Diyarbakır'da kenger sezonu başladı

Diyarbakır mutfağının değişmeyen tatlarından Kenger (Kereng) tezgâhtaki yerini aldı, ancak bu yıl ki kenger fiyatları el yakıyor. Diyarbakır’da Karacadağ eteklerinden toplanarak satışa sunulan Kenger bitkisi tezgâhlarda belirlenmeye başladı.

Diyarbakır'da kenger sezonu başladı

Diyarbakır’da baharın habercisi olarak bilinen kenger bitkisi, tezgâhlarda yerini almaya başladı.

Havaların ısınmasıyla birlikte Diyarbakır’ın yüksek dağ eteklerinde, özellikle Karacadağ bölgesinde doğal olarak yetişen ve pancar olarak tüketilen kenger bitkisi, vatandaşlar tarafından toplanarak satışa sunuluyor.

Kenger alan vatandaşlar, genelde kenger alıp bir kısmını tüketiyor, bir kısmını ise kışın tüketmek için poşetlere koyup buzdolabında muhafaza edip ve turşusunu yapıyor.

Sofralarınızı şenlendirecek Kenger yemeklerini sizler için deerledik.

KENGER BİTKİSİNDEN YAPILAN YÖRESEL YEMEKLER

Yumurtalı Kenger Kavurması

Yumurtalı Kenger Kavurması Tarifi Nasıl Yapılır?

Kengerler koyu kabuklarından ayrılıp temizlenir. 15 dk. suda bekletilip çamurlarından arınması sağlanır. Bol suda yıkanıp tencereye alınır. Üzerini geçecek kadar su konulup yumuşayıncaya kadar haşlanır, süzgece alınır. Ben mevsiminde bu şekilde hazırlayıp dondurmuştum. Onu kullanarak yaptım. Tavaya yağ konur, eriyince içine yumurtalar kırılır. Süzgeçten alınan kengerler avuç içinde sıkılarak yumurtaların üzerine alınır karıştırıp kavrulmaları sağlanır. Tuz ve pul biber eklenip ateşten alınır. Servis edilir, afiyet olsun.

Not: Eğer kengeriniz iriyse tek tek yumurtaya bulayıp yağda kızartabilirsiniz. Daha lezzetli olur ama ben kavurması daha sağlıklı olduğu için tercih ediyorum.

KENGER MEFTUNESİ TARİFİ, NASIL YAPILIR?

Bazı bahar yemeklerini zamanı geçmeden yapmak lazım.

Kenger, kökünden sakızı yapılan dikenli bir ot ama yurdum insanı baharda yeşeren bu tazecik kökleri bir bir sökmüş, uğraşıp didinip yemeğini yapmış ve ona da meftun olmuş.

Sevgili Tülay İlter Sunarın hatırlattığı meftunesini, kengeri Salı pazarında bulunca dayanamayıp yaptım ve vurulduk, meftun olduk

MALZEMELER

1 kg kenger

500 gr kuzu kuşbaşı ( Kemikli büyük parça, kuzu eti kullandım.)

5-6 tane arpacık soğan ya da 1 orta boy soğan

2 diş sarımsak ( Bütün olarak)

3 yemek kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı salça ( isteğe bağlı)

YAPILIŞI

Kengerler dikenleri kesilip, kök kısmındaki dış yaprakları ve sert kısımlar alınarak temizlenir. Dikenler için mutfak makası kullanılabilir. Derin bir kapta tuzlu su ile temizlenene kadar iyice yıkanır. Temizlenen kengerler birkaç damla limon suyu eklenmiş su dolu kapta bekletilir.

Yıkanmış sumak 2 katı kadar suyla ıslatılıp en az 30 dakika bekletilir.

Döküm tencereye birazcık zeytinyağı ilave edilip ısıtılır bütün haldeki soğanlar, sarımsak yıkanıp kurulanmış et parçaları bırakılıp mühürlenir. Etin rengi değişip bir miktar kızarınca üzerine sıcak su ilave edilip etler yumuşayana kadar orta ateşte pişirilir.

Pişen etlerin üzerine ister ufak istenirse yaptığım gibi bütün olarak kengerler ve tereyağı ilave edilip birlikte pişirmeye devam ettirilir.

SUMAK AĞARTMASI İÇİN MALZEMELER

1 çay bardağı tane sumak

2 çay bardağı içme suyu

1 yumurta

SUMAK AĞARTMASI YAPILIŞI

 Bu arada beklemeye alınan sumaklar süzülüp bir tencereye alınır içine yumurta kırıp iyice çırpılır. Hazırlanan karışım düşük ısıda sürekli karıştırarak ısıtılır. Kaynamasın. Isınan sumaklı terbiye malzemesinin üzerinde biriken köpük alınır.

Et ve kenger pişip, son kaynamalarda yemeğin suyunu kontrol ederek sumaklı su- üzerini örtecek-  ilave edilip birkaç dakika kaynatılıp ocaktan alınır.

İlk sıcaklığı geçtikten sonra bulgur ya da pirinç pilavı eşliğinde servis yapılır.

Not: Yanına yoğurt ve bugünlerde Adana bolca bulunan baş haldeki soğan çok yakışıyor.

Yemeği renklendirmek istemediğim için salça kullanmadım. Salça arzunuza bağlı olarak sumak ağartmasına ilave edilip kaynayan meftuneye ilave edilir. Birkaç dakika kaynatılır.

Meftune, Diyarbakır mutfağında etli yemeklere verilen ad olup birçok sebze ve meyve ile yapılmaktadır.

Haber: Hamza ÖZÇELİK

Kaynak: Diyarbakır Söz