‘Eylül’ün Kadın Yüzleri’

13. Uluslar arası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali kapsamında bugün izleyiciyle buluşan “Eylül’ün Kadın Yüzleri” belgeselinde, 12 Eylül’ün karanlık günlerinin mağduru ve tanığı olarak Kışanak’ta yer aldı. Filmin Diyarbakır’daki gösterimine Kışanak’ın yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.

‘Eylül’ün Kadın Yüzleri’

Remzi ETİK/M. Cevat IŞIK

font-family> DİYARBAKIR-13. Uluslar arası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali bugün Cigerxwîn Kültür Merkezi Sinema Salonu’nda başladı. Festivalin ilk gününde sinemaseverlerle buluşan “Eylül’ün Kadın Yüzleri” adlı belgesel izleyiciden tam not aldı.

                                                  

Yönetmenliğini A. Ayben Altunç’un yaptığı, 2014 yapımı belgeselin Diyarbakır’daki gösterimine belgeselde de yer alan kadınlardan Gültan Kışanak, Aysel Hoşgit, Mevlüde Acar, Mukades Erdoğdu Çelik, Ümide Aysu Çelik ve Özlem Eren Türkmen katıldı. 102 dakika süren belgesel filmin sona ermesiyle salonda bulunan kadınlar, zılgıt çekerek hep bir ağızdan “Jın Jiyan Azadi” sloganı attı.

‘Eylül’ün Kadın Yüzleri’

Geçen hafta kaybettikleri Leman Fırtına’yı anarak konuşmasına başlayan Yönetmen Altunç, “Belgeseli bir süre önce kaybettiğimiz Erdal Eren’in annesi Şardan Anneye ve Leman Fırtına’ya adıyorum.“ dedi. Altunç’un ardından konuşan, belgesel filmde de yer alan kadınlardan Özlem Eren Türkmen, filmi ikinci sefer izlediğini; ama Diyarbakır’da gösterilmesinden dolayı farklı bir heyecan yaşadığını söyledi. Emeği geçen herkese teşekkür eden Türkmen, belgeselle tarihe bir iz düşüldüğünü belirtti.

Direnen kadınlar anlatıldı

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ise kadınların tarih boyunca hep direndiğini ve tarihi yazan dinamiklerden olduğunu vurguladı. Kışanak, şunları söyledi: “Filmde de kadınların direnişi, kadın bilincinin oluşma süreci ve kadınların kadın devrimi yaratma iddiasıyla ayakta olduklarının hikayesi anlatılmıştır.”  Darbenin ardından 35 yıl geçtiğine dikkat çeken Mukades Erdoğdu Çelik de, darbe şefinin GATA hastanesinde kendini bilmez bir şekilde yattığını; ancak kendilerinin hala ayakta olduğunu söyledi. Çelik, “12 Eylül’de tüm ülke faşist zulme maruz kaldı. Ama darbede de sömürgeciler Kürdistan’a ayrımcılık yaptılar. Darbeciler kaybetti biz kazandık. Bugün doğu ve batı olarak yine bir aradayız.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler