Diyarbakır’da 51 dereceyi gördük

Kavurucu sıcaklıkların yaşandığı Diyarbakır’da, termometreler 51 dereceyi de gösterdi. Uzmanlar özellikle kalp ve şeker hastalıkları bulunan kişilerin öğle saatlerinde zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamaları konusunda uyarıda bulundu.

Diyarbakır’da 51 dereceyi gördük

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Diyarbakır bugün adeta kavruldu. Sabah saatlerinden itibaren etkisini gösteren sıcak hava, öğlen saatlerinde doruğa ulaştı. Termometrelerin 51 dereceyi gösterdiği Diyarbakır’da sokağa çıkan bazı vatandaşlar, sıcağın etkisinden kurtulmak için karton kutuları kendilerine siper etti.

KURUMLAR DA TATİL EDİLMELİ

Aşırı sıcakların insan üzerindeki etkileri ile ilgili açıklamalarda bulunan Memorial Dicle Hastanesi’nde görevli Kardiyoloji Uzmanı Cegerğun Polat, Diyarbakır’ın Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en sıcak illerinden biri olduğunu söyledi.

Uzm. Dr. Polat, “Bu koşullarda insanların özellikle güneşin etkili olduğu saat 11.00 ila 16.00 arasında çok fazla dışarıda bulunmamalarını önerebiliriz. Aşırı ve hızlı biçimde sıvı kaybı oluşuyor. Buna bağlı olarak tansiyonda ani düşüş, yükselmeler ortaya çıkıp, kalp krizini tetikleyebilir. Aşırı sıcaklar, vücudun fizyolojisini zorlayarak kalple ilgili sorunları olanlarda durumu çok daha kötü hala getirebilir. Şeker hastalığı varsa, aşırı sıcaklar aşırı sıvı kaybına yol açıp şekerin birden yükselmesi ve hastanın şeker komasına girmesine neden olabilir. Öncelikle böyle sıcak dönemlerde şehrimiz için tatil gerekebilir öğlen saatlerinde. Varsa bir işimiz akşam saatlerine ertelemek ya da sabah erkenden bu işi halletmek, gölgede kalmak, serinlikte kalmak ve iyi sıvı tüketmek gerekir” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz