Diyarbakır'da ekmek zammına tepki

Diyarbakır’da 2,5 liradan satılan 400 gram pide ekmeği, 500 grama çıkarılarak 3,5 liradan satılmaya başlandı. Halk yapılan zamma “Yoksul insanlarımız karınlarını ekmekle doyuruyor ama artık ekmek de bulamayacaklar” diyerek tepki gösterdi

Diyarbakır'da ekmek zammına tepki

Diyarbakır’da pide ekmeğine zam yapıldı. Daha önce 2,5 liradan satılan 400 gramlık pide ekmeği, 100 gram artırılarak 3,5 liradan satılmaya başlandı. Diyarbakır’da uzun süredir ekmeğe zam yapılmadığını belirten fırıncı esnafları, un ve maya fiyatlarına gelen zamların ardından ekmeğe zam yapılmasında geç kalındığı görüşünde.

Zam oranının düşük olduğunu savunan fırıncılar, yurttaşlardan yer yer tepkiler aldıklarını da dile getirdi. Halk, temel gıda maddesi olarak ucuz olması gerekirken ekmeğe bu kadar zam yapılmasına öfkeli.

‘İNSANLAR PERİŞAN HALDE’

Pandemiden kaynaklı işsiz kalıp, çalışacak yeni bir iş bulamadığını söyleyen Murat Yıldırım (24) insanlar perişan halde iken ekmeğe zam yapılmasını itiraz etti.Yıldırım, “Maddi durumu olmayan insanların bu kadar parası yok. Bu insanlar ekmeğe bu kadar para vermeyecekler, çünkü insanlar perişan halde. Asgari ücrete çalışan ve kirada oturan biri muhtemelen o ekmeği alamayacak. Ekmek daha önce 1 liraydı, sonra 2,5 oldu. Şimdi de 3,5 liraya çıkardılar. Bu zamları kabul etmiyoruz. Ekmek eski fiyata satılsın daha iyi olur” diye konuştu.

‘KARINLARINI EKMEKLE DOYURANLAR ONU DA BULAMAYACAK’

İktidarın halka dönük refah söylemlerinin gerçek dışı olduğunu dile getiren emekli öğretmen Şeyhmus Şiray (75) da, işsizlik her geçen gün artarken ekmeğe bu oranda zam oranına tepki gösterdi.

Şiray, “Ekmek 3,5 lira olmuş. Vallahi çocukları olan insanların, bu paraya ekmek alabileceklerini düşünmüyorum. Zaten insanlarımız yemek olsa olmasa ekmeğe yükleniyorlar. Yoksul insanlarımız karınlarını ekmekle doyuruyor ama artık ekmek de bulamayacaklar” dedi.

‘ESKİDEN 3, ŞİMDİ 2 EKMEK ALIYORUZ’

Aldığı 1300 lira emeklilik maaşı ile geçinmeye çalıştığını söyleyen Vahibe Avran (58) ise, “Ekmeği 3,5  lira yapmışlar. Oturduğumuz ev kira ve 3 kişi yaşıyoruz. Bu parayla nasıl geçineceğiz?” diye sordu.

Bu hükümet iktidarda oldukça hayatlarının böyle olacağını ifade eden Avran, içerisinde bulundukları durumu şu sözlerle dile getirdi: “Yemek bile yiyemez hale geldik. Her şey çok pahalı. Eskiden üç ekmek alırdık, şu an iki ekmek. Eskiden iki kilo aldığımız bir gıdanın şu an bir kilosunu alabiliyoruz. Kendisi sarayda yaşıyor, bizi de eziyor. Allah hakkımızı yanına bırakmaz inşallah. Mesele sadece ekmek değil ki. Ekmek alsan ekmekle yiyecek başka yiyecek de alman gerekiyor.”

‘İNSANLAR EN AZINDAN EKMEK YİYEBİLSİN’

Üniversite öğrencisi olan Murat Solmaz (20) da yapılan son zamla birlikte artık ekmek de yiyemez hale geleceklerini ifade etti.

Solmaz, “Ekmeğin bu kadar pahalı olmaması lazım. Dolmuş zaten 2,5 lira olmuş. Artık dolmuşlara da binemiyoruz. Galiba bizi olimpiyatlara hazırlıyorlar! Ekmek, herkesin ihtiyaç duyduğu ve boğazından geçmesi gereken bir ihtiyaç. Bu yüzden ekmek fiyatını düşürmeliler. İnsanlar aç kalmasınlar, en azında ekmek yiyebilsin” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz