Diyarbakır Bismil'de 89 bin liralık reçete vurgunu

Diyarbakır’ın Bismil İlçesinde, izinsiz reçete yazdırıp haksız para kazanan şahıs suçüstü yakalandı.

Diyarbakır Bismil'de 89 bin liralık reçete vurgunu

Devlet zarara uğratıldı

Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığınca çıkarılan inceleme raporuna göre; oplam 1212 ilaç reçetesinde 89 bin 291 liralık kamu zararına haksız kazanç elde edildiği tespit edildi. Eczacı Ş.Ü’nün ilçede ikamet eden aktif SGK’lı vatandaşların T.C kimlik numaralarıyla bilgileri ve rızaları dışında kendilerinden habersiz olarak sisteme giriş yaptığı, ilaç alınmış gibi gösterilerek devlete fatura ettiği kaydedildi.

Doktorların da kaşesini kullanmış

Eczacının Bismil Devlet Hastanesi'nde görevli bazı doktorların da yine bilgileri dışında adlarına sahte reçete ve muayene kayıtları oluşturduğu, haksız menfaat sağladıkları bildirildi.

İddianamede, vatandaşlar adına oluşturulan sahte reçete ve muayene kayıtları da dosyaya delil olarak konuldu. T.C kimlik numaralarıyla adlarına reçete düzenlenen vatandaşlar da mağdur olarak dinlendi.

Vatandaşlar, bahse konu tarihlerde hastaneye gitmediklerini, muayene olmadıkları gibi herhangi bir ilaç alımında da bulunmadıklarını ifade ettiler.

Reçetelerin protokol numarası yok

İncelenen 906 adet reçete listesi üzerinde yapılan incelemede de 872 reçetenin belirtilen tarihlerde hastaneye giriş veya protokol numarasının olmadığı ortaya çıktı. Bu reçetelerin MEDULA adı verilen sisteme giriş yapılmadan manuel olarak düzenlendiği belirtilen iddianamede, reçetelerin sahte olarak düzenlendiği vurgulandı.

‘Sistem çalışmıyor’

Sahte reçetelerin üzerinde, “Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reteçe düzenlenmemiştir” ibaresinin eklendiği ifade edilen iddianamede, birçok reçetenin üzerinde barkod da olmadığı belirlendi.

89 bin TL haksız kazanç

İddianamede, müfettiş raporu ve suç teşkil eden belge ve evrakların incelenmesiyle 1212 adet reçetenin sigortalı vatandaşların haberi olmadan bilgileri dışında kullanarak 89.291,46 TL Sosyal Güvenlik Kurumuna fatura edilerek haksız kazanç elde edildiği bildirildi.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz