Fuarda Diyarbakır Kalesi anlatıldı

Amed Kitap Fuarı’nda Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçelerinin kültürel peyzajı, UNESCO başvuru ve Alan Yönetimi Planı hazırlama süreci anlatıldı.

Fuarda Diyarbakır Kalesi anlatıldı

DİYARBAKIR-1. Amed Kitap Fuarı, söyleşi ve panellerle devam ediyor. Program kapsamında dün Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan panel Resepsiyon Salonu’nda yapıldı. Moderatörlüğünü Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanı Necati Pirinççioğlu’nun yaptığı panelde, Alan Yönetimi Birimi’nden Şehir Plancısı Metin Karaman, UNESCO başvuru sürecinde alan yönetimi plan hazırlıklarını bir sunumla anlattı.

DİYARBAKIR KALESİ

Mardin Artuklu Üniversitesi’nden Yusuf Balüken ise “Diyarbakır Kalesi ve Kitabeleri” konulu sunum yaparak, bölgeye gelen seyyahların çizdiği krokiler ve 1909-1911 yılları arasında çekilmiş fotoğraflardan surlar ve kitabeler üzerindeki tahribatları anlattı.

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Süleyman Kızıl da, Hevsel Bahçeleri ve tarımsal durumunu anlattı. Kızıl, yerleşim bölgeleri seçilirken toprağın verimliliği, ekolojik açıdan bitki yetiştirme ve su kaynaklarına yakın yerlerin tercih edildiğini belirterek, Hevsel’de yetiştirilen ürünlere ilişkin bilgi verdi. 

Kaynak: Diyarbakır Söz