Fiskaya’da ilk kazma!

Diyarbakır'da Fiskaya Kentsel Dönüşüm Projesi için ilk kazma vuruldu.

Fiskaya’da ilk kazma!

DİYARBAKIR(SÖZ) - Diyarbakır'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Hevsel Bahçeleri alanında bulunan Fiskaya semtinde Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yıkıma başlandı.

Fiskaya'da Dicle ve Ferit Köşk mahallelerinin 2017 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edilmesinden ardından başlatılan kentsel dönüşüme yönelik çalışmalar sürüyor.

5 ETAPTAN OLUŞUYOR              

Toplam 5 etapta gerçekleştirilecek proje kapsamında 1. etapta yer alan 93 dönümlük alanda bulunan 205 hak sahibi ile anlaşma sağladı. Hak sahiplerinden 84'ü ile TOKİ konut sözleşmesi, 121'i ile de konut ya da arsa bedeli karşılığında anlaşıldı.

BİRİNCİ ETAP BAŞLIYOR

Hak sahiplerine ödemelerini nakit olarak yapan Büyükşehir Belediyesi, konut edinimi şartıyla anlaştığı 41 vatandaşa da anahtarını teslim etti.

MİLLET BAHÇESİNİN DEVAMI

Fiskaya'da kentsel dönüşüm tamamlandığında, Millet Bahçesinin devamı olarak düzenlenerek, hem Diyarbakırlılar kaliteli vakit geçirebilecekleri yeni bir yeşil alana kavuşacak hem de yeşil alan miktarı bu bölgede artmış olacak.

YIKIMA VALİ DE KATILDI

Fiskaya’da başlatılan yapıların yıkım çalışmasına Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu’da katıldı. Diyarbakır’ın en kıymetli bölgelerinden olan Sur’un hemen bitişiğindeki Fiskaya’yı yeşille buluşturacaklarını belirten Vali Karaloğlu, şunları söyledi:

“Bu bölgeleri, Diyarbakır’da yaşayan herkes için nefes alabilecek alanlara dönüştürmek istiyoruz. Bu bölge Surların altındaki millet bahçesinin devamı olacak. Yeşili Dicle, Hevsel bahçeleri ile buluşturmuş olacağız. Diyarbakır’ın cazibesi artacak. Buradaki çalışmaları vatandaşımızla beraber yürütüyoruz. Şu ana kadar 205 vatandaşımızla rızaen anlaştık. Helalleşerek tokalaşarak anlaştık. Vatandaşlarımız kesinlikle mağdur edilmedi ve edilmeyecek. Diyarbakır'ın bugünü dünden iyi olduğu gibi, yarını da bugünden iyi olacak.”

HEMZEMİN GEÇİDİ AÇILDI

Buarada, Yenişehir ilçesi Ekinciler Caddesi’nde oluşan trafik yoğunluğunu azaltmak, sürücü ve yaya güvenliğini sağlamak amacıyla Rızvanağa Caddesi’ni Turgut Özal Bulvarı’na bağlayan hemzemin geçitte çalışmalarını tamamladı. Açılışa katılan Vali Karaloğlu, vatandaşların talebi üzerine Büyükşehir Belediyesi ve Devlet Demir Yolları’nın ortak çalışma başlattığını söyledi.

Mesafenin kısa olmasından dolayı viyadük yapımına uygun olmadığını anlatan Karaloğlu, Devlet Demir Yolları yaptıkları protokol ile caddenin açılması kontrollü bariyer sistemi yaptıklarını belirtti. Açılışa Yenişehir Kaymakamı Murat Beşikçi, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayhan Kardan ve daire başkanları katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz