Ekmek zammı geri çekildi!

Diyarbakır'da ekmek zammı, yoğun tepkiler üzerine kurulan komisyon tarafından geri çekilerek, iptal edildi.

Ekmek zammı geri çekildi!

Esnaf ve Sanatkarlar Odası kararıyla yapılan ve tepkiye neden olan, Gazetemizin Yazarı Ömer Büyüktimur'un kaleme aldığı ekmek zammı, İl Valiliğince oluşturulan komisyon tarafından yapılan incelemeler sonucu, gerekçeler haklı görülerek, iptal kararı verdi. 3.5 liraya yükselen ekmek, yeniden 2.5 liraya satılacak.

ZAM TEPKİ GÖRMÜŞTÜ

Un ve maya fiyatlarındaki artış sebep gösterilerek Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından 29 Ocak günü, alınan karar sonrası 400 gramlık ekmeğin gramajı 500 grama çıkartılırken, fiyatına da 1 TL'lik zam yapılarak 2,5 TL yerine 3,5 TL'den satışana başlanmıştı., Kamuoyundan gelen yoğun tepkiler ve yazarımız Ömer büyüktimur'un üst üste dile getirip köşesine taşıdığı "ekmek zammı" kararıyla hareket geçen Diyarbakır Ticaret İl Müdürlüğü'nce denetimler yapıldı.

VALİ DE DUYARSIZ KALMADI

Vatandaşın en önemli gıda maddesinin başında gelen "ekmeğe yönelik" zam'a Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu'da duyarsız kalmayarak, duruma el koydu.

Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu uyarınca hazırlanan Esnaf Ve Sanatkarlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakkında Yönetmeliğin 5'inci maddesine dayanılarak alınan zam kararına karşı, Vali Karaloğlu'nun talimatıyla, aynı yönetmeliğin 'Tarifelere İtiraz' başlıklı 7'nci Maddesi ve 'Komisyon' başlıklı 6'ncı maddesi gereği itiraz komisyonu oluşturuldu.

KOMİSYON İNCELEMESİ

Komisyon, Vali Münir Karaloğlu'nun görevlendirdiği Vali Yardımcısı Ömer Coşkun'un başkanlığında, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası temsilcisi Şeyhmus Mete ve Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) temsilcisi Abdullatif Aykul'un katılımıyla toplandı.Yapılan görüşmeler sonucu ekmeğe yapılan zam kararının iptal edilmesi, Diyarbakır Fırıncılar Odasınca yeniden bir fiyat ve gramaj çalışması yapıldıktan sonra DESOB'a gerekli müracaatta bulunulması ve yine Fırıncılar Odasınca üyelerine dağıtılan tarifenin toplatılmasına karar verildi. Alınan karar sonrası, yapılacak çalışmayla ekmeğin gramajında herhangi bir değişikliğe gidilmeden yeni bir fiyatlandırma yapılması bekleniyor.

Kullandıkları un, odun ve yağ malzemelerine gelen fahiş zamlara tepki gösteren fırıncılar ise hem kendilerinin hem de halkın mağdur edilmeyeceği ortak bir ücretin belirlenmesini istedi.

'3,5 TL HALKA AĞIR GELİYOR'

Fırıncı Sabri Mert, alınan zam karının yanlış olduğunu dile getirdi. Öncelikli olarak piyasanın düzeltilmesi gerektiğinin altını çizen Mert, zam kararının hem yurttaşları hem de fırıncıları mağdur ettiğini ifade etti. Mert, "3,5 TL insanlara ağır geliyor, 100 gram üzerine attığında ayrıca fırıncıya da ağır geliyor.  Bu nedenle alınan karar baştan beri yanlıştı. Her şey yarı yarıya zamlanmış. Örneğin birkaç yıl önce bir torba un 65 TL’ydi, bugün onun fabrika çıkışı 140 TL olmuş. Odunun tonu yine 350-400 TL arasıydı, şu anda 700-800 TL arası olmuş.  Yeni fiyatlandırmaya ilişkin bilgimiz yok. Ekmeğe zam gelmesini bekliyoruz, çünkü şu an yaptığımız iş bizi kurtarmıyor" ifadelerini kullandı. Ortak bir kararla uygun bir fiyatın belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Mert, "Hem fırıncı kazansın hem de halkımız mağdur olmasın" diye belirtti.

'NE FIRINCILAR NE DE HALK MAĞDUR EDİLSİN'

Kilo ile hesaplandığında yaklaşık olarak ekmeğe 33 kuruş zam yapıldığını belirten ekmek ustası Mehmet Şirin Kaçan ise, "Daha önce 83 liradan aldığımız un torbasını şuan 145 liradan alıyoruz.  Devletin buna el atması lazım, ekmeğe gelen zam bizimle ilgili bir durum değil. Mayayı eskiden 60 liraya alıyorduk şuan 120 lira. Halk da fakir, bu pandemiden kaynaklı herkes evde yatıyor, ekmek parası yok.  Fırına günde 100 tane dilenci geliyor, boş gönderemiyoruz ama hepsine de veremiyoruz. Kaldı ki insanlar ekmeğe bir lira zam geldiğini zannediyor, ama bir lira değil 33 kuruş zam yapıldı. Gelen zammın da  bize bir faydası yok. Biz gelen zammı uygulamadık, çünkü 3 buçuk lira halkın gözüne çok geliyor. 3 ekmek 10 TL. Bazıları beş ekmek alıyor, insanlar için zor bir şey. Normalde ekmeğin 2 buçuk lira olması normaldir ama un, maya fiyatlarının düşmesi de gerekir. Ben beş senedir aynı yevmiye ile çalışıyorum.  Bizim isteğimiz ekmeğin fiyatı aynı kalsın ama un ve diğer gıdaların fiyatları düşsün. Yani ne fırıncılar ne de halk mağdur olsun" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz