Diyarbakır'ın Bilim Adamları TEKNOFEST’e yarışacak

Şanlıurfa'da 6’ncı GAP Yeşil Inovasyon Proje Yarışması’nın final projeleri sergilendi.

Diyarbakır'ın Bilim Adamları TEKNOFEST’e yarışacak

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinden yarışmaya Solo Türkler Takımı olarak “Solo Hastane” projesiyle katılan Yusuf Avcı ve Mir Fırat Altundaş, danışman eğitmenleri Seda Coşkun Eliküçük nezaretinde projelerini tanıttı.

Projeleri ile ilgili bilgi veren Yusuf Avcı, “Burada projemizi geliştiriyoruz tabii ki projemizle birlikte Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma hedeflerini de baz alarak yeşil hastane kavramına temas etmek istedik.

Yeşil hastane kavramı ne diye soracak olursanız, yeşil hastaneler dünya genelinde malzeme, su ve enerji gibi birçok ihtiyacı minimize indiren hastanelerdir. Bu hastaneler dünya genelinde var ama sadece tek bir amaca hizmet ediyor, o da tedbirdir.

Sadece uyarı mantığıyla ilerliyor, Biz de bu notadan bir sistem haline getirerek projemizi tasarladık. Burada özellikle empati kurulmasını istedik, ‘yatalak bir hastasınız eliniz ışığa, havalandırmaya ya da kapıya yetişmiyor, uzanamıyorsunuz’ oraya mobil uygulamamızda bulunan ses kontrol özelliği sayesinde bazı komutlar vererek, hastane odamızdaki belirli şeyleri açıp kapatabiliyorsunuz.

Bununla birlikte ortamda herhangi bir gaz sıkışması olursa ya da ortam çok havasız kalırsa da otomatik olarak bize Telegram’dan mesaj gönderiyor. Bununla birlikte su kullanımını nasıl azaltınız diye soracak olursanız, su kullanımını da şöyle azalttık. Burada su oluklarımızı yerleştirdik. Bu su oluklarımız sayesinde su hasadı yapıyoruz.

Yağmurdan gelen sular depomuza akıyor ve bu depo ile birlikte toprak nem sensörümüz sürekli toprağın nemini ölçüyor ve toprağın ne kadar suya ihtiyacı varsa yağmur sularından gelen su ile birlikte otomatik olarak sulamayı yapabiliyor” ifadelerini kullandı.

iha
 

Kaynak: Diyarbakır Söz