Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 2023 yılında halk için neler yaptı?

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 2023 yılında kentte bulunan hemen hemen bütün ihtiyaç sahiplerine yetişmeye ve ihtiyaçları gidermeye çalıştı. İşte Belediyenin 2023 yılında yaptıkları…

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 2023 yılında halk için neler yaptı?

Öğrencilere burs

Büyükşehir Belediyesi, üniversiteyi kazanan Diyarbakırlı gençlerin eğitim hayatına katkı sunmaya devam etti.

“Yeni Üniversitelilere Destek Projesi” kapsamında devlet, özel veya vakıf üniversitesi fark etmeksizin ilk defa üniversiteye yerleşen ve kayıt yaptıran Diyarbakırlı gençlere bir defaya mahsus 5 bin lira katkı sağlandı.

Proje kapsamında 12 bin 864 öğrencinin hesaplarına birinci dönem 2 bin 500 lira ikinci dönem 2 bin 500 olmak üzere toplamda 5 bin lira para yatırıldı.

İhtiyaç sahiplerine nakdi, gıda ve giysi yardımı 

Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı 2023 yılında 17 ilçede ikamet eden ihtiyaç sahibi ailelere 13 bin gıda kolisi yardımı yaptı, ulaştığı 2 bin 170 ihtiyaç sahibinin kıyafet ihtiyacını karşıladı.

Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamaları için başlattığı “Sosyal Kart” uygulaması kapsamında 17 ilçede ikamet eden ihtiyaç sahibi 11 bin 652 ailenin hesaplarına 32 milyon 997 bin 750 lira para yatırdı.

233 bin kişiye sıcak çorba ve limonata ikramı

Kentin 7 noktasına kurulan "İkram Çeşmesi" ile 2023 yılında 235 bin kişiye sıcak çorba ve limonata ikram etti. Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi, Dicle Üniversitesi 3 (üç) poliklinik, Eğitim Araştırma Hastanesi ve Doğum Hastanesinde toplam 175.000 kişilik çorba dağıtımı yapıldı. Eğil Peygamber Kabirlerinde 60 bin kişiye çorba ve limonata ikramı yapıldı.

Engelli bireyler ve yetimler yalnız bırakılmadı

2023 yılında engelli bireylere yönelik Halk Eğitim Merkezi destekli E-KPSS, işaret dili, ses eğitimi, bağlama, el sanatları, Braille Alfabesi okuma yazma, otizm, müzik ve ritim, bilgisayar ve servis elemanı kursları ile İŞKUR destekli kasiyerlik, sepet örücülüğü, servis elemanlığı, takı tasarım, tığ örücülüğü ve deri işleme kursları verildi.

Engelli bireylerin mesleki eğitim ve hobi amaçlı kurslar almalarının yanında sosyal ve toplumsal hayata katılımlarını artırmak ve toplumsal farkındalık yaratmak amacı ile önemli gün ve haftalara özgü programlar düzenleyen Engelli Ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğü, konser, atölye, piknik, gezi, yemek programları gibi aktivite hizmetleri de sundu.

Sümer Park Engelli Destek Merkezinde ve Aktif Yaşam Merkezinde bir yılda 2 bin 599 kişiye danışmanlık ve yönlendirme,  4 bin 559 kişiye servis ve 2 bin 246 kişiye kurs hizmeti verildi.

Farkındalık çalışmaları kapsamında belirli gün ve haftalarda düzenlenen çeşitli etkinliklerden 6 bin 450 birey faydalandı. 

Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı Yetim Birimi, ilgili kurumlar ve hayırseverlerin destekleriyle yıl boyunca ihtiyaç sahiplerine çeşitli eğitimler, ayni ve nakdi yardımlar ile sosyal destek projeleri sundu. 

Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, evde sağlık hizmeti alan yatalak hastaların bakımlarının daha iyi yapılması amacıyla tam donanımlı 49 motorlu hasta yatağını ücretsiz dağıttı.

3 bin aileye ‘Hoş Geldin Bebek’ hediyesi

Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, anne ve babaların mutluluklarına ortak olmak, ailelerin ihtiyaçlarına katkı sağlamak amacıyla yeni doğan bebeklere yönelik 3 bin aileye “Hoş Geldin Bebek Seti” (bebek zıbın takımı, biberon, ateş ölçer, bebek bezi, battaniye, şampuan, ıslak havlu) dağıttı.

YADES ile yaşlılara hizmet verildi

Yaşlı Destek Programı (YADES) kapsamında tek başına yaşayan, ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan yaşlılar yalnız bırakılmadı. Bir yıl boyunca yaşlıların ihtiyaçları karşılanırken, 502 yaşlının ev temizliği yapıldı. 296 yaşlıya ise sağlık hizmeti verildi.

2023’te 73 bin 848 hasta ve yakını ağırlandı

Büyükşehir Belediyesi Hasta ve Hasta Yakınları Misafirhanesi, 136 oda 391 yatak kapasitesi ile çevre il ve ilçelerden tedavi için kente gelen ve kalacak yeri olmayanlara ücretsiz hizmet vermeye devam ediyor.

Misafirhane 2023 yılında 73 bin 848 hasta ve yakınını konuk etti. Otel konforunda hizmet verilen misafirhanede kalan hasta ve yakınları için revir, mescit, sosyal servis, ücretsiz kahvaltı ve çay hizmeti veriliyor.

Minikler eğlenerek öğreniyor

Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren kreş ve oyun odalarından 4 - 6 yaş arası 812 öğrenci yıl boyunca etkinliklerden faydalandı.

Eğitmenlerin yakın ilgisi ile eğitim gören minikler, kentin tarihini, kültürünü öğrenecek etkinlikler ve sosyal aktivitelere de katıldı.

Kreş ve oyun odalarından yararlanan çocuklara eğitim seti, çanta,hijyen seti ve oyuncak dağıtıldı.

Çocuk Şube Müdürlüğü, yıl boyunca minikleri, bilim, sanat, gezi gibi etkinliklerle buluşturarak farklı deneyimler kazanmalarını sağladı.

Şehit Yakınları ve Gaziler unutulmadı

Şehit Yakınları Gaziler ve STK Şube Müdürlüğü, yıl boyunca ziyaretler gerçekleştirdi. Ziyaretlerde ailelere çeşitli yardımlar götüren görevliler, ilgili kurumlarla projeler üretti.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz