Görüş Bildir

Esnafta kira aafı sevinci

Vakıflar Genel Müdürlüğünün, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK'lı teröristlerin saldırıları nedeniyle mağdur olan esnafın kira borçlarını affetmesi esnafı sevindirdi.

Esnafta kira aafı sevinci

Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet unsurlarınca yürütülen müşterek operasyonla 103 günün sonunda teröristlerden temizlenen Sur'da iş yerlerini açan esnafın yaraları sarılıyor. Sur'da terör saldırıları nedeniyle iş yerlerini açamayan 582 kiracısı için bu yıl kira artışını yapmayan Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kasım 2015 ile Nisan 2016 tarihleri arasındaki kira borçlarını affetti.

Balıkçılarbaşı semtinde esnaf Şahip Tavukçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşanan olaylar nedeniyle iş yerlerini açamadıkları için mağdur olduklarını belirterek, "Allah'a çok şükür operasyonlar bitti. İş yerlerimizi açabildik ama sıkıntılarımızı hala üzerimizden atamadık. İnşallah bu sıkıntıları  peyderpey atacağız." dedi.

SSK ve vergi borçlarının ertelenmesi ile rahat bir nefes aldıklarını ifade eden Tavukçu, şöyle konuştu:

"Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün, kira borçlarının affedilmesine ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşıladık. Bu çok sevindirici bir haber. Sur esnafı olarak çok sevindik, destek açısından güzel bir adım. Geçmişe yönelik kira borçlarının bir yıl ertelenmesi ile bu yıl kiralara yapılacak yüzde 10 zam yapılmamasından çok tatmin olduk. Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkililerine teşekkür ediyoruz."

- "Diyarbakır huzur istiyor"

Diyarbakır'ın huzur istediğini, teröristlerin bir daha çukur açmasına izin vermeyeceklerini dile getiren Tavukçu, "Kesinlikle müdahale edeceğiz, izin vermeyeceğiz. Ekmek paramızın peşindeyiz. Esnaf olarak bu olaylara bir daha göz yummayacağız. Yaralar kapandıktan sonra Diyarbakır bir daha bu duruma düşmeyecek. Neyin ne olduğunu anladık. Bu kent bir daha böyle bir huzursuzlukla karşılaşmayacak." ifadelerini kullandı.

Tavukçu, toparlanmak için faizsiz krediye ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

- "Atılan adımdan memnunuz"

Vakıflar İş Hanı'nda 15 yıldır çeyizlik ürün satan Haluk Demirci de kiralarıyla ilgili atılan adıma çok sevindiklerini belirterek, bu sürenin bir yıla çıkması durumunda kendilerinde bir rahatlama sağlayacağını aktardı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Sur ilçesine yaptığı ziyaretten dolayı çok memnun kaldığını vurgulayan Demirci, esnafa faizsiz kredi verilmesini arzuladıklarını dile getirdi.

- "Çocuklarımızın bursuyla karşıladık"

Son 4 ayda zor günler geçirdiklerini dile getiren Demirci, şöyle dedi:

"Bu süreçte borçlarımızı, sigorta primini, işçi maaşlarını, kirayı ödeyemedik. Geçimimizi bile yapamadık. Başka gelirimiz olmadığından bu sürede ailemizin nafakasını, çocuklarımızın aldığı burslarla karşıladık. Böyle bir zor dönem geçirdik."

Çukurlar ve barikat istemediklerini ve herkesin bundan huzursuz olduğuna işaret eden Demirci, "Hiç kimse memnun değil, kimse bunları istemez. Vatandaş da esnaf da huzurdan başka hiç kimse bir şey istemiyor. Bir daha Sur'un böyle bir duruma gelmesini kesinlikle istemiyoruz." şeklinde konuştu.

- "Kafamızdan o günleri silmeye çalışıyoruz"

Aynı handa esnaf olan Çetin Kızılkaya ise kentin bir daha olaylarla anılmasını istemediklerini belirterek, bu süre zarfında yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

Düştükleri durumun zorluğunu belirten Kızılkaya, "Sur'u bir daha o günlerle hiç anmak istemeyiz. Bırakın bir daha böyle bir durumun yaşanmasını kafamızdan o günleri silmeye çalışıyoruz. Bunun için de sürekli dua ediyoruz. Rabbim hepimizin içine birlik, dirlik, kardeşlik nasip etsin." dedi.

Devlet yetkililerinin her zaman diyalog kanallarını açık tuttuklarını belirten Kızılkaya, "Valimizi ve kaymakamımızı sık sık ziyaret ettik. Söylediğimiz bütün noktalara hassasiyetle yaklaşıldı. Bundan çok memnunuz. Kira ile ilgili alınan karar, bize büyük katkı sunacak." şeklinde konuştu.

Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen ise Sur'da mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait 582 gayri menkulün bulunduğunu belirtti.

Buralarda kiracı durumunda bulunanların terör saldırıları nedeniyle mağdur olduklarına işaret eden Evsen, Sur'daki esnafın büyük bir travma yaşadığını söyledi.

Sık sık iş yerlerinin kapalı kaldığı bir ortamda sıhhatli bir ticaret ortamının olamayacağını dile getiren Evsen, esnafın sıkıntılarını genel müdürlüklerine ilettiklerini ve bu çerçevede kendilerine bazı talimatların verildiğini dile getirdi.

Evsen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz de talimatlara uyarak, 2016 yılı için herhangi bir kira artışı yapmadık. Bu süreçte kira borçlarını ödemeyenlere yönelik hiçbir hukuki süreç başlatmadık. Terör olaylarının devam etmesiyle dükkanların kapalı kalması uzun sürünce Valimiz ve Genel Müdürümüzle tekrar görüştük. Son olarak Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın açıklamasıyla kasım ve mayıs ayları arasında kalan 6 aylık kira bedelini almayacağız. Dolayısıyla ödenmemiş kiraları affediyoruz, bu sürede ödenmiş olan kiraları da sonraki kiralara mahsup ediyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi