Esnaf eylem hazırlığında!

Dönüşümlü elektrik kesintileri esnaf için “bıçak kemiğe dayandı” misali, kesintiler sürerse büyük eylem başlatacaklarını bildirdi.

Esnaf eylem hazırlığında!

Fırat AVCIL

DİYARBAKIR-Diyarbakır’daki dönüşümlü elektrik kesintileri esnafı ayağa kaldırdı. Bu yüzden iş yapamamaktan şikayet eden esnafların her gün kapısını çalarak yardım istediği Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu ,bu tepkilerden dolayı artık kimseye cevap veremez hale geldiklerini ifade ederken,”dünyanın en traji komik olayı” dediği kesintilerin durmasını sağlamak için yetkilileri göreve çağırdı.

Kentin sosyo ekonomik sorunlarının yanı sıra, zaman zaman yaşanan toplumsal olaylar ile kredi alımlarına kadar bölge esnaf ve sanatkarının pek çok konuda ciddi sıkıntı içinde olduğunu söyleyen Ebedinoğlu, bu sıkıntılarla birlikte özellikle yıllardır devam eden elektrik kesintilerinin esnaf için ekstra sıkıntı yarattığını, bu sorunun bu yıl komediye dönüştüğünü kaydetti.

‘ESNAF İFLASIN EŞİĞİNDE, İŞSİZLİK ARTACAK’

Ebedinoğlu, sadece yaz aylarında değil kışın da küçük sanayi siteleri, esnaf ve sanatkarın aynı durumla karşı karşıya kaldığına değinerek şunları söyledi: "Son bir haftada yüzlerce esnaf, kesinti ve dalgalanmadan dolayı yaşadığı sıkıntıyı dile getirmek için beni arıyor. Biz onlara cevap veremiyoruz. Elektrik kesintileri ve dalgalanmalardan dolayı ciddi sıkıntı yaşamaktayız. Ekonomiye olan katkımız maalesef baltalanmaktadır. Şu anda bölgede istihdam yaratan en önemli kesim esnaf sanatkar kesimi. Yüzlerce çalıştıran işletmeler var. İnsanların ekmek teknesidir buralar. Kesintiler yüzünden esnafımız zor dorumda kalıyor. Maalesef elektrik kesintileri yüzünden iş yerlerinin bir çoğu kapanma aşamasına geldi. Çünkü elektronik eşyası zarar görmektedir, bilgisayarını çalıştıramamaktadır. Her şey artık elektronik sistem üzerinden yürüyor. Esnaf, hiper ve süper marketlerle yarışamadığı gibi kesinti de cabası. Sorunun temelinde altyapı sorunu yatmaktadır.Burada ne yazık ki Diyarbakır’ın sahipsizliği söz konusudur. Bu böyle sürerse yakında kepenkler iner,iflaslar başlar ve binlerce insan işsiz kalır.”

                                       

‘KESİNTİLER DURMAZSA EYLEME GİDECEĞİZ’

Diyarbakır nüfusunun 1990’lı yıllarda 300-350 bin iken, bugün 2 milyona yaklaştığını buna rağmen eski altyapıyla hizmet verildiğine işaret eden Ebedinoğlu,kesintilerin durmaması halinde toplu olarak eyleme gideceklerini kaydetti. Ebedinoğlu, "Mutlaka altyapının değiştirilmesi gerekiyor. Özelleştirilecekse özelleştirilsin, özelleştirilmeyecekse mutlaka ilgili bakanlığın buradaki yatırımları hızlandırması gerekiyor. Esnafın yok olma noktasına gelmesine en büyük etkenlerden biri de elektrik kesintisidir. Dönüşümlü elektrik kesintisi diye bir şey olamaz.Böyle bir komedi dünyanın neresinde var?. Bu nasıl uygulamadır?.Sanayi sitesi ve organize sanayi bölgesinde 2 saat elektrik giderse esnaf ne hale gelir?. Türkiye’nin elektriğini üreten bölgeye bunu reva görmek,esnafı bitirmek,sindirmektir. Biz bunu asla kabul etmeyeceğiz. Buradan tüm yetkilileri ve siyasileri uyarıyoruz. Bir hafta içinde bu komediden dönülmezse her türlü eylem hakkımızı kullanacağız.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz