Diyarbakır Anayasayı konuşacak!

Anayasa Vatandaş toplantılarının, serisinin dördüncüsü bugün Diyarbakır'da yapılacak. Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in de katılacağı toplantıda, Diyarbakır yeni anayasa için, görüş ortaya koyacak.

Diyarbakır Anayasayı konuşacak!

Türkiye Konuşuyor Diyarbakır Vatandaş Toplantısı bugün Diyarbakır'da gerçekleştirilecektir. Rönesans Düğün ve Kongre Salonu'nda gerçekleşecek olan "Anayasa Vatandaş Toplantısı"nın saat 10.00'da başlayacak. TBMM Başkanı Cemil Çicek'in izleyecekleri "Diyarbakır konuşuyor" toplantısı bir gün sürecek.

Anayasa Platformu'na ev sahipliği yapan Anayasa Platformu Girişim Grubu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde çeşitli meslek kuruluşları ve sendika konfederasyonlarından oluşuyor. Toplantı katılımcılarına "Anayasa Gönüllüsü Sertifikası" verilecek.

ANAYASA KONUŞULACAK

 Anayasa Vatandaş Toplantıları daha önce Ankara, Konya ve Edirne'de gerçekleştirilmiş ve Nisan sonuna kadar toplamda 10 toplantı yapılması hedefleniyor. Dördüncüsü Diyarbakır'da yapılacak olan toplantıda yüzlerce katılımcıya ulaşmanın hedeflendiği bu çalışma, Türkiye tarihinde bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük müzakereci demokrasi etkinliği olarak değerlendiriliyor.

Toplantıda yeni anayasaya dair halkın düşünce, talep ve beklentilerinin tarafsız, serbest ve medeni bir tartışma ve müzakere ortamında bir araya getirilmesi amaçlanırken, toplantı sonucunda ortaya çıkacak sonuçların ise TBMM Anayasa Komisyonuna sunulacak.

KATILIMCILARIN BELİRLENMESİ

Toplantı çağrıları belli bir gruba, kesime, düşünceye, ideolojiye mensup kişi veya kurumlara değil rastlantısal olarak belirlenen vatandaşlara yapıldı. Yaklaşım 20 günden buyana Diyarbakır'da yapılan çağrılar kişiye özel ve vatandaşlara ulaşmak için kullanılan birinci yöntem cep telefonları… Bu çerçevede tüm operatörler üzerinden herhangi bir kişisel bilgiye dayalı olmaksızın rastlantısal olarak gönderilen SMS mesajları ve sesli çağrılarla vatandaşlara ulaşıldı.. Toplantı çağrısına telefonlarıyla olumlu yanıt veren vatandaşlar çağrı merkezi tarafından aranarak tespit edildi. Bu aramada toplantı ile ilgilendiklerini belirten vatandaşlara ayrıntılı bilgi verilirken, vatandaşların merak ettikleri sorular cevaplandırıldı. Toplantılarda ikinci grubu sivil toplum örgütleri oluşturuyor. Sivil toplum örgütlerine açık çağrı yapılırken, salon kapasitesine göre ayrılan STK kotası üzerinden başvurular geliş sırasına göre kabul edilecek.

ÇİÇEK VE HISARCIKLIOĞLU

TOBB'dan yapılan açıklamaya göre, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun AKP, CHP, MHP ve Bdp'li üyeleri, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Anayasa Platformu Üyeleri, yerel ve ulusal STK temsilcileri ile rastsal olarak belirlenen vatandaşlar katılacak. Toplantı, açılış konuşmalarının ardından basına kapalı olarak devam edecek.

"Türkiye Konuşuyor" sloganıyla yapılacak toplantıda, halkın yeni anayasaya dair düşünce, talep ve beklentilerinin tarafsız, serbest ve medeni bir tartışma ve müzakere ortamında biraraya getirilmesi amaçlanırken, bu katkılar, sürecin sonunda TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na verilecek sonuç raporunda yer alacak.

KİMLER YER ALACAK?

Anayasa Platformu'nda, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), HAK İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), MEMUR Sendikaları Konfederasyonu (MEMUR-SEN), Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (T.KAMU-SEN), Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (Türsab), Türkiye Noterler Birliği (TNB) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yer alıyor. -

Meclis Başkanı Çicek'in açış konuşmasıyla başlayacağı ifade edilen toplantıda, Diyarbakır'dan katılacak olan vatandaşların büyük bölümünün, "Kürt sorununa" endeksli görüş ortaya koyması bekleniyor. Toplantıda, düşüncelerini ortaya koyan ve isteklerde bulunanların, konuşmaları kayıt altına alınıp, rapor halinde, Meclis Anayasa Komisyonuna sunulacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz