Evlat nöbetindeki ailelerden İHD'ye tepki

Diyarbakır'da 8467 gündür evlat nöbeti tutan bir grup aile, her hafta 'Kayıplar bulunsun failler yargılansın' sloganıyla oturma eylemi yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınlarının bulunduğu alana gelerek, tepki gösterdi. Yaşanan kısa süreli gerginlik, polislerin araya girmesiyle sonlandı.

Evlat nöbetindeki ailelerden İHD'ye tepki

Çocuklarının PKK tarafından kaçırıldığını söyleyen ailelerin HDP Diyarbakır il binası önündeki evlat nöbeti 847’inci güne girdi. Evlat nöbeti tutan bir grup aile, her hafta 'Kayıplar bulunsun failler yargılansın' sloganıyla oturma eylemi yapan İHD Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınlarının açıklama yaptığı Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı'na gelerek tepki gösterdi. Yaşanan kısa süreli gerginlik, polislerin araya girmesiyle sonlandı.

Geçen yıl 16 yaşındayken, kaçırılan Yusuf için oturma eylemine devam eden Celil Bektaş, İHD yöneticilerine tepki göstererek, halkı HDP’den ve PKK’dan kurtarmak için eylemi sürdürdüğünü söyledi. Bektaş, “Biz esnafın kepenklerini camlarını kırmaya davet etmiyoruz. Halkı sokaklara çocuklarımızın gelmesi ve PKK’nın bitmesi için davet ediyoruz. Bizim çocuklarımız için de açıklama yapsınlar. Yüreğimi yaktılar, evimi yıktılar. Sonra da Kürt sorunu diyorlar ama hepsi de yalan söylüyorlar” dedi.

'BU BABALARIN VE ANNELERİN YÜREKLERİ YANIYOR'

5 yıl önce 20 yaşındayken kaçırılan oğlu Doğan için Sur ilçesinden gelen Hacı Güger, İHD’lilerle ılımlı bir şekilde güzel üslupla konuşmaya geldiklerini söyledi. Güger, “Evlatlarımızın hakları nerede diye soracaktık. Madem burada eylemdesiniz bizim de evlatlarımız var. Biz de 7 yıldır evlatlarımızın peşinde koşuyoruz. Ne diye bize engel olunuyor. Madem insan haklarısınız, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde yer alıyorsunuz, bizim evlatlarımızı da isteyin. Bu babaların ve annelerin yürekleri yanıyor" diye konuştu.

‘TERÖRE LANET YÜRÜYÜŞÜNE’ DAVET ÇAĞRISI YAPILDI

HDP binası önünde nöbet tutan aileler de 27 Aralık’ta katılım sağlayacak olan 250’nci aile ile ‘Teröre lanet’ yürüyüşü için vatandaşlara ve STK temsilcilerine katılım çağrısı yaptı. Aileler adına konuşan ve 6 yıl önce 15 yaşındayken, kaçırılan oğlu Özkan için eylemini sürdüren Süleyman Aydın, evladının yolunu 845 gündür gözlediğini aktardı. Baba Aydın, “HDP artık bu feryadımızı duysun. Hiç mi vicdan yok onlarda. Mağdur Kürt anne ve babaları neden görmezden geliyorsunuz. Biz kimseden mal ve mülk istemiyoruz. Destek vermelerini istiyoruz bizlere. Ellerinizi vicdanınıza koyun, neden bize destek vermiyorsunuz. 27 Aralık’ta teröre lanet yürüyüşü yapacağız. Tüm Türkiye’yi buraya davet ediyoruz. Herkes anne ve babaların feryadını duysun. Kepenk kapatmakla kaçmakla bir yere varılmaz” dedi. 

 23 YAŞINDAKİ ÖĞRENCİ

23 yaşındayken Sakarya'da üniversite öğrencisi maliye bölümü okurken 4'üncü sınıfta HDP'liler tarafından kandırılarak dağa kaçırılan oğlu Yavuz için evlat nöbetine devam eden Sevgi Çağmar, evladına kavuşuncaya kadar nöbetini sürdüreceğini söyledi.

Oğlunun Sakarya’da üniversite okurken HDP tarafından kaçırıldığını, 3 yıla yakındır HDP İl Başkanlığı önünde mücadele verdiğini ifade eden Çağmar, anne ve babalar olarak çocuklarını hainlerden kurtaracaklarında kararlı olduklarını vurguladı. Herkesten destek beklediklerini yineleyen Çağmar, "Evlatlarımızı kurtaralım. Yavuz eğer beni görüyor veya duyuyorsan kaç gel ceza yok. Allah’ın izniyle Cumhurbaşkanımız ve İçişleri bakanımız bize destek veriyor ceza vermeyecekler. O cehennemden kurtaralım, anne ve baba hasretini bitirelim. Biz, burada acı çekiyoruz, kar kış demeden her gün buraya geliyorum. Allah rızası için herkes destek versin evladımızı kurtaralım” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz