Dönüş ve Kaçış

Hendek ve kurduğu barikatların 103 gün süren operasyonlarla temizlenmesinin ardından güvenli bölge haline getirilen Sur ilçesinde yasaklar kalkmaya başladı.

Dönüş ve Kaçış

Merkez Sur İlçesi'nde kaymakamlık tarafından Gazi Caddesi'nin tamamı, Cevatpaşa ile Dabanoğlu Mahallesi'nin 4 sokağında sokağa çıkma yasağının dün saat 08.00'den itibaren kaldırıldı. Yasağın kaldırılması üzerine çok sayıda kişi evlerine dönerken, bazıları da kullanılabilir eşyalarını taşıdı.

YASAK KISM-İ OLARAK KALKTI

Sur İlçesi'nin Fatihpaşa, Dabanoğlu, Savaş, Hasırlı, Cevatpaşa ile Cevat Yılmaz olmak üzere 6 mahallesinde PKK'lı grupların etkisiz hale getirilmesi, kazılan hendek ve barikatların kaldırılması amacıyla 2 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile başlatılan operasyonlar, 10 Mart 2016 tarihinde sona erdi. Sur Kaymakamlığı da, Gazi Caddesi ile Cevatpaşa Mahallesi'nin tamamı, Dabanoğlu Mahallesi'nin Maragos, Miras, Süleyman Nazif ve Varol olmak üzere 4 sokağında, dün sabah saat 08.00'den itibaren sokağa çıkma yasağını kaldırıldığını açıkladı.

EVLERİNE DÖNENLER AKIN ETTİ

Yasağın kaldırıldığının duyulması üzerine, operasyonlardan önce evlerini terk eden ve işyerlerini kapatanlar, güvenlik güçleri tarafından kontrollü olarak mahalleye alındı. Yapılan kimlik kontrolü ve üst aramasından sonra Gazi Caddesi'ne giren esnaf, işyerlerini açıp temizlik çalışması yaptı. Yasak esnasında sokaklarda biriken çöpler de belediye ekipleri tarafından temizlenmeye başlandı. Yasağın devam ettiği mahallelerin giriş sokakları güvenlik güçleri tarafından beyaz perdelerle kapatıldı. Evlerine girebilenler kullanılabilir ev eşyalarını alarak mahalleden çıkarmaya çalıştı. Evlerine uzun bir aradan sonra geri dönenlerden bazıları da komşularıyla domino oynayarak hasret giderdi.

EVDEN SEVİNÇLE KOŞTUM GELDİ  

Sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını duyar duymaz çalıştığı eczaneye gelen Aslan İlhan, aylar öncesinde iş yerlerini ara sıra açabildiklerini fakat 104 gündür hiç iş başı yapamadıklarını söyledi.

Her gün Ulu Cami önüne gelerek umutla beklediklerini ifade eden İlhan, "Ben işçiyim, burası kapanınca iş de bulamadım. Kiracıyım, bu süreçte maddi sıkıntı çektim. Psikolojimiz bozuldu. Sokağın açıldığını duyunca kahvaltı yapmadan evden sevinçle koştum. İş yerime geldim. Şu anda temizlik yapıyorum. Bu da çok hoşuma gidiyor. İnşallah bu olaylar bir daha yaşanmaz" dedi.

İlhan, olaylardan çok üzüntü duyduklarını, ilçenin tekrar eski günlerine kavuşacağına inandıklarını kaydetti.

İŞLERİMİZ GAYET İYİYDİ, ŞİMDİ YOK

Çözüm sürecinde ciddi yoğunluk yaşadıklarını, günde 700 lira satış yaptıklarını belirten İlhan, "İşler gayet rayındaydı. Hiçbir problem yoktu. Silahla, şiddetle değil, sorunun masada çözülmesini istiyorum. Çözüm sürecinin tekrar dahi iyi bir şekilde gelmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.

Gazi Caddesi esnafı Hüseyin Akdağ da yüz günden fazladır iş yerini açamadığını, bugüne kadar boşta kaldığını söyledi.

YÜZLERDEKİ TEBESSÜM DİKKAT ÇEKİCİ

İş yerini açacağı günün gelmesini sabırla beklediğini dile getiren Akdağ, sokağa çıkma yasağının kaldırılmasını büyük bir sevinçle karşıladığını anlattı.

Akdağ, erken saatlerde ilçeye gelerek yaptığı temizliğin ardından iş yerini açtığını aktararak, "Hepimiz insanız, kardeşiz, Müslümanız. Huzur olsun, insanlar gelsin" diye konuştu.

Şeyhmus Tekçi ise, operasyonların olduğu ve şuan için yasağın kalktığı mahallede oturduğunu, artık bir olumsuzluk olmadığını söyledi. Tekçi, “Sur'dan çıkmayı düşünmüyoruz. Hayatımız burada. Eskisi gibi olursa mahallemiz tekrar geri döneceğiz. Eşyalarımız içeride kaldı. Çıkardık, şimdi yeni evimize götürüyoruz” diye konuştu.

BÜYÜK BİR TEMİZLİK ÇALIŞMASI

Operasyonların düzenlediği bölgede tahrip olan evlerin moloz ve hafriyatları, Devlet Su İşleri ile Karayolları Bölge Müdürlüğü'ne ait iş makineleri ve araçlarıyla ilçe dışına çıkarma çalışmaları devam ediyor. Sur Kaymakamlığı tarafından yapılan açıklamada, bombalı tuzaklamaların imha edilmesi ve alanın vatandaşların güvenli bir şekilde kullanımına uygun hale getirilmesi amacıyla, 5 mahallede arama-tarama faaliyetlerinin devam ettiği için buradaki sokağa çıkma yasağının bir süre daha devam edeceğini duyurdu.   

Kaynak: Diyarbakır Söz