDU

Günün ilerleyen saatlerinde Negiz'in (13) de cansız bedeni bulundu. Dalgıçlar, Negiz'in cenazesini sudan çıkartırken nehir kıyısında bekleyen yakınları ağıtlar yaktı. egiz'in cenazesi otopsi için Cizre Devlet Hastanesi'nin morguna kaldırıldı.

Ailesi tarafından teslim alınan Negiz'in cenazesi, Hastane Camisi'ne getirildi. Burada kılınan cenaze namazının ardından Zekeriya Negiz, Asri Mezarlığı'nda gözyaşlarıyla toprağa verildi.

Negiz'in ailesi, defin sonrası vatandaşların çocuklarına sahip çıkmasını ve özellikle çocukların Dicle Nehri'nden uzak tutmaları gerektiğini söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz