Görüş Bildir

Ekmek Parası İçin!

Tarlalarda çalışmak üzere genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan Çukurova'ya gelen tarım işçileri, hissedilen sıcaklığın 40 dereceyi geçtiği arazilerde ekmek parası kazanabilmek için ter döküyor.

Ekmek Parası İçin!

Tarlalarda çalışmak üzere genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan Çukurova'ya gelen tarım işçileri, hissedilen sıcaklığın 40 dereceyi aştığı arazilerde ekmek parası kazanabilmek için ter döküyor.

Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Siirt, Adıyaman başta olmak üzere çeşitli illerden Çukurova'nın bereketli topraklarına çalışmaya gelen tarım işçileri, tarlaların bulunduğu bölgelerin yakınına çadır kurarak burada yaşıyor.

Genellikle aileleriyle çalışacakları kente gelen işçiler, sabahın ilk ışıklarıyla tarlaların yolunu tutuyor. Yakıcı sıcak ve bunaltıcı neme aldırmadan tarlalarda yevmiye karşılığı çalışan işçiler, yaşamlarını zor koşullarda sürdürmeye gayret ediyor.

Yörede yetişen domates, biber, kavun ve karpuz tarlalarında çalışan işçiler, kavurucu sıcağa rağmen günde yaklaşık 12 saat mesai yaparak 25-40 lira yevmiye alıyor.

Eşi ve 5 çocuğuyla Adana'ya çalışmaya giden Yasin Kaya, ekmek parası kazanabilmek için Çukurova'da bulunduklarını söyledi.

Sıcak havanın kendilerini zorladığını ancak çalışmak zorunda olduklarını anlatan Kaya, "Hava çok sıcak ancak ekmek davası için buradayız. Her gün 12 saat çalışıyor, karşılığında ise 40 lira yevmiye alıyoruz" dedi.

Eşi ve çocuklarıyla tarlada ne iş olursa yaptıklarını belirten Kaya, çalışmalarına göre yevmiyelerin düşük olduğunu ifade etti.

- "Para kazanmak için okulumuzdan olduk"

17 yaşındaki lise öğrencisi Hülya Çoban ise okullar tatile girmeden ailesiyle Adana'ya gelmek zorunda kaldığını dile getirdi.

Sıcak havanın çalışma şartlarını zorlaştırdığını aktaran Çoban, "Sıcakta çalışmak hem sıkıcı hem de çok yorucu. Ekmek parası için çalışıyoruz. Para kazanmak için okulumuzdan bile olduk" diye konuştu.

Tarım işçisi 18 yaşındaki Seda Öner de okulların tatile girmesinin ardından her yıl ailesiyle tarlaya çalışmaya geldiğini belirterek, sıcak havanın zorladığını ancak alıştıklarını söyledi.

- "Bazen günlerimiz güzel geçiyor"

15 yaşındaki Songül Bakır ise para kazanmak için çalışmak zorunda olduklarını ifade ederek, "Sıcak zorluyor ancak bazen günlerimiz güzel geçiyor" şeklinde konuştu.

Tarla sahiplerine tarım işçisi temin eden "elci" Ramazan Aktak da işçilerin genellikle Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Siirt, Adıyaman gibi illerden gelerek tarlalarda çalıştığını anlattı.

Aktak, işçilerin kimseye muhtaç olmamak için kavurucu sıcakta ter döktüklerini vurguladı.

"Elci" Mehmet Celal Şenateş ise yevmiyelerin az olduğunu, bunun artırılması gerektiğini, işçilerin bunu fazlasıyla hak ettiğini kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi