Görüş Bildir

Diyarbakır Emniyeti otobüs denetledi, havadan helikopter destekledi!

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekipleri, trafik kazalarının yoğun yaşandığı güzergahlarda denetimlerini artırdı. Diyarbakır'da trafik kazalarında olası can kayıplarını önlemek için şehirler arası otobüslere yolcu olarak binen polisler denetim yaptı, uygulamaya helikopterle destek verildi.

Diyarbakır Emniyeti otobüs denetledi, havadan helikopter destekledi!

Ramazan Bayramı boyunca alınan önlemler kapsamında trafik kazalarının yoğun yaşandığı güzergahlarda her 10 kilometreye polis ekibi yerleştirildi. Şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan otobüslere yolcu gibi binen polisler, sürücüleri denetleyerek, yaşanan trafik ihlallerini not etti.

Diyarbakır Trafik Denetleme Şube Müdürü Mehmet Vural, AA muhabirine, uygulamanın vatandaşların öneri ve görüşleri dikkate alınarak yapıldığını anlattı.

Şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan otobüslere yolcu gibi binen polisin araçta denetim yaptığını belirten Vural, şöyle konuştu:

"Bu faaliyet kapsamında görevlilerimizi sivil olarak normal vatandaş gibi biletlerini alıp ücretlerini ödüyoruz, araçlara bindiriyoruz. Koltuklara oturuyorlar, bu esnada da şoförlerin hem yolculara davranış şekilleri hem trafik kurallarını ihlal edip etmediklerini yol boyunca not alıyorlar. Uygulama noktasında ekiplerimizle birlikte o araç durduruluyor. Sonra arkadaşlarımız otobüsün içerisinde vatandaşlara kendilerini tanıtıyorlar. Niçin bu uygulamayı yaptıklarını anlatıyorlar. Sürücüye, hangi hataları yaptığını söylüyorlar. Şoförlerin gerekli bilgileri alınıp daha sonra yolcular hiç durdurulmadan yoluna devam ettiriliyor. Bu esnada ihlal edilen trafik kurallarıyla ilgili gerekli cezalar daha sonra uygulanıyor."

Vural, trafik yoğunluğunun olduğu güzergahlarda polislerin ikişerli grup halinde sivil olarak otobüse bindiğini kaydetti.

Uygulamada 80 polisin yer aldığını ifade eden Vural, görevlilerin deşifre olmaması için sürekli değiştirildiğini söyledi.

ASIL AMAÇLAR                                                     

Asıl amaçlarının can taşıyan yolcu otobüslerinin şoför hataları nedeniyle yürüyen tabutlara dönmesini engellemek olduğunu dile getiren Vural, şöyle devam etti:

"Araca binen arkadaşlarımızı kimse tanımadığı için şoförlerimizin bir trafik polisiyle karşılaşmanın tedirginliğinden dolayı daha dikkatli olduklarını görüyoruz. Bu uygulamayı ilk başta yaptığımızda çok fazla trafik ihlalleriyle karşılaşıyorduk. Son günlerde sürücü arkadaşlarımızın trafik kurallarına daha fazla riayet ettiklerini hatta yolcularımıza davranışlarında üst seviyeye geldiklerini gözlemliyoruz. Uygulama sayesinde ihlaller azaldı. Buradan aldığımız pozitif dönüşlerle uygulama devam edecek. Son zamanlarda güzel bir pozitif algıyla karşılaşıyoruz, otobüste vatandaşlar telefonundan bize hemen ulaşıyorlar."

Kentte üzerinde yüksek çözünürlüğe sahip kamera bulunan polis helikopteri de söz konusu uygulama için görevlendirildi.

Vural, toplumda bir rahatlamanın olduğunu bu nedenle polis helikopterinin de artık trafik uygulamalarında kullanılmaya başlandığını anlattı.

Vural, şunları söyledi:

"Trafik terörü, trafik canavarı ancak bizim aldığımız tedbirler ve vatandaşlarımızın bu konuda duyarlılığıyla engellenebilecek. Havadan alınan desteğin bize inanılmaz faydası oldu. Alınan tedbir ve vatandaşların duyarlılığı sayesinde dünyada savaşlardan daha fazla hayat kaybedilen trafik kazalarının önüne geçilmiş olacak."

HAVADAN DESTEK

Havadan karayollarının durumunu bildiren helikopter ekibi, aşırı hız yapan, trafiği tehlikeye sokacak şekilde araç kullanan, hatalı sollama yapan araçları trafik polislerine bildiriyor.

Helikopterin uyarmasıyla hata yaptığı tespit edilen araç, en yakına ekibe bildirilerek gerekli yasal işlemler yapılıyor. Bu sayede olası can kayıplarına neden olacak kazalar önlenmiş oluyor.

TRAFİK CANAVARINA ‘DUR’

Diyarbakır'da polisin vatandaşların can güvenliğini koruma amacıyla adeta seferber olduğunu sözlerine ekleyen Vural, "Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü olarak trafik canavarına 'dur' demek amacıyla 24 saat bütün personelimizle, imkanlarımızla sokaklardayız, vatandaşımızın emrindeyiz" dedi.

Bayram nedeniyle artan trafiği kontrol etmek amacıyla yoğun çaba sarf ettiğini anlatan Vural, 300 trafik polisinin 7 gün 24 saat görev yaptığını söyledi.

EN AZINDAN KURAL İHLALİ OLMAZ

Diyarbakır'dan Antalya'ya otobüsle seyahat eden yolculardan Pınar Kalender, uygulamayı ilk duyduğunda şaşırdığını ve uygulamanın önemli bir proje olduğunu ifade ederek, "Hem yolcular hem de şoförler açısından iyi bir uygulama. Bu sayede kurallar ihlal edilmez" dedi.

OLUMLU VE DUYARLI DAVRANIŞLAR

Ahmet Gül ise polisin şoförü uyarmasından memnun kaldığını kaydederek, hem polisin hem sürücünün olumlu ve duyarlı davranışlar sergilediğini söyledi.

Otobüs şoförü Mehmet Kaya da uygulamanın faydalı olduğunu dile getirerek, "Biz zaten kurallara uyuyoruz ama yine de başarılı bir uygulama olmuş, denetimlerin artmasını herkes istiyordu" diye konuştu.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi