Doğa Yürüyüşü yapılacak

Günümüzde kent yaşamının oluşturduğu strese karşı yaygınlaşan doğa yürüyüşü, artık Diyarbakır’da da gerçekleştirilecek.

Doğa Yürüyüşü yapılacak

Naif DURGUN/M. Cevat IŞIK

DİYARBAKIR-Büyükşehir Belediyesi, “Doğa ile Bütünleş Sporla Özgürleş” sloganıyla düzenlediği ve ücretsiz olarak gerçekleştireceği ilk doğa yürüyüşünü bu hafta sonu Çayönü ve Hilar Mağaraları’na doğru yapacak.

 Yılda 750 kişinin faydalanmasının beklendiği doğa yürüyüşlerini, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Spor Şube Müdürlüğü düzenleyecek. Bireylerin doğayla bütünleşmesini sağlamak için günlük, haftalık ve aylık olarak ücretli bir şekilde düzenlenen doğa yürüyüşü organizasyonu, bölgede ilk kez Belediyemiz tarafından ücretsiz bir şekilde gerçekleştirilecek. Organizasyondan 12 yaş üstü yurttaşlar faydalanabilecek.

Spor Şube Müdürlüğü ve Diyarbakır Bisiklet ve Doğa Spor Kulübü’nün (DİBİDOKS) birlikte organize edeceği etkinliğe katılacak olanların günlük ihtiyaçları köylerden karşılanacak. Dışarıdan herhangi bir yiyeceğin kabul edilmeyeceği organizasyonda yöresel tatlara yer verilerek köy halkı ve kadınların maddi anlamda desteklenmesi sağlanacak.

25 Nisan’da start alacak, her ayın son haftası yapılacak

Startı 25 Nisan’da Ergani Çayönü ve Hilar Mağaralarında verilecek olan doğa yürüyüşü, her ayın son haftası devam edecek, Ekim 2015’te sona erecek. Nisan ve Ekim aylarında sürecek olan doğa yürüyüşleri, Silvan Hasuni Mağaraları, Dicle Pirejman ve Kırkpınar Köyü, Eğil Kral Mezarları, Lice Breklyn Mağaraları ve Ashabı Keyf Bölgesi, Çermik Sinek Çayı ve Köyü, Kulp Kafrum Kalesi, Bismil Üçtepe, Girê Cano ve Kortiktepe’ye düzenlenecek.

“Doğa ile Bütünleş Sporla Özgürleş” etkinliğinin yaygınlaşması için belediye toplu taşıma otobüslerine giydirme yapılacak. Kentte bu sporla ilgili el ilanları dağıtılacak. Organizasyonda tüm katılımcılara üzerinde “Doğa ile Bütünleş Sporla Özgürleş” yazılı tişört verilecek. Ayrıca tüm doğa yürüyüşçülerine su matarası ile Belediyemizin yayınladığı “Diyarbakır Gezi Rehberi” dağıtılacak.

Doğayla yeniden bütünleşmek amaçlandı          

Spor Şube Müdürlüğü Spor Eğitmeni Mizgin Karaman, doğa yürüyüşü etkinliğiyle yurttaşların kent yaşamında yaşadıkları stresi en aza indirgemeyi düşündüklerini söyledi. İnsanlığın toprak ve doğayla ilişkisinin sürekli olduğuna dikkat çeken Karaman, “Teknolojinin gelişmesiyle insanlar, doğadan, tarihten ve kendi yaşadıkları coğrafyadan uzaklaşıyor. Bizler bu etkinliği sporla bütünleştirerek yurttaşlarımızı yeniden doğa ile buluşturmayı amaçlıyoruz. Bir günlük de olsa yurttaşları kent yaşantısından uzaklaştırmak istiyoruz. Böylelikle yurttaşlar kent yaşantısının verdiği tembellikten, kirlilikten ve gürültüden kurtulacak ve temiz hava alacaklar. Bir günlük bile olsa insanları bunu teşvik etmek istiyoruz.  Ayrıca var olan doğal yaşam, tarihi ve coğrafya gerçekliğini aktiviteye katılacaklarla paylaşmak istiyoruz. ” dedi.

Tarihi ve doğal güzellikler tanıtılacak

Doğa yürüyüşleriyle kentte ve ilçelerde bulunan tarihi ve doğal güzellikleri tanıtmayı da amaçladıklarını belirten Karaman, ilk etkinliği Ergani Çayönü ve Hilar Mağaralarına düzenlemelerindeki nedenin insanlığın ilk çıkış yeri olmasına bağladı. Karaman sözlerini şöyle sürdürdü: “Çayönü insanlığın, ilk kez tarım ve hayvancılıkla uğraştığı alandır. Bundan dolayı ilk gezi planımızı Çayönü’nden başlatacağız.”

Yapılacak doğa yürüyüşüne yöre halkını da katmayı düşündüklerini ifade eden Karaman, “Yapacağımız organizasyonla köylü ve kentli arasında bir iletişimi de sağlamış olacağız.” diye konuştu. Etkinlikte DİSKİ’nin katılımcılara su matarası dağıtacağını dile getiren Karaman, şöyle konuştu: “Bundaki amacımız, plastik şişelerdeki suyu kullanmayarak doğaya zarar vermemek. Doğa yürüyüşünde bizler her şeyi doğal yapısıyla kullanmayı ilke edindik. Günümüzde kullanılan pet şişeler hem doğal değil hem de bildiğiniz gibi plastikler doğaya çok ciddi zararlar veriyor. “

Doğa yürüyüşünün insan sağlığına psikolojik, ruhsal, fiziksel ve zihinsel olarak birçok etkisinin olduğunu vurgulayan Karaman, “Psikolojik olarak insanlar bir günde olsa kent yaşamı ve stresinden uzaklaşıyor. Ruhsal anlamda bir süreliğine de olsa insan doğayla baş başa kalıp kendi iç dünyasının yolculuğuna çıkıyor. Tanımadığı bilmediği insanlarla tanışıp iletişim kurma imkânı yakalıyor. Fiziksel anlamda ise yürüyüş yapmak her anlamda insan fizyolojisine katkıları bilimsel olarak kanıtlanmıştır.” diye konuştu.  Doğa yürüyüşüyle yurttaşların ilk olarak etrafındaki doğal güzelliklerin farkına varacağını ve katılımcılarda alışkanlığın sağlanacağını söyleyen Karaman, “Biz sadece teşvik için bu programı yapıyoruz. Sonraki dönemlerde kendilerinin hem sporun hem de doğal güzelliklerin farkına varıp devam ettirmelerini temenni ediyoruz. “ dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz