Görüş Bildir

Festival başladı

Bu yıl ikincisi organize edilen 2.Filmamed Belgesel Film Festivali önceki gece düzenlenen şenlikle başladı.

Festival başladı

Kayapınar Belediyesi tarafından ikincisi yapılan Filmamed Belgesel Film Festivali Cegerxwin Gençlik ve Kültür Merkezi Sinema Salonu'nda yapılan bir etkinlikle başladı. Açılış gecesine BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, Kayapınar Belediye Başkan Vekili Mahmut Dağ, Başkan Yardımcısı Servet Yılmaz, sanatçılar ve sinemaseverler katıldı.

FİLM FESTİVALİ BAŞLADI

                                            

Saygı duruşuyla başlayan açılışta konuşan Başkan Vekili Mahmut Dağ, "Yaşadığımız coğrafyada sanat sadece yaşamı güzelleştirmenin değil, aynı zamanda temel toplumsal mücadele ve direnmenin de temel bir göstergesidir. Sanat, estetik ve entelektüel birikim, temel toplumsal mücadele değerleriyle ortaklaştırılmadan, sanatçı ve sanat zalimlere karşı mazlumların yanında safını netleştirmeden sanat yaratımı gerçekte içi boş, insanlık değerlerinden uzak bir güzellik arayışından başka bir şey değildir. Geçen yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz ve büyük bir ilgiyle karşılanan, bu yılda ikincisini gerçekleştireceğimiz Filimamed Belgesel Film Festivali, kentimizin kültürel ve sanatsal kimliğinin önemli bir parçası olma yolunda ilerliyor.

BELGESEL FİLİMLER

Türkiye'den, Kürtlerin yaşadığı dört parçadan ve Avrupa'dan çok sayıda filmin; hayatın güzelleştirilmesine, eşit ve ortakça bir yaşama, savaşsız ve sömürüsüz bir dünyaya, doğayla barışık bir üretim ve paylaşım ilişkisine dair derdi olan muhalif yönetmenleri kentimizde festival aracılığıyla bir araya getirmiş olmaktan mutluyuz ve gururluyuz. Filmamed Belgesel Film Festivali, ilerleyen yıllarda yıllar da en önemli sanatsal etkinliklerden, sinema festivallerden biri olacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

ULUDERE DE UNUTULMADI

Daha sonra söz alan Festival Direktörü İlham Bakır, "Bu yıl ikincisini yaptığımız 2. Filmamed Belgesel Film Festivali'nin yarışma bölümü için 62 film başvuruda bulundu. Festival ön jürisi 28 Nisan 6 Mayıs tarihleri arasında toplanarak, belgesel film yarışması bölümüne başvuran 62 filmi değerlendirerek, bu filmlerden 18 tanesinin yarışma bölümüne alınmasına karar verdi. Ancak festival boyunca Uludere'de öldürülen ve cenazeleri katırlar üzerinde taşınan 34 köylüyü anma adına gösterim yapılacaktır" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Dicle-Fırat Kültür Merkezi erbana gurubu ve folklor ekibi sahne aldı. Gece verilen resepsiyon ve Dengı Deri belgesel filmin gösterimiyle sona erdi. 20 Mayıs ile 26 Mayıs tarihleri arasında Cegerxwin Gençlik ve Kültür Merkezi'nde gösterilecek. Gösterimlerin ardından dereceye girecek belgesel filmler yapılacak bir törenle ödüllendirilecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi