Dinamit eylemi!

2. kez ihalesi yapılan ve inşaatına başlanan 1000 yataklı Şehir Hastanesinde, temel açma işlemlerinde tahrip gücü yüksek dinamitler kullanılması korku ve endişeye yol açarken, semt sakinleri inşaata yürüdü, yetkilileri göreve çağırdı.

Dinamit eylemi!

DİNAMİT PATLATILIYOR

Merkez Kayapınar İlçesinin Talaytepe Mahallesi’ndeki Dorşin Caddesi ile Necmettin Erbakan Bulvarı’nın kesiştiği bölgede yapımına başlanan 1000 yataklı Şehir Hastanesi inşaatında temel açma işlemlerinde tahrip gücü yüksek dinamitler kullanılması çevre sakinlerini canından bezdirdi. Semt sakinleri, nşaat alanına yürüyüp eylem yaptı.

DEPREM TRAVMASI

Grup adına konuşan Cemal Olcay, "Şehir içerisinde yapılması yasak olan bu yöntem, deprem travmasını bizler tekrar yaşatmaktadır" dedi. Kulakları sağır eden patlama seslerinin uykuda olanları uykudan uyandırdığını belirten vatandaşlar, Valiliğe yaptıkları başvurudan da sonuç alamadıklarını ifade etti.

6 Şubat depreminin ağır travmasını atlatamayan Diyarbakırlılar  şehir hastanesi için kullanılan güçlü dinamitlerin patlama sesleriyle irkiliyor. Merkez Kayapınar İlçesinin Talaytepe Mahallesi’ndeki Dorşin Caddesi ile Necmettin Erbakan Bulvarı’nın kesiştiği bölgede yapımına başlanan 1000 yataklı Şehir Hastanesi inşaatında temel açma işlemlerinde tahrip gücü yüksek dinamitler kullanılması çevre sakinlerini canından bezdirdi. Semt sakinleri, nşaat alanına yürüyüp eylem yaptı. Grup adına konuşan Cemal Olcay, "Şehir içerisinde yapılması yasak olan bu yöntem, deprem travmasını bizler tekrar yaşatmaktadır" dedi.

DEPREM TRAVMASI YAŞAYAN KENT

Dinamitlerin patlamalarının yol açtığı sarsıntılar, cam ve çerçevelerin yanısıra binaları da etkiliyor, bu durum da 6 Şubat depremlerinin travmasını yaşayan özellikle çocukların aynı korkuyu yaşamasına yol açıyor, Diyarbakırlıları çileden çıkarıyor. 

DİNAMİTLER KARŞISINDA TEPKİ

Hastane inşaatı çevresindeki binalarda yaşayan vatandaşlar şantiyedeki yetkililerle görüşüp sonuç alamayınca çareyi Valiliğe başvuru yapmakta buldu, ancak buradan da eli boş döndü. Günün belirli saatlerinde aralıklarla patlatılan dinamitlerden rahatsız olan vatandaşlar seslerini duyurabilmek için dün şantiye alanına yürümek istediler. Elem yapan site halkı, cep telefonları ile çekilen patlama görüntülerini paylaşıp, dinamit işleminin sona ermesini istedi.

'CAN HAVLİYLE DIŞARI ÇIKMAK ZORUNDA KALIYORUZ'

Toplanan grup adına açıklama yapan Cemal Olcay, "Yapımına devam eden Diyarbakır Şehir Hastanesi zemininde bulunan taşları kırmak amacıyla dinamit patlatılmaktadır. Tamamen maliyeti düşürmek ve zaman kazanmak için yapılan bu ilkel yöntem, çevreye ve mahalle sakinlerine zarar vermektedir. Şehir içerisinde yapılması yasak olan bu yöntem, deprem travmasını bizler tekrar yaşatmaktadır. Kolon sistemine zarar vermekle birlikte, binalarımızın sarsılmasına da neden olmaktadır. Kulaklarımızı sağır edercesine duyulan sesin ardından çocuklarımız ve bizler can havliyle dışarı çıkmak zorunda kalıyoruz" dedi.

'BU HUKUK DIŞI UYGULAMANIN SON BULMASINI İSTİYORUZ'

Yetkililer ile süreci paylaştıklarını ifade eden Olcay, "Bu korku öğesi haline gelmiş patlamalara müdahale edilmesi için başvurduğumuz Kayapınar Belediyesi konunun valilik kapsamında olduğunu tarafımıza bildirmiştir. Valilik yazı işleriyle yaptığımız görüşmede ise patlatılmayla ilgili ellerinde herhangi bir izin yazısının olmadığı cevabını aldık. İnşaat firması sorumlularıyla yaptığımız görüşmeler neticesinde patlamaların devam edeceği cevabını aldık. Deprem travmasını çocuklarımıza daha fazla yaşatmamak ve bu durumdan daha fazla zarar görmemek için; bu hukuk dışı uygulamanın bir an önce son bulmasını istiyoruz" diye konuştu. 

Hastane temelindeki kayalık zemini dinamitlerle kırmakta ısrar eden Gürbağ firması, tüm girişimlere rağmen faaliyetlerine devam ediyor. Şehir merkezinde dinamit kullanmanın çevredeki diğer yapılara da zarar verdiğini belirten semt sakinleri, patlamalarla yaşadıkları sarsıntıların deprem etkisi yarattığını, evde özellikle çocukların korkup psikolojilerinin bozulduğunu, ayrıca bu durumun binaların taşıyıcı sistemini de olumsuz etkilediğini belirtti. Kulakları sağır eden patlama seslerinin uykuda olanları uykudan uyandırdığını belirten vatandaşlar, Valiliğe yaptıkları başvurudan da sonuç alamadıklarını ifade etti.

GÜRBAĞ İHALEYİ KAZANMIŞTI

Şanlıurfa'daki sel felaketinde 17 kişinin boğularak can verdiği beş ayrı bulvarı birbirine bağlayan ve ölüm kavşağı olarak anılan Abide viyadüğünün yüklenici firması olarak bilinen Gürbağ, 3 milyar 924 milyon bedelle ikinci kez ihalesi yapılan Diyarbakır Şehir Hastanesi’nin ihalesini almıştı. Şehir Hastanesi ihalesini 23 Ağustos 2021'de 1 milyar 93 milyon 312 bin TL bedelle Limak almış 2 Kasım 2021'de  de sözleşme imzalanmıştı. Hastanenin henüz temeli bile kazılmadan rekor düzeyde artan inşaat maliyetleri ve yüksek enflasyon nedeniyle şantiye 4 ay sonra kapandı. Limak, zarar ettikleri gerekçesiyle “yüzde 15'i tamamlanmamış kamu ihalelerine tanınan tasfiye” kararından faydalanarak inşaatı durdurdu.

ÜÇ KATI FİYATLA GÜRBAĞ'A VERİLDİ

Sağlık Bakanlığı 23-29 Kasım 2022 tarihleri arasında yeniden ihaleye çıktı.  İhale tam üç katı bedelle 3 milyar 924 milyon lira bedelle Gürbağ firmasına verildi. Gürbağ, deprem faleketi sonrasında yapılacak konutların da ihalesini kısa süre önce almıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz