Dicle'den İhraç Yok!

2346 akademisyenin ihraç edildiği KHK listesinde Adil Öksüz, Enes Kanter’in babası gibi isimlerin yanı sıra “imzacı akademisyenler”den de çok sayıda isim yer alırken, Rektör ve rektör Yardımcılarının tutuklandığı Dicle Üniversitesi'nde ihraç edilen akademisyenin olmayışı dikkat çekti.

Dicle'den İhraç Yok!

Resmi Gazete’de yeni yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 2 bin 346 akademisyen ihraç edildi. İhraç edilenler arasında cemaatçi isimlerin yanı sıra “Barış için Akademisyenler” bildirisine imza atan akademisyenlerden bazıları yer alıyor.

İmzacı akademisyenlerin arasında yer alan Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Prof. Dr. Ümit Biçer, Prof. Dr. Nilay Etiler, Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu, Doç. Yücel Demirer, Yar. Doç. Hakan Koçak, araştırma görevlileri Celil Kaya, Yasin Durak, Aysun Gezen ihraç edilen isimler arasında.

TUTUKLANAN ÜÇ AKADEMİSYEN YER ALMADI

Eğitim-Sen üyelerinin de ihraç edildiği listede, bildiriye imza verdikleri için tutuklanan ve tepkiler üzerine daha sonra tahliye edilen Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy’un isimleri yer almadı.

TIP PROFESÖRLERİNE İHRAÇ

Türkiye'nin en köklü tıp fakültelerinden biri olan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 27 profesör ihraç edildi. Bunun çok ciddi bir sayı olmasının yanı sıra, ihraç edilenlerin yerini ikame edecek profesörlerin olup olmadığı dahi bilinmiyor. Ayrıca İstanbul Üniversitesi’nden de Cerrahpaşa ve İstanbul Tıp’tan anabilim dalları başkanları olmak üzere 47 isim ihraç edildi.

DİCLE’DE İHRAÇ YOK

Bir diğer dikkat çeken Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ ve Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nin listede yer almaması. Dicle Üniversitesinin eski Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Rektör Yardımcısı Sabri Eyigün'ün FETÖ terör örgütü kapsamında tutuklanan akademisyen isimler arasında yer almasına rağmen, "FETÖ'nün kandili" idialarıyla gündeme gelen Dicle Üniversitesinden hiç bir akademisyenin ihraç edilmeyişi, dikkat çekici bulundu. En çok ihraç İstanbul Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi gibi köklü üniversitelerin yanı sıra AKP dönemi kurulan üniversitelerden yapıldı.

 2006 yılında kurulan ve kadronun daha az olmasına rağmen ihraç yoğunluğunun fazla olduğu o üniversitelerden bazıları şu şekilde: Adıyaman Üniversitesi, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Bozok Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Erzincan Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi...

 EN AZ MİMAR SİNAN

En az ihraçların yapıldığı üniversitelerden biri Mimar Sinan Üniversitesi oldu. İki akademisyenin görevine son verilirken Türk-Alman Üniversitesi’nden bir akademisyenin de ihraç edildiği görüldü.

ADİL ÖKSÜZ ve ENES KANTER’İN BABASI

Listede cemaatçilere dönük yapılan ihraçlarda dikkat çeken isimler “havacıların imamı” olarak aranan Adil Öksüz ve Fethullah Gülen’e bağlılığını ilan eden basketbolcu Enes Kanter’in babası oldu.

Adil Öksüz, Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ndeki görevinden, Enes Kanter’in babası Prof. Dr. Mehmet Kanter ise İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki görevinden ihraç edildi. Mehmet Kanter oğlunu evlatlıktan reddettiğini açıklamıştı.

Bir diğer ihraç edilen isim ise geçtiğimiz günlerde tutuklanan eski Gazi Üniversitesi Rektörü Süleyman Büyükberber’in eşi Nuray Büyükberber oldu.

CANDAN BADEM DE İHRAÇ

Geçtiğimiz günlerde “FETÖ” soruşturmasında gözaltına alınıp tepkiler üzerine bir gün sonra serbest bırakılan Marksist akademisyen Candan Badem de Tunceli Üniversitesi’ndeki görevinden ihraç edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz