Diyarbakır arsaları Mecliste

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından satılan arsalar Meclise taşındı.

Diyarbakır arsaları Mecliste

Sezgin Tanrıkulu İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması için verdiği soru önergesinde, yerel seçimlere kısa bir süre kala kayyımların yaptığı arsa satışlarını sordu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin Sur ilçesinde 2 ayrı taşınmazı satışa çıkardığını hatırlatan Tanrıkulu, satış kararının gerekçesini sordu.

BAKANLIĞIN HABERİ VAR MI?

Satıştan bakanlığın haberi olup olmadığını soran Sezgin Tanrıkulu, “muhammen bedelin” neye göre belirlendiğini, Diyarbakır genelinde son 5 yılda belediyeye ait mal ve taşınmazların kimlere ve toplam ne kadar bedelle satıldığının açıklanmasını istedi. Kayyım yönetimi nedeniyle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde meclisin işlevsiz kılındığını kaydeden Tanrıkulu, taşınmazların satışında kararların nasıl alındığını da Bakan Ali Yerlikaya’ya sordu.

Önergede şu ifadelere yer verildi: 
“Yerel seçimlere kısa bir süre kala Diyarbakır Sur İlçesinde Büyükşehir Belediyesine bağlı 2 ayrı taşınmazın satışa çıkarıldığına dair haberler basına yansımıştır. Kapalı teklif usulü 30 Ocak 2024 tarihinde gerçekleştirileceği belirtilen ihalede ticari alan olan taşınmaz için 18 Milyon Lira, konut alanı olarak satışa sunulan taşınmaz için de 103 Milyon Liralık muhammen bedel belirlenmiştir.


Bakanlığınızca atanmış kayyum tarafından yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin yerel seçimlere kısa bir süre kala taşınmaz satışı ihalesi düzenlemesi kamuoyu tarafından tepkiyle karşılanmıştır.

Bu bağlamda;
1) 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirecek yerel seçimler öncesi taşınmaz satışına karar verilmesinin gerekçesi nedir?

2) İhale kararının gerekçesi kamuoyuyla paylaşılacak mıdır? 

3) 31 Mart 2024 tarihi itibariyle görev süresi kesin olarak dolacak olan “Kayyum”un satış kararından Bakanlığınızın bilgisi var mıdır? 

4) 2 ayrı taşınmaz için belirlenen “muhammen bedel” hangi kriterlere göre belirlenmiştir? 

5) Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kayyumu, görev süresi boyunca kent genelinde toplam kaç taşınmazın satışını gerçekleştirmiştir? Bahse konu satışların bedelleri nedir? Bu satışlardan elde edilen gelirler hangi kalemler için harcanmıştır? 

6) Kayyum yönetimi sebebiyle herhangi bir Belediye Meclisi mekanizmasının olmadığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde taşınmazların satışı gibi tüm kenti ilgilendiren önemli kararlar nasıl alınmaktadır?

7) Kayyum yönetimi kent genelinde taşınmaz satışları için gerçekleştireceği ihaleleri Bakanlığa bildirmekte midir? 

8) Diyarbakır genelinde son 5 yılda belediyeye ait mal ve taşınmazlar kimlere ve toplam ne kadar bedelle satılmıştır? 

9) Belediye Meclisi olmayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kendi içinde denetlenebilirlikten uzak olması sebebiyle, Bakanlığınızca Diyarbakır kamuoyuyla şeffaf biçimde paylaşılacak mıdır?”

Kaynak: Diyarbakır Söz