Dicle üniversitesinden kürtçeye akademik destek

Dicle ve Mardin Artuklu üniversitelerinde 1600'den fazla öğrenci yüksek lisans ve doktorasını Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalında yaptı.

Dicle üniversitesinden kürtçeye akademik destek


Dicle Üniversitesinde (DÜ) lisans düzeyinde Kürt Dili ve Kültürü Programı 2012 yılında, tezsiz yüksek lisans programı 2013 yılında, tezli yüksek lisans ve doktora programları ise 2015 yılında açıldı.

Daha önce bu programlarda öğretim dilinin Türkçe olması nedeniyle tezler Türkçe hazırlanıyordu. DÜ tarafından hazırlanan "Dicle Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" 9 Ağustos 2021'de Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmeliğin 7'nci maddesinde yer alan "Tezin yazım dili, takip ettiği programın öğretim dilidir. Ancak farklı dil ve lehçede ders verilen programlarda tez, ilgili dil veya lehçede yazılabilir. Bu durumda, tez danışmanının Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik kapsamında aranan şartları sağlamış olması gerekir. Tezin, yazıldığı dilde savunulması zorunludur." ifadeleriyle farklı dil ve lehçelerde tez yazılmasının önü açıldı. Yapılan değişiklikle artık yüksek lisans ve doktora tezleri Kürtçe de hazırlanabiliyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler