Diyarbakır’da kadınlar İstasyon Meydanı’nda toplandı

Diyarbakır’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle miting düzenlendi. Kadınların yörersel kıyafetleriyle renk cümbüşüne büründürdüğü İstasyon Meydanında talepler haykırıldı.

Diyarbakır’da kadınlar İstasyon Meydanı’nda toplandı

Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinan Azad-TJA) ve Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) öncülüğünde Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesi İstasyon Meydanı’nda “Bi Jin Jiyan Azadî, “Ber bi 8’ê Adarê” ve “Dimeşin/Kadın yaşam özgürlük talebiyle 8 Mart’a doğru yürüyoruz” sloganıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingi gerçekleştirildi.

Yaray: Kadınlar boyun eğmedi, eğmeyecek

Miting programı Tertip Komitesi adına DBP İl Eşbaşkanı Sultan Yaray’ın konuşmasıyla başladı. Kadınların hiçbir zaman boyun eğmediğini dile getiren Yaray, “Buradan Gultan Kışanak, Figen Yüksekdağ, Hülya Alökmen hepsini selamlıyoruz. Yolunuz yolumuzdur” dedi.  Kürt dili üzerindeki baskılara değinen Yaray, kayyım atanması sonrası ilk olarak kadın kurumları ve dil kurumlarının kapatıldığını hatırlattı.

Kürtler olarak bu topraklarda eşit ve özgür yaşamak istediklerini belirten Yaray, köleliği kabul etmeyeceklerini ifade etti. Yaray, “Diyoruz ki kadınları yok saymaktan vazgeçin. Kürtler bu dünyayı güzelleştirsin. Bu topraklara barış gelsin. Biz kadınlar her zaman onurlu bir barış için sesimizi yükseltelim diyoruz” diye konuştu.

Ardından söz alan KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, cinsiyet eşitsizliğini iş yelerinde, tarlalarda, cezaevlerinde her yerde deneyimlediklerini söyledi. Faşist sağ iktidarların kadınlara yönelik saldırılarına karşı alanlarda, sokaklarda sürdürülen mücadeleden vazgeçmediklerini vurgulayan Koçak, cezaevlerindeki işkence, tecride karşı kadınların direnişine dikkati çekti. Koçak, “Emeğimizin görünür olabilmesi için hayatı yeniden inşa etmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler