Dışarıdan Yönetildi

15 Temmuz Askeri Darbe geçit vermeyen halk, bu darbe girişiminin dışarıdan yönetildiğini ve hiç kimsenin bu kalkışmayı kabul etmediğini belirttiler.

Dışarıdan Yönetildi

Darbeci zihniyetin çöktüğünü söyleyen Diyarbakırlı Kemal Aris, bu darbe girişiminin dışarıdan yönetildiğini belirterek "Bu ülkede zamanın da başka darbeler de yapıldı. Ezanlar yasaklandı Kur'an'dan uzaklaştırıldık ama Allah'ın izni ile güneşimiz doğmuştur ve önünde kimse duramayacaktır.” dedi.

1960-71- 80 ve 28 Subat darbesini gördüğünü dile getiren Aris, çekilen sıkıntılara şahit olduğunu ve o dönemde binlerce Müslümanların hakarete uğradığını belirtti.

Zamanında kendisinin de içkence ve hakarete maruz kaldığını söyleyen Aris,  “O hakaretleri ağzımıza dahi alamıyoruz. 28 Şubat darbesinde Müslümanlar çok zulüm gördüler.  O eziyetlerin hepsi rahmet olarak geri döndü. Bizim sakalımızı çektiler, genç ihtiyar demeden dövdüler ve İslami dergi ve gazeteleri kapattılar. İnsanlar uyandı elhamdülillah.” şeklinde konuştu.

“Halk bu darbeyi asla kabul etmeyecektir”

Halkın darbeye karşı meydanlara indiğini söyleyen Hüseyin Ateş, kimsenin bunu kabul etmeyeceğini söyledi.

Kalkışma için "Devlet için millet için yapmıyorlar" diyen Vuranel, "Bu darbeyi duyduğumuz kadarıyla Fettullah Gülen'in adamları yapmış.” ifadesini kullandı.

Askerlik yaptığı sırada 60 darbesinin gerçekleştiğini söyleyen Abbas Vuranel, “Menderes zamanın da Camiler kapalıydı o açtı.  Kur'an yasaktı serbest oldu. Ezan Türkçe okunuyordu ‘Tanrı uludur, Tanrıdan başka tapılacak yoktur, haydi namaza haydi namaza' deniliyordu. Ben bunu hatırlıyorum. Ben 1959 yılında da asker oldum 60'da darbe oldu. Sarıkamış'taydım bize dediler Menderes bizi Rusya ya satmış. Biz de askerdik bir şeyden haberimiz yoktu biz de diyorduk bu Menderes nasıl bizi satar. 'Kanımızın son damlasına kadar çarpışacağız, teslim olmayacağız' deniliyordu hâlbuki hepsi yalandı.” dedi.

"Eğer bir darbe olmuş olsaydı Türkiye en az 20- 30 sene geri gitmiş olacaktı"

Van'da çalıştıkları sırada Kenan Evren darbesinin gerçekleştiğini söyleyen Vuranel, "80 darbesinde Van'da işçiydik çalışıyorduk. Sabah kalktığımızda etrafımız sarılmıştı. Dışarıya çıkmak istedik askerler bizi o gün dışarıya bırakmadılar. Bu darbede de TRT 1'i işgal ettiklerinde spikere ne yalanlar söylettiler görmediniz mi. TRT 1'de 'saat 6'dan sonra dışarı çıkmak yasaktır her tarafa el koyduk' dediler. Halbuki hepsi yalandı. Allah razı olsun millet ayaklandı. Eğer bir darbe olmuş olsaydı Türkiye en az 20- 30 sene geri gitmiş olacaktı. Çünkü askere kaldığı zaman talan ediyorlar. Bütçeyi boşaltıyorlar Kenan Evren de öyle yaptı.” şeklinde konuştu.

Yusuf Amca ise

Darbe girişiminde bulunanları lanetleyen Yusuf amca ise kalkışmayı gerçekleştirenlerin ihanet içinde olduklarını söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz