Ekmek üretimi

Bağlar ilçesindeki bir fırın işletmecisi, vatandaşların tandır ekmeği talebini karşılamak için fırının içerisine iki tandır kurarak tandır ekmeği üretimine de başladı.

Ekmek üretimi

DİYARBAKIR-Güneydoğu'da, topraktan yapılan ve küçük ağzından içeri el uzatılarak duvarına hamur yapıştırmak suretiyle ekmek pişirilen tandır tipi, köyden kente göçle birlikte şehirlerin varoşlarında da görülürken, ilk kez modern bir fırın ile geleneksel tandır bir araya getirildi.

Merkez Bağlar ilçesi Medine Caddesi'nde bulunan Öz Lice Ekmek Fırını önünden geçenler, fırının vitrinindeki "Tandır ekmeği bulunur" yazısını görünce kimi merakından kimi ise tandır ekmeği almak için içeri giriyor. Vatandaşlar, modern fırında geleneksel tandır düzeninde ekmek pişirimini gördüklerinde ise şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

EKMEK ÜRETİMİ

 

Fırın işletmecisi Hasan Narin, yaklaşık 15 yıldır fırıncılık yaptığını, zaman zaman vatandaşların evlerinde yoğurdukları hamuru pişirmek üzere kendilerine getirdiklerini anlattı. Uzun bir süredir de müşterilerinden tandır ekmeği konusunda talep aldıklarını ifade eden Narin,

"Tandır ekmeği çok soruluyordu bunun üzerine 6 ay önce fırının içine tandır kurduk. Günde yaklaşık 700-800 tandır ekmeği ile 900 tane de normal ekmek çıkarıyoruz. Müşteriler tandır ekmeğini tercih ediyor. Tandır ekmeğinin hamurunu yoğuruyoruz, burada hazırlıyoruz. Normal ekmek fiyatına satıyoruz" dedi.

MODERN FIRIN

 

Fırında tandır ekmeği pişiren Melike adlı kadın ise, kendisine fırında tandır ekmeği pişirmesi için teklif geldiğinde sevindiğini belirterek, "İki bayan çalışıyoruz. Maddi durumumuz düşük olduğu için burada kendimize çalışıyoruz ev geçimimizi yapıyoruz. Bizim için iyidir, işimizi seviyoruz. Başta zordu şimdi alıştık" diye konuştu.

Tandır ekmeği müşterileri ise, tandır ekmeğinin pişirilmesinden büyük memnuniyet duyduklarını dile getirerek, gönül rahatlığıyla istedikleri saatte tandır ekmeği bulabildiklerini söylediler.

Kaynak: Diyarbakır Söz