Görüş Bildir

Diyarbakır’da Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde deneme testleri başladı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, sözleşme bedeli 23 milyon avro olan İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin yüzde 97’sini tamamladı.

Diyarbakır’da Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde deneme testleri başladı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün Dicle Nehri’ni kirlilikten koruyacak ekolojik ve tarihsel çalışma niteliğindeki İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Projesi’nde adım adım sona geliniyor. Tesisin pek çok ünitesinde deneme testleri başlarken, projenin hayata geçmesiyle birlikte Dicle Nehri üzerindeki kirlilik yükü önemli ölçüde azalacak. Kent merkezinde 998 kilometreye tekabül eden kanalizasyon hattı aracılığıyla arıtma tesisine gelecek olan pis su, tesiste kurulan ünitelerde arındırıldıktan sonra Dicle Nehri’ne bırakılacak, böylece Dicle Nehri daha temiz akacak.

20 hektarlık alan üzerine kurulan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nın (IPA) yüzde 85 desteği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yüzde 6 katkısı ve DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün yüzde 9’luk öz kaynağı ile inşa edildi. Sözleşme bedeli 23 milyon Euro olan tesisin yüzde 97’sini tamamlayan, gerçekleşen kısım için 15.5 milyon avro harcayan DİSKİ, tesisi 1 milyon 245 bin kişiye göre günlük 175 bin metreküp atık suyu arıtabilecek şekilde inşa etti.

DİSKİ Genel Müdürlüğü yetkilileri, İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ni, Dicle Nehri kıyısında bulunan tüm kentler ve ülkelerin koruyucu tedbirler alması için büyük bir fırsat olarak değerlendiriyor.

Kaynak: İHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi