Diyarbakır’da ramazan alışverişi hareketliliği

Tarihi Sur ilçesinde ramazan alışverişini buruk bir şekilde yaptı. Fiyatların geçen yıla göre neredeyse yüzde 100'e yakın zamlandığını dile getiren vatandaşlar, Ramazan’ı fırsat bilerek fiyat artıranların da olduğunu belirterek, tepki gösterdi.

Diyarbakır’da ramazan alışverişi hareketliliği

Depremden etkilenen Diyarbakır’da vatandaşlar, tarihi Sur ilçesinde ramazan alışverişini buruk bir şekilde yaptı. Fiyatların geçen yıla göre neredeyse yüzde 100'e yakın zamlandığını dile getiren vatandaşlar, Ramazan’ı fırsat bilerek fiyat artıranların da olduğunu belirterek, tepki gösterdi. Çarşıda, Ramazanın vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan hurmanın fiyatı 90 ile 300 lira arasında değişiyor.

RAMAZAN’A BURUK GİRİYOR

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 1'i boş, 7 binanın yıkıldığı Diyarbakır'da 414 kişi hayatını kaybetti, 912 kişi de yaralandı. Ramazan ayına hazırlık yapanların tercih ettiği mekanlardan biri de tarihi Sur ilçesi oldu.

Yoğunluğun oluştuğu ilçeye alışverişe gelenler depremlerde ve selde hayatlarını kaybedenler nedeniyle buruk bir ramazan ayına girdiklerini söyledi.  Ramazanda en çok tüketilen hurma, kuru üzüm ve kayısı ile meyan kökü tezgahlardaki yerini aldı. Bunların yanı sıra temel tüketim maddeleri olan sebze, meyve ve bakliyat türlerinde artış oldu.

Vitrinlerin ön sıralarında hurma, farklı tatlı çeşitleri ve meyan şerbeti gibi Ramazan ayında bolca tüketilen ürünlere yer vermeye başladıkları görülen esnaflar, bu ürünleri halkın dikkatini çekecek şekilde sergiliyorlar. Vatandaşları iftar ve sahurluk ihtiyaçlarını tamamlama telaşı içerisinde bulunurken esnafın bir kesimi mübarek Ramazan ayının bereketinin her yeri sardığını belirtirken, bazı esnafların hareketliliğin kuru kalabalık olduğunu söyledi.

SUR İLÇESİNDEKİ HAREKETLİLİK

Ailesiyle alışverişe gelen Fırat Kömür, "İnsanlarda burukluk var. Bugün biz de çocuklarla Sur'a alışverişe geldik. Turşu ve ceviz gibi gıdalar aldık. Alışverişimizi yapıyoruz. Bu gece de ilk sahura kalkacağız. Diyarbakır’da fazla bir yıkım olmadı fakat gönlümüz diğer şehirlerle de birliktedir. Ondan dolayı da bir burukluk var. Eskiden buraya geldiğimizde insanlarla şakalaşırdık. Şu an esnafın yüzünde de o tebessüm yok. Depremlerden, selden ve bütün olaylardan dolayı insanlarda o heyecan yok artık. Bunları gözlemleyebiliyoruz” dedi.

ÇARŞI-PAZARDAKİ FİYATLAR

Vatandaşlar fiyatların geçen yıla göre neredeyse yüzde 100'e yakın zamlandığını dile getirirken, Esnaf ise kaliteli ürün sattıklarını belirterek, fiyatlardaki artışa rağmen marketten daha ucuz olduklarını öne sürdü. Çarşıda, Ramazanın vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan hurmanın fiyatı 90 ile 300 lira arasında değişiyor. Kahvaltılıklarda ise en ucuz peynir fiyatı 129 lirayken, en ucuz zeytin fiyatı 95 lira. Çarşının en pahalı ürünü ise 780 lira ile pastırma. İftarda sofraları süsleyen tatlılarda ise, baklavanın kilosu 350 lirayı buluyor.

ARTIK YARIM KİLO ALIŞVERİŞ

Ramazan masrafına gelen Aynur Görgün şunları söyledi: "Ramazan geldi, ihtiyaçlarımı alacağım. Zeytin, et alacağım. Fiyatlar çok fazla ama yapacak bir şey yok. Az az da olsa alıyoruz. Eskiden kilo işi alıyorduk şimdi yarım kilo alıyoruz." Fiyatların çok yüksek olduğunu söyleyen Behice Oğul ise "Marketlerden biraz daha ucuz burası. Bazen de bakıyorum hemen hemen aynı. Fiyatlar çok pahalı. Peynir aldım sadece" diye konuştu.

PEYNİR-ZEYTİN FİYATI REKORDA

Sadece peynir ve zeytin aldığını, 600 TL ödediğini belirten Ayşe Yılmaz, "Her şey pahalı, marketler daha ucuz. Marketi tercih ediyorum" dedi.

Esnaflar ise, fiyatların normal olduğunu ifade ederek şu ifadeleri kullandı: "Süte zam geliyor, ete zam geliyor. Sucuk zamlanıyor. En ucuz pastırma 675 lira. Geçen seneye göre fiyatlarda neredeyse yüzde 100 artış var. Bir ay içinde 3 kez zam geldi. Geçen sene beyaz peynirin kilosu 125 liraydı, şimdi en ucuz peynir 159 liradan başlıyor. Halkımız bir kalıp alacağına yarım kalıp alıyor."

Esnaf Erdoğan Yusufoğlu, marketlerden daha ucuza ürün sattıklarını savunarak ürünlerinin daha kaliteli olduğunu belirtirken, istenilen alışverişin bu yıl yapılmadığını söyledi. Gerekçesinin alım güçünün düşüklüğü ve yaşanan deprem felaketi olduğunu söyleyen Yusufoğlu, “Gördüğünüz kalabalık alış-veriş yapan kalabalık değil. Kuru bir kalabalık.

İŞTE FİYATLARDAKİ ZAM

Vatandaşlar iftariyelik ürünleri taneyle alabilecek duruma gelirken, siyah zeytinin yarım kilosu 48.75 TL oldu. İçinde yaklaşık 160 tane zeytinin olduğu yarım kiloluk bir alışverişte zeytinin tanesi 30 kuruşa, 3 tanesi yaklaşık 1 TL'ye geliyor.

HURMANIN TANESİ 3,5 TL

Ramazan döneminde yine çokça tercih edilen ve vatandaşın orucunu açtığı hurma da cep yakıyor. 250 gramlık bir pakette 17 adet hurma yer alırken, hurmanın 250 gramı 59.90 TL'den tanesi ise 3.5 TL'den satılıyor.

BİBERİN KİLOSU 100 TL

Yaz dönemi öncesinde tezgahın fiyat rekoru ise biberde. Tüm biber çeşitlerinde marketten markete değişmek ile birlikte fahiş fiyatlar söz konusu. Bir markette kıl biberin fiyatı 99.99 TL ile rekor bir seviyeye ulaşırken, aynı markette diğer biber çeşitleri ise yine 56.99 TL ile 54. 99 TL gibi fiyatlarla tezgahlarda yer alıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler