Görüş Bildir

Diyarbakır Sur'da hendeklerin yüzde 75'i temizlendi!

Sur'da sokağa çıkma yasağının ilan edildiği 2 Aralık'tan beri meydana gelen çatışmalarda 8 asker, 6 polis ve 1 köy korucusu şehit olurken, 94 PKK'lı etkisiz hale getirildi. Yaklaşık 2 bin güvenlik görevlisi dönüşümlü olarak operasyonlara katıldı.

Diyarbakır Sur'da hendeklerin yüzde 75'i temizlendi!

Teslim olan bir YDG-H'linin ifadesi üzerine teröristlerin ayrılmalarına izin vermediği yaşlı bir çift de dün bölgeden jandarma ve korucuları tarafından çıkarılarak güvenli bölgeye götürülerek sağlık kontrolünden geçirildi.

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'nin 6 mahallesinde hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve PKK'lı teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için 2 Aralık'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile birlikte operasyonlar sürüyor. Operasyonlarda şimdiye kadar 6 mahallenin yüzde 75'inin hendek ve barikatlardan temizlendiği ve kontrolün sağlandığı belirtildi. 6 mahallede 300'e yakın hendek ve barikat bulunurken, bazı bölgelerde de güvenlik güçlerinin görüş açısını kapatmak için bezlerle perdeleme yapıldığı bildirildi. Tam olarak operasyonların bitmesi ve sokağa çıkma yasağının kaldırılması ile ilgili tarih vermek istemeyen yetkililer, operasyon başladığı ilk günlerde ön saflarda terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H'lilerin olduğunu, sonraki günlerde ise kırsaldan gelen ve profesyonel eğitim alan örgüt mensuplarının bulunduğunu ve aralarında keskin nişancıların da olduğunu söyledi.

OPERASYONU 2 BİN POLİS VE ASKER YÜRÜTÜYOR

Yetkililer, Sur'daki operasyonun yürütüldüğü 6 mahallede bulunan terörist sayısı konusunda rakam vermenin doğru olamayacağını, çünkü bir sokakta görülen grup veya kişilerin hareket halinde olması nedeniyle başka bir noktada da görülebileceğini söyledi. Yetkililer şöyle konuştu:

"2 Aralık'ta polis operasyonu başlattı. Asker 18 Aralık'ta Sur'daki operasyona dahil oldu. Geçici köy korucuları ise daha çok geri hizmette onlara destek veriyor. Korucuların ön saflarda çatışmaya girmesi söz konusu değildir. Arka tarafta destek sunuyorlar. Şehit olan bir korucu da keskin nişancı silahı ile şehit edildi. Toplam 2 bin güvenlik görevlisi dönüşümlü olarak Sur'daki operasyona katılıyor. 2 Aralık'tan beri Sur'da 6 mahallede yürütülen operasyonlarda, 8 asker, 6 polis ve 1 korucu şehit oldu. Çok sayıda asker ve polis büyük çoğunluğu hafif olmak üzere yaralandı. Etkisiz hale getirilen PKK'lı sayısı konusunda Genelkurmay açıklama yapıyor."

Genelkurmay'dan son yapılan açıklamada ise Sur'da 94 PKK'lının etkisiz hale getirildiği belirtildi.

SUR'DA 5 GÜVENLİK NOKTASI OLUŞTURULACAK

Sur'da operasyonun bitmesinden sonra, başta kamuya ait binalar kullanılmak üzere en az 5 noktada geçici ya da kalıcı güvenlik noktaları oluşturulacağını kaydeden yetkililer, "Bu noktalar için okullar, ya da önce kamuya ait binalar tercih edilecek. Bulunmaması durumunda kamulaştırma yapılarak bu noktaların yeri belirlenecek. Silvan İlçesi'nde operasyondan sonra 2 ayrı güvenlik noktası oluşturulmuştu" dedi.

Sur'da operasyonların yapıldığı mahallelerde bulunan Yavuz Selim, Mardin Kapı ve Süleyman Nazif okullarının binaları operasyon ve çatışmalar nedeniyle kullanılamaz hale gelirken, tarihi yapılardan da şu anda güvenlik güçlerinin denetiminde bulunan Kurşunlu Cami, Paşa Hamamı ve bir tarihi hamamın daha ağır hasar gördüğü belirtildi.

MAĞDUR OLANLARA YARDIM

Sur'da yaşanan çatışmalardan etkilenen 1003 küçük esnafa bugüne kadar toplam 2 milyon 905 bin 50 lira para yardımı yapılırken, çatışmalar nedeniyle Sur'daki evlerinden ayrılarak ev kiralayan veya yakınlarının yanına yerleşen 4 bin 897 aileye de toplam 3 milyon 255 bin lira nakdi yardım yapıldığı açıklandı. Kalacak yerleri olmayan ve 339 kişiden oluşan 97 ailenin ise otellere yerleştirilerek otel masraflarının valilik tarafından karşılandığı belirtilirken, Sur'da yaşayanlara bugüne kadar 1205 koli gıda yardımı ve 6 bin 50 ekmek dağıtıldığı kaydedildi. Sur'da yasağın sürdüğü mahallelerde halen yaklaşık 3 bin kişinin yaşadığı belirtilirken, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Sur'da yaşayan ailelere 30'ar kiloluk 4 bin yardım kolisi göndereceğini açıkladığı ve şimdiye kadar gönderdiği bin 600 yardım kolisinin dağıtıldığı belirtildi.

'YIKILANLARIN YERİNE YÜKSEK KATLI BİNA YAPILMAYACAK'

Yetkililer, Sur'da da Silvan İlçesi'nde olduğu gibi hendek ve barikatlara yerleştirilen patlayıcıların infilak etmesi sonucu evlerin büyük kısmının kullanılamaz hale geldiğini belirterek şöyle konuştu:

"Sur'da daha önceden TOKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve belediye tarafından kentsel dönüşüm çalışması başlatılmıştı. Sur'da yıkılan veya ağır hasar gören binaların yerine yüksek katlı binaların yapılması asla söz konusu değildir. Sur'ların tarihi dokusuna ve siluetini bozacak yapılara asla izin verilmeyecek. Surlar bir taraftan UNESCO'nun uluslararası kültürel mirası kapsamında bulunmaktadır ve uluslararası koruma altındadır."

1 YDG-H'Lİ TESLİM OLDU

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'ndeki 6 mahallede başlatılan operasyonlar kapsamında çıkan çatışmalar devam ediyor. Dün geceden beri ilçede patlama ve silah sesleri devam ediyor. PKK'nın gençlik yapılanması Yurtsever devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) üyesi 1 kişi dün jandarma ekiplerine kendiliğinden teslim oldu.

YAŞLI ÇİFT ÇATIŞMA BÖLGESİNDEN ÇIKARILDI

Teslim olan YDG-H üyesinin ilk verdiği bilgilerde, çatışmaların sürdüğü mahallelerde çıkmalarını engelledikleri yaşlı bir çiftin olduğunu belirtmesi üzerine, jandarma ve köy korucuları söz konusu adresteki yaşlı çifti alarak gerekli ilk sağlık müdahalesi yapıldı. Çiftin alındığı mahallede çatışmalardan kaynaklı olarak evlerin tamamen tahrip olduğu görüldü.

YDG-H'linin teslim olmasıyla ilgili Diyarbakır Valiliği'nden yapılan açıklamada şöyle denildi:

"İcra edilen operasyon kapsamında 13 Ocak 2016 tarihinde Sur İlçesi Hasırlı Mahallesi Leylek Sokak bölgesinde operasyonda görevli Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı birliklerine 1 Bölücü Terör Örgüt mensubu (YDG-H) kendi isteği ile silahsız ve teçhizatsız olarak teslim olmuştur. Teslim olan bölücü terör örgütü mensubunun kişisel ihtiyaçları karşılanarak ilk sağlık kontrolleri yapılmış olup, adli tahkikata devam edilmektedir. Teslim olan bölücü terör örgütü mensubunun alınan ilk ifadesine istinaden yine aynı bölgede bulunan ve bölücü terör örgütü mensupları tarafından evlerini terk etmeleri engellenen iki yaşlı vatandaş tespit edilmiş ve tespit edilen iki vatandaşımız birliklerimizce evlerinden alınarak güvenli bölgeye sevk edilmiş ve müteakiben kendileri sağlık kuruluşuna sevk edilerek kontrolleri yaptırılmış ve ardından şahsi ihtiyaçları karşılanarak çatışma bölgesinden güvenli bölgeye sevkleri sağlanmıştır."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi