Görüş Bildir

Eyleme katılım düşük olunca!

Diyarbakır’da HDP ve CHP'li vekillerin de katıldığı 'Sur ve Hasankeyf Küresel Eylem Günü' eylemine halkın ilgisiz kalması dikkat çekti. CHP'li Tanrıkulu, "Bugün burada bizden çok polis var" dedi.

Eyleme katılım düşük olunca!

Yılmaz BEKLEYEN

DİYARBAKIR-28 Nisan Dünya Sur ve Hasankeyf Küresel Eylem Günü etkinlikleri kapsamında 20 ülkede ve Türkiye’de bir çok kentte eş zamanlı düzenlenen ve Diyarbakır'da da yapılan eylem, ilgi görmedi.

Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Sur’un Yıkımına Hayır Platformu, Sur’la Dayanışma Platformu ve Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi tarafından organize edilen etkinliğe CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekilleri Sibel Yiğitalp, Hüda Kaya, Garo Paylan, Feleknaz Uca, Ali Atalan, DTK Eş Başkanı Bedran Öztürk, Sanatçı Ferhat Tunç, KESK, DİSK, Amed Spor Direniş Taraftar Gurubu, meslek odaları temsilcileri ile CHP ve HDP il yönetimi katıldı.

Ulucami önünde polis yoğun önlem aldığı gözlenen eyleme vatandaşların ilgi göstermemesi dikkat çekti. OHAL gerekçesi ile açık alanda basın açıklamasına izin verilmeyeceğini söyleyen polis yetkilileri ile HDP'li Yiğitalp arasında gerginlik yaşandı. Bir süre bekleyiş devam etti. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun da polisle görüşmesinin ardından ortak basın açıklaması yapıldı.

“BU COĞRAFYA BU KADAR YIKIMI HİÇBİR ZAMAN YAŞAMADI”

Tanrıkulu, eş zamanlı 20 ülkede Hasankeyf ve Sur için ortak bir duyarlılık çağrısı yapılacağını hatırlattı.  Çevrede güvenlik önlemi alan polisleri hedefine koyan Tanrıkulu, “Bugün burada bizden çok polis var. Bizden daha fazla kamera kayıtları var” dedi. Tanrıkulu, “Biz milletvekiliyiz. Barışçıl bir açıklama yapmaya çalışıyoruz. Bizim söz ve ifade özgürlüğümüz var. Burada barışçıl bir açılama yapmak bile neredeyse imkansız hale geldi. Ve bu koşullarda seçim yapacağız”  iddiasında bulundu.

“SUR BAZI ZÜMRELERE PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR”

HDP'li Milletvekili Sibel Yiğitalp “Yerle bir edilen tarihin ranta dönüştüğünü, bir takım zümrelere peşkeş çekildiğini iyi biliyoruz. Orası (Sur’un yasaklı mahalleleri) en az 7 bin yıllık tarihe sahip. Burası birçok kültürün yaşadığı dönemlerden geçti. Hiçbir zaman bu kadar yıkılmadı. AKP arkasında birçok enkaz bıraktı. Ama hiçbir enkaz Sur kadar büyük olmadı. Bu enkazlarla anılacaktır. Hasankeyf’te de aynı politika uygulanıyor. 12 bin yıllık tarih sular altına kalıyor” dedi. Hasankeyf ve Sur için duyarlılık çağrısı yapan Yiğitalp, yakın tarihte bir seçim yapılacağını hatırlatarak, kendi kentlerinde yoğun baskı altına olduklarını söyledi.

“SUR VE HASANKEYF YOK OLMA TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA”

Açıklamaların ardında grup Dengbêj Evi’ne geçti. Polis Dengbêj Evi’nin etrafında yoğun önlem aldı. Dengbêj Evi’ndeki açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Sur’un Yıkımına Hayır Platformu, Sur’la Dayanışma Platformu ve Hasankeyf’i Yaşatma Girişiminin ortak hazırladığı basın açıklamasını Sur'un Yıkımına Hayır Platformu üyesi Büşra Cizrelioğulları tarafından okundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi