Diyarbakırlılar İHL istiyorlar

Diyarbakır İmam Hatip Mezunları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, nüfusu 1.5 milyonun üzerinde olan Diyarbakır'da sadece 6 imam hatip lisesi bulunmasını büyük bir eksiklik olarak değerlendirdi.

Diyarbakırlılar İHL istiyorlar

İbrahim Gökdemir, bu okullarda okuyan kız öğrenciler için yurt yapılmamasının da vahim bir durum olduğunu söyledi. Gökdemir, şehirdeki eğitim seviyesini yükseltmek, kız çocuklarının rahatlıkla okula gönderilmesini sağlamak ve ahlaki çöküntünün önüne geçmek için imam hatip sayısının artırılması gerektiğini ifade etti.

İSTASYON SEMTİNDEKİ İMAM HATİP LİSESİ

İstasyon semtindeki İmam Hatip Lisesi (İHL)'nin 1954 yılında açıldığını anlatan Gökdemir, "Büyükşehir ve 4 merkez ilçede 2008 yılına kadar sadece 1 İHL mevcuttu. 2009'da Yenişehir Anadolu İmam Hatip Lisesi ve 2010'da Kayapınar'da Yunus Emre İmam Hatip Lisesi açıldı. Diyarbakır'da ilçelerle beraber sadece 6 imam hatip okulu mevcut iken, yaklaşık aynı nüfusa sahip Bursa'da 22, Konya'da 26 imam hatip var. Veliler imam hatip okullarına büyük rağbet gösteriyor. Ama çocuklarını gönderecekleri okul yok." dedi.

YURTLARDA KALMA ORANI YÜZDE 40, DİYARBAKIR'DA YÜZDE 1

Türkiye'de imam hatip öğrencilerinin yüzde 40'ı yurtlarda kaldığı halde, Diyarbakır'da bu oranın yüzde 1 olduğuna dikkat çeken Gökdemir, kız çocuklarının okullaşma oranının arttırılması için mutlaka imam hatip kız yurtları yapılması gerektiğini vurguladı.

Gökdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Milli Eğitim Müdürlüğü bahçesinde, Dicle Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi olarak faaliyet gösteren binasının kız imam hatip lisesi yapılması için Dicle Üniversitesi (DÜ) senatosundan tahsis kararı çıktı. Bu konuda Dicle Üniversitesi Rektörü, Vali ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teşekkür ediyoruz."

DİYARBAKIR'DA İMAM HATİP LİSESİNE OLAN İLGİ HER GEÇEN YIL ARTIYOR

Farabi İHL Okul Aile Birliği Başkanı Mehdi Acar ise Diyarbakır'ın muhafazakar bir şehir olduğunu ifade ederek, yeni açılacak kız imam hatip liselerinin kız çocuklarının okumalarına olan katkısına değindi. Acar, "Şehir merkezimizde yalnızca iki İHL bulunmaktadır. Diğer 13 ilçe içerisinde ise sadece Bismil ve Ergani ilçelerimiz dışında İHL var. Bizim en büyük talebimiz İHL'lerde orta kısımdan başlamak suretiyle, karma eğitime son verilmesi. Böylece kızlarımızın evde değil de okulda olduklarını göreceğiz. Ayrıca kırsal kesimden okullara gelen kızlarımız için yurt yapılmasını yetkililerden istiyoruz. Barınma sorunu nedeniyle kızlarını okutmak isteyen çok aileler olmasına rağmen kızlarımız okuyamamaktadır." diye konuştu.

"YENİ OKULLAR AÇILIRSA İKİ KIZIM OKUYABİLECEK"

İki kızını İHL'de okutmak isteyip ancak kontenjan azlığı nedeniyle çocuklarını okutamadığını ifade eden Veysi Canpolat, yetkililerden Diyarbakır'a en az 10 İHL ve ayrıca öğrencilerin barınmaları için yurt talebinde bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz