Görüş Bildir

Eş katili doktora müebbet hapis!

Eşi Müzeyyen Boylu Issı'yı öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan doktor Mesut Issı, ağırlaştırılmış müebbet ve 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Eş katili doktora müebbet hapis!

Boşanma aşamasında olduğu avukat Müzeyyen Boylu’yu öldüren Mesut Issı’ya, “eşe karşı kasten öldürme” suçundan indirimsiz ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi.

Boşanma aşamasında olduğu avukat Müzeyyen Boylu’yu katleden Mesut Issı’nın yargılandığı davanın karar duruşması, Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanık Issı, duruşmaya tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, avukatı Kutbettin Odabaşı, Boylu'nun annesi Türkan Boylu, avukatları Cihan Aydın, Hatice Demir, Serdar Özer, Öykü Çakmak ve Sinan Tanrıkulu da duruşmada hazır bulundu.

Mahkeme başkanı, koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sınırlı sayıda izleyicinin duruşmaya katılmasına izin verdi. Gazeteciler ise duruşmaya alınmadı. Savcı, sanık Issı hakkında "eşe karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla tutukluluk halinin devamını istedi.

‘CANAVARCA HİSLE ÖLDÜRME’ CEZALANDIRILMASI TALEBİ

Savcılık mütalaasına karşı söz verilen Boylu’nun annesi Türkan Boylu, “Sanığın cezalandırılmasını istiyorum. Bu dava bir buçuk yıldır devam ediyor. Beyanları yalan ve iftiradan ibarettir. Kızımdan arabasını değiştirmek için sürekli para istiyordu. Evlilikleri boyunca kızıma sürekli şiddet uyguladı. Üst sınırdan ceza alınmasını talep ediyorum” dedi.

Boylu’nun avukatları, sanığın “Eşe karşı tasarlayarak ve canavarca hisle öldürme” suçundan iyi hal ve tahrik indirimi yapılmadan cezalandırılması talebinde bulundu.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET KARARI

Son sözü sorulan sanık Issı, cinayeti bilinçsiz bir şekilde ağır tahrik altında işlemiş olduğunu ileri sürerek, pişman olduğunu ve lehine olan tüm hükümlerin uygulanması talebinde bulundu. Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, sanık Issı’ya haksız tahrik ve iyi hal indirimi uygulamadan, “eşi kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme ayrıca 6136 sayılı yasaya muhalefet suçundan 2 yıl hapis ve 100 gün adli para cezası verdi. Issı’nın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

‘KARAR OLUMLU ANCAK YETERSİZ’

Duruşmanın ardından Boylu ailesinin avukatları Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda açıklama yaptı. Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, kadına karşı şiddetle mücadelenin önemine vurgu yaptı.

Cinayetin “canavarca hisle ve tasarlayarak” işlendiğine bir kez daha dikkat çeken Boylu’nun avukatı Sinan Tanrıkulu, mahkemenin “eşi kasten öldürme” suçundan verdiği cezanın olumlu olmasına karşı yeterli olmadığını kaydetti. Tanrıkulu, yaygınlaşan kadına yönelik şiddettin caydırıcılığını sağlamak için “canavarca hisle öldürme” suçundan cezanın verilmesi gerektiğini söyledi. Tanrıkulu, mahkeme kararını “canavarca hisle öldürme” yönünden istinafa taşıyacaklarını söyledi. Sanığın olayın asıl mağdurunun kendisinin olduğu şeklindeki savunmasını hatırlatan Tanrıkulu, “Cinayeti nasıl bir hisle işlediğiyle Müzeyyen’i öldürme hakkını kendisinde olduğu düşüncesiyle hareket ettiğinin göstergesidir. Bu iki olgu bile cinayeti canavarca hisle işlediğini kabul etmek gerekiyor” dedi.

SUÇTAN KURTULMA TAKTİĞİ BOŞA ÇIKTI

Sanık Issı’ya hiçbir indirim yapılmadan ağırlaştırılmış müebbet verilmesinin büyük bir başarı olduğunu ifade eden avukat Aslı Pasinli, “Türkiye’de kamuoyuna mal olan bütün dosyalarda Emine Bulut, Şule Çet ve Müzeyyen Boylu olmak istemiyoruz şeklinde başvurular oluyor. Hak edilen cezanın verilmesi bu nedenle çok kıymetlidir. Cezasızlık politikasından beslenen bütün faillere doğru bir mesaj verilmesi için buradayız. Haksız tahrik ve iyi hal uygulamasının bir ezbere dönüştüğü adalet sisteminde bizim dosyamıza uygulanmaması çok kıymetlidir” diye konuştu.

Boylu’nun avukatlarından Hatice Demir de, “Sanığın kendini suçtan kurtarmaya yönelik stratejisi ve taktikleri adli tıp ve Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden geri döndü. Adaletin tesis edildiği bir günde kadın mücadelesinin kazanımlarını ve yargıya yansıyan pratiğini görmek kıymetlidir” ifadelerini kullandı.

Kürtçe yaptığı konuşmasında dava için dayanışma gösteren çalışan herkese teşekkür eden Boylu’nun annesi Türkan Boylu ise, “Bu canavar 7 yıl boyunca kızımın malını elinden almaya çalıştı, şiddet uyguladı. Artık Allah’a havale ediyorum onu herkese bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi