Görüş Bildir

DİŞTİ yenileniyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır'ın tarihi dokusuna uygun olarak inşa edilen DİŞTİ binasını, 10 yıl aradan sonra bakım ve onarımdan geçiriyor.

DİŞTİ yenileniyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 2000 yılında temeli atılan 2005 yılında tamamlanan Diyarbakır Şehirlerarası Terminal İşletmeleri'ni (DİŞTİ), 10 yıl aradan sonra bakım ve onarımdan geçiriyor. DİŞTİ inşa edilirken yapılan; ancak kullanılmayan süs havuzu geçen yıldan itibaren aktif hale getirilirken, terminalin içi ve dışı boyanıyor, zemini cilalanıyor, tefrişatları, tuvaletleri, dış cephe giydirmesi, refüjü, peyzaj çalışmaları yenileniyor. Özel araç parkı ile yolcu otobüslerinin bulunduğu peronların çizgileri, yol çizgileri yeniden çiziliyor, kaldırım taşları boyanıyor. Temizlik personeli, aracı ve güvenlik personeli sayısı arttırılıyor.

Büyükşehir Belediyesi Kaynak Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından organize edilen belediyenin ilgili birimlerince yürütülen çalışmalar kapsamında DİŞTİ'nin dış duvarlarına, Ofis Alt Geçidi'nden Batıkent'e doğru dönen yolun duvarlarına yapıldığı gibi "dikey bahçe" ya da "duvar bahçe" adı verilen çalışma uygulanıyor. Terminalin ön cephesine saksılar içerisine binlerce canlı çiçek yerleştirmek amacıyla çalışmalar hızlı bir şekilde sürdürülüyor.

Kaynak Geliştirme Daire Başkanlığı ayrıca DİŞTİ'nin bulunduğu alanda, peyzaj çalışmalarını da yürütüyor. Refüje kırmızı toprak takviyesi yapılarak, peyzaj çalışması için hazırlık yapılıyor. Mevsimlik çiçeklerin ekimi ise sürekli yapılarak, terminalin güzelleşmesi sağlanıyor.

Otogarın içi ve dışı yeniden düzenleniyor

Çalışmayla ilgili bilgi veren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kaynak Geliştirme Daire Başkanı Zehra Demir, yıllardır kullanılmasından dolayı şehirlerarası otogarın hem iç hem dış tarafında bakım ve onarıma ihtiyaç olduğunu, bu nedenle otogarın içinde ve dışında yenileme çalışması yürüttüklerini bildirdi. Son bir yıl içerisinde dış ve iç cephede boyama çalışmaları yaptıklarını kaydeden Demir, "Çevre düzenlenmesi, zeminin cilalanması, yeşillendirme, çiçeklendirme ile otogara biraz daha ekolojik bir görünüm kazandırma gibi hedeflerimiz oldu. Bunları büyük oranda gerçekleştirdik. Ancak halen devam eden çalışmalarımız var." dedi.

Değnekçilik asgari düzeye indirildi

Otogarın işleyişinde, işletmeci firmayla görüşmeler yapılarak değişikliğe gidildiğine dikkat çeken Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Örneğin değnekçiliğin çok yoğun olduğunu gördük. Bunun önüne geçmek için işletmeci firmalarla yaptığımız görüşmeler neticesinde değnekçiliği en asgari düzeye indirdik. Sıfıra indirene dek çalışmalarımız sürecek."

Temizlik ve güvenlik konularında bazı sıkıntıların olduğunu kaydeden Demir, bu konuda sıkıntıları gidermeye yönelik çalışmalar yapıldığını bildirdi. Demir, temizlik ve güvenlik personeli sayısının arttırıldığını, özel araçlarla temizliğin daha güçlü yapıldığını, güvenlik için yeni kameralar takıldığını ifade ederek, "Otogarla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle gelişmeye yönelik, giden ve gelen yolcularımızın daha rahat dinlenebileceği ve seyahat edeceği dakikaya kadar huzur içerisinde oturabileceği bir mekan yaratmak istiyoruz" diye konuştu.

GES projesi uygulanacak

DİŞTİ'de Güneş Enerji Sistemleri'ni kullanacaklarını, bunun için hazırlanan projenin yakında uygulanmaya başlayacağını ifade eden Demir, proje tamamlandıktan sonra DİŞTİ'nin aylık yaklaşık 100 bin TL'lik elektrik fatura giderinin ortadan kalkacağını, üretilecek fazla enerjinin ise DEDAŞ'a satılacağını belirtti. Demir, "Şehirlerarası otogarımızdaki bütün enerji ihtiyacını karşılayabilecek bir güneş enerjisi projemiz kabul edildi ve önümüzdeki günlerde bu çalışmayı başlatacağız" dedi.

Batı İlçe Otogarı tamamlanmak üzere

Araç trafiğini rahatlatmak amacıyla DİŞTİ'nin yanına inşa edilen Batı İlçe Otogarı'nda da çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu söyleyen Demir, elektrik ve su şebekelerinin döşenmesi, eksikliklerin tamamlanmasının ardından Batı İlçe Otogarı'nın hizmete açılacağını bildirdi. İlçe otogarının açılmasıyla, Yenişehir Şehitlik Semti'nde bulunan Doğu İlçe Otogarı'ndaki bazı firmaların buraya taşınacağını anlatan Demir, firmalarla görüşerek, güzergâhlara göre ayrıştırmaya gideceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi