Diyarbakır annelerinin evlat nöbeti kitap oldu

Cumhurbaşkanlığı, İçişleri Bakanlığı ve İletişim Başkanlığı tarafından desteklenen kitabın içeriğinde ‘Diyarbakır Anneleri üzerine sosyolojik gözlemler, batı medyasında PKK/YPG'li kadın terörist algısı, Diyarbakır annelerinin hareketinin uluslararasılaşması ve Diyarbakır anneleri, Türkiye'nin sivil toplumu sesini yükseltirken Avrupa gözlerini kapıyor' gibi birçok içerik bulunuyor.

Diyarbakır annelerinin evlat nöbeti kitap oldu

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Adem Palabıyık'ın editörlüğünde ‘Ebeveyn nöbetinden evlat nöbetine Diyarbakır Anneleri' kitabı basıldı.

İlk olarak Hacire Akar tarafından başlatılan evlat nöbeti eyleminin sonuç vermesi üzerine ilk günden bugüne kadar devam eden nöbete onlarca aile katıldı. BEÜ Öğretim Üyesi Adem Palabıyık'ın editörlüğünde basılan kitap 4 dilde yayınlanarak Türkiye ile birlikte 20 ülke ve yaklaşık 550 akademisyene ulaştırılacak.

Palabıyık'ın uzun süredir üzerinde çalıştığı kitap Türkçe ile birlikte Almanca, İngilizce ve Arapça olarak 4 dilde basılırken Kürtçe olarak da basımı gerçekleştirileceği belirtildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Palabıyık, temel gayelerinin terörün bu boyutunu Avrupa'ya anlatmak olduğunu belirterek, “Medya platformu ve İçişleri Bakanlığımızın desteği ile hazırladığımız Diyarbakır anneleri çalışmamız kısa bir süre önce basıldı ve okuyuculara dağıtılmak için bekliyor.

Özellikle Diyarbakır annelerimiz kongresinden sonra kongreye katılan akademisyenler ve alanda uzman isimlerle beraber hazırladığımız bu çalışma 4 dile çevrildi ve 20 ülkeye dağıtılacak şekilde planlandı. Bu kitabımız yabancı ülkelerde seçilmiş 300 akademisyene gönderilecek. Bu akademisyenlerden gelen geri dönüşlerle yeni bir kongre sürecine başlanacak.

Sadece yurt dışındaki ülkeler değil aynı zamanda ülkemizde de 250 üniversiteye ve akademisyene ulaşacak bu kitapların ülke içindeki Diyarbakır annelerine karşı olan söylemler, tezler, çalışmalar ve makaleler gibi konulara öncülük etmesi için kendilerinden de geri dönüş alacağız. Kitabımızla alakalı olarak çok önemli veriler elimizde bulunuyor” diye konuştu.

Bu kitabın terörün nasıl bir boyuta büründüğünün göstergesi olduğunu ifade eden Palabıyık, konuşmasına şöyle devam etti:

“PKK terör örgütünün Kürt, Arap, Ezidi ve Yezidi demeden bütün çocukları terör faaliyetleri için kaçırdığı, Diyarbakır anneleriyle alakalı bir literatür taramasının yer aldığı, aynı zamanda PYD ve YPG terör örgütünün özellikle Suriye'de yaptığı faaliyetlerin, kaçırdığı çocukların ve ortaya koyduğu zulmün kanıtları ile ispatlandığına şahit oluyorduk bu çalışmamızda.

Bizim de zaten buradaki temel amacımız terörün bu boyutunu Avrupa'ya anlatmak ve Avrupa'dan gelen geri dönüşlerle birlikte süreci daha ileriye taşımaktır. Bildiğimiz gibi Avrupa'daki birçok ülkede PKK'ya, PYD'ye ve YPG'ye destek var. İşte bizim çalışmamız bu desteğin bilimsel olarak kesilmesi, bilimsel kanıtlarla bu desteğin yanlış bir boyuta evrilmeden sona erdirilmesidir.

Tabi çalışmanın ortaya çıkışında özellikle Cumhurbaşkanlığımızın, İçişleri Bakanlığımızın ve İletişim Başkanlığımızın önemli destekleri oldu. Onlarla birlikte hazırladık bu çalışmayı ve buradan da kendilerine teşekkürlerimizi arz ediyoruz."

İha

Kaynak: Diyarbakır Söz