Engelliler meslek sahibi oldular!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 285 bin aileye evde bakım ücreti yardımı yaptıklarını söyledi.

Engelliler meslek sahibi oldular!

Beraberinde Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, AK Parti Milletvekilleri Mehmet Süleyman Hamzaoğulları ve Oya Eronat ile Uluslararası Engelliler Derneği Şubesi'nde düzenlenen sertifika törenine katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker yaptığı konuşmada, herkesin hayatının herhangi bir zamanında fiziki bir engel ile karışlaşabileceğine dikkat çekti.

ENGELLİLERİ ÜRETİME KAZANDIRMAK

Bakan Eker, geçmişte planlama yapılırken engellilerin düşünülmediğini, ortak yaşamda onların hayatını kolaylaştıracak düzenlemelerin yapılmadığını ifade ederek, bu nedenle engelli vatandaşların toplumdan soyutlanarak adeta eve mahkum bırakıldığını kaydetti. Engellilerle ilgili problemlerin bunlarla sınırlı olmadığını, engelli vatandaşların özellikle meslek sahibi olma konusunda büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Eker, bakıma muhtaç bir vatandaşa bakmak için evde bulunan aile bireyinin çalışamadığını, bu nedenle de bu ailelerin ekonomik olarak büyük sıkıntı yaşadıklarını hatırlattı.

Bakan Eker, uygulamaya geçirdikleri sosyal politikalarla engellilerin hayatını kolaylaştırdıklarını, bu sayede engellilerin yaşadığı sıkıntıların azaldığını anlatarak, şöyle konuştu:

MESLEK SAHİBİ YAPABİLMEK

''Diyarbakır'da 2011 yılında 9 bin 500 engelli yurttaşımıza aylık asgari ücret üzerinden 'evde bakım ücreti' ödemesi yapıyoruz. Bu kapsamda son 3 yıl içerisinde Diyarbakır'da 135 milyon lira ödeme yaptık. Türkiye genelinde 285 bin aileye 'evde bakım ücreti' yardımı yaptık. Mesele sadece onlara bakan ailelere yardım yapmakla sınırlı değil, mesleki kurslar düzenleyerek, iş yaşamına katılımlarını sağlanıyor. Diyarbakır'da bu kurslara katılan 505 engelli eğitim aldı. Kursa katılan engelli kardeşlerimize gündelik harçlık da veriyoruz. Diyarbakır'daki kurslarda eğitilen kardeşlerimize 1 milyon 400 bin lira ödeme yaptık. Amacımız, engellilerimiz eve mahkum olmasın, her birey gibi sahip oldukları yetenekleri geliştirip, üretime dönüştürsün. Bu sayede ekonominin ve toplumun kalkınmasına katkı sağlasınlar.

SEVGİ MEDENİYETİNİN ÖNCÜSÜ

Bugünlerde sevgi medeniyetinin öncüsü olan yüce peygamberimizin Kutlu Doğum Haftasını idrak ediyoruz. Bu insanlığa büyük bir merhamet, büyük bir sevgi çağını açan peygamberimizin doğumuyla ilgili 1 haftalık etkinliktir. Onun bize verdiği sevgi merhamet anlayışıyla o sevgi ve merhameti büyüterek, aramızda hoşgörüyü, barışı ve kardeşliği, bunun mesajını yaşayarak bir medeniyeti geliştirmenin, sürdürmenin çabası içerisinde olmalıyız.'' Bakan Eker daha sonra ''İstihdam ve Eğitim Projesi''nde başarılı olan engellilere sertifakalarını verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz