Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 2023’de Esnaflar İçin neler yaptı?

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 2023 yılında kentte bulunan esnaflar için neler yaptığını, ne gibi çalışmalar yaptığını açıkladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 2023’de Esnaflar İçin neler yaptı?

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Esnaflar İçin Ne Yaptı? Belediye, 2023 yılında esnaf ve sanatkarların desteklenmesi için farklı alanlarda çalışmalar yaptı.

Esnaf ve Sanatkar İşleri Daire Başkanlığı, 2023 yılında yeme-içme sektöründen turizme, giyimden hizmet sektörüne farklı alanlarda faaliyet gösteren esnafa yönelik geliştirdiği projelerle kentin tanıtımına katkı sunarken istihdamın artması için yapılan çalışmaları destekledi.

Diyarbakır Gastronomi ve Tadım Evi

Esnaf ve Sanatkar İşleri Dairesi Başkanlığı, Sur ilçesinde bulunan tarihi Deveciler Konağı’nı “Diyarbakır Gastronomi ve Tadım Evi” olarak projelendirdi.

Proje kapsamında restore edilecek konakta, peynir üretim mahzeni, şerbet odası; un öğütme, buğday dövme ve ekmek yapım odası. Yöresel yemek tariflerinin görselleri ile birlikte sergileneceği oda, tescilli ürünlerin sergileneceği oda, baharat odası, yöresel otlar odası da yer alacak. Ayrıca eğitim ve tadım alanı, yöresel gastronomi ve aşçılık akademisi ile gastronomi müzesi kurulması planlanıyor.

Esnafın mesleki becerilerinin geliştirilmesi için protokol

Büyükşehir Belediyesi ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği arasında esnafın mesleki becerilerinin geliştirilmesi için protokol imzalandı.

Halka daha kaliteli hizmet sunulması, esnafın mesleki becerilerinin geliştirilmesi, kurumlar arası erişilebilirliğin artırılması amacıyla yapılan işbirliği protokolü ile kentin kalkınması, mesleki araştırmaların yapılması, kent estetiğine uygun projelerin geliştirilmesi, esnaf ve sanatkarlara eğitimler verilmesi hedefleniyor.

“Kentini Tanı Kendini Tanıt”

Esnaf ve Sanatkar İşleri Daire Başkanlığı, esnafın kente gelen turistlere daha iyi hizmet vermesini sağlamak amacıyla “Kentini Tanı Kendini Tanıt” projesini başlattı.

Proje kapsamında esnafa İçkale Müze Kompleksi, Hz. Süleyman ve 27 şehit sahabe kabirlerinin bulunduğu alan, Ulu Camii, Hasanpaşa Hanı, Kervansaray (Deliller Hanı), Gazi Köşkü ve Diyarbakır Kent Müzesi ile Silvan, Ergani, Eğil ilçelerini kapsayan gezi düzenlendi. Katılımcılara rehberler tarafından tarihi ve turistik yerlerle ilgili bilgi verildi.

 Tur Rehberlerine yönelik eğitim ve gezi düzenlendi

Esnaf ve Sanatkar İşleri Daire Başkanlığı, yöresel lezzetlerin turizm programlarına dâhil edilmesi ile yeni rotaların ve kültürel değerlerin turizme kazandırılması amacıyla bölgedeki turist rehberlerine “Tur Rehberleri Eğitimi” programını düzenledi.

Program kapsamında turist rehberleri ve seyahat acenteleri temsilcilerine tarihi ve turistik mekanlar gezdirildi.

Hoş Geldin Bebek ile kadın esnaflara destek

Esnaf ve Sanatkar İşleri Dairesi Başkanlığı, kadın esnaflara annelik süreçlerinde destek olmak amacıyla ‘Hoş Geldin Bebek’ uygulamasını başlattı. 17 ilçede yeni doğum yapan kadın esnaflara yönelik içinde yeni doğan bebek ürünlerinin yer aldığı hediye paketi dağıtıldı.

Fuarlar ve etkinliklerle şehir tanıtıldı

Esnaf ve Sanatkar İşleri Daire Başkanlığı, kent merkezinde ve farklı şehirlerde düzenlenen fuarlar ve etkinliklerde Diyarbakır’ı tanıttı.

Daire Başkanlığı, 2023’te beşincisi düzenlenen Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı’nda stant açarak kentin coğrafi işaretli 70 ürününü tanıtıp vatandaşlara ikramda bulundu.

Esnaf ve Sanatkar İşleri Dairesi Başkanlığı’nca yöresel otlarla yapılan yemekler ve şerbetlerin tanıtımı amacıyla 1. Diyarbakır Otları ve Şerbet Festivali düzenlendi.

Festivalde, bahar yağmurları ile yetişen şifa ve lezzet kaynağı yöresel otlarla yapılan yemeklerin ve şerbetlerin tanıtımı ve ikramı yapıldı.

Genç Şefler yarıştı

Esnaf ve Sanatkar İşleri Daire Başkanlığı ile Dicle Üniversitesi Aşçılık Programı işbirliğiyle “2. Genç Şef Yöresel Yemek Yarışması” gerçekleştirildi.

326 kişinin katılımıyla düzenlenen yarışmada finale kalan 10 şef, Sur ilçesindeki tarihi Cemilpaşa Konağı’nda hünerlerini sergiledi.

Yarışmada hazırlanan yemek ve tatlılar, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi’nin de aralarında olduğu jürinin beğenisine sunuldu.

Dereceye giren yarışmacılara madalya ve hediyeler verildi.

Ahilik ve Türk Mutfağı Haftası kutlandı

Esnaf ve Sanatkar İşleri Daire Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen “Türk Mutfağı Haftası” kapsamında konteyner kentte kalan depremzedelere yöresel lezzetleri ikram etti.

Ahilik Haftası Dağkapı Meydanı’nda düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Ahiliği anlatan tiyatro oyununun sahnelendiği etkinlikte, şed kuşanma gösterisi yapıldı. Vatandaşlara ahi pilavı dağıtıldı. Etkinlikte ayrıca ilin ahisi, kalfası ve çırağı seçilenlere plaket verildi.

Esnaf ziyaretleri

Esnaf ve Sanatkar İşleri Daire Başkanlığı, yıl boyunca Diyarbakır merkez ve kırsal ilçelerde bulunan esnafları ziyaret etti, sorun ve taleplerini dinledi. Ziyaretlerde esnafa ahilik duası içeren saat ve çeşitli hediyeler verildi.

Kayıt dışı esnaf denetimleri

Esnaf ve Sanatkar İşleri Daire Başkanlığı, Ticaret İl Müdürlüğü ve Zabıta Dairesi Başkanlığı işbirliği ile 2023 yılı içinde il genelinde toplam 5 bin 9 esnafa kayıt dışı denetim yaptı.

Coğrafi işaret tescilli yöresel ürünlerin arttırılması çalışmaları

Esnaf ve Sanatkar İşleri Daire Başkanlığı, 2023 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurduğu 30 yöresel ürünün 20’si onay alarak askıya çıktı.

Unesco Yaratıcı Şehirler Ağına gastronomi başvurusu

Esnaf ve Sanatkar İşleri Daire Başkanlığı, UNESCO’nun tasarım, zanaat ve halk sanatları, film, edebiyat, gastronomi, müzik ve medya sanatları kategorilerinde 2 yılda bir başvuruları kabul ettiği “Yaratıcı Şehirler Ağı”na gastronomi alanında girebilmek için Büyükşehir Belediyesi adına 2023 yılında müracaatını etti.

Esnafa yönelik danışma ve eğitimler

Esnaf ve Sanatkar İşleri Daire Başkanlığı, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği işbirliği ile esnafa yönelik hijyen eğitimleri düzenlendi.

İnsan sağlığı için gerekli görülen ve sağlığa zarar verecek tüm durumların ortadan kaldırılmasını esas alan eğitimlerde farklı meslek kollarından 200 esnafa eğitim verildi.

Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslekler Projesi kapsamında Çinicilik ve İpek Şal Dokumacılığı alanlarında mesleki eğitim veren Esnaf ve Sanatkar İşleri Daire Başkanlığı, kadın kooperatifçiliği ve girişimciliğine yönelik istihdamı arttırmak amaçlı 150 kadına eğitim verdi.

Esnaf ve Sanatkar İşleri Daire Başkanlığı, Sümerpark Yerleşkesinde bulunan Esnaf Danışma Ofisi ile yıl boyunca yüzlerce esnafa yönelik danışmanlık hizmeti gerçekleştirdi.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz