Galericilerle belediye kapıştı

Diyarbakır'da oto galericilik yapan esnaf ile zabıta ekipleri arasında yaşanan gerginliğe polis ekipleri müdahale etti.

Galericilerle belediye kapıştı

Bağlar ilçesi Urfayolu üzerinde bulunan oto galericilere, daha önce tebligat gönderen Bağlar Belediyesi zabıta ekipleri, sürenin dolmasının ardından, iş yerlerini kapatmak için güvenlik güçleri ile galericilerin bulunduğu alana gitti.

                             

İŞYERİ SAHİPLERİ

İş yeri sahipleri ile bir süre görüşen zabıta ekipleri, esnafı ikna edemeyince devreye güvenlik güçleri girdi. Hayri Gök isimli oto galeri işletmecisi, kendini ve dükkanını yakacağını söylemesinin ardından, çevik kuvvet ekipleri, Gök’ü dükkanının içine alarak göz yaşartıcı sprey kullanıp etkisiz hale getirdi.

ZABITA MÜHÜRLEDİ

Zabıta ekipleri dükkanları mühürledikten sonra bölgeden ayrıldı. Dükkanının kapatılmasına dayanamayan Gök, eline aldığı sandalye ile kendi iş yerinin camlarını kırıp, kapısını tekmeledi. Arkadaşlarının sakinleştirmeye çalıştığı Gök, daha sonra cebindeki bıçağı çıkararak kendine zarar vermek istedi. Bir süre sonra sakinleşen Hayri Gök, belediyeden kendilerine bir yer açmaları konusunda talepte bulunduklarını fakat belediyenin, kendilerini tefecilerin elinde bulunan ve yeni yapılan oto galeri sitesine yönlendirdiğini söyledi. Gök, “Bir çok arkadaşımız burada günlük 20-25 lira ile ev geçindiriyor. Belediyenin bizi yönlendirdiği site tefecilerin eline geçmiş durumda. Bir sene boyunca kirada artış yapmayacaklarını söylüyorlar fakat sonrası için bir garanti vermiyorlar. Şimdiden bile dükkan fiyatları 200-250 bin liraya ulaşmış durumda. Belediyeden süre istedik, bize süre vermediler. Bir çok arkadaşımıza dükkanlarındaki eşyaları kaldırmaları konusunda da izin vermediler, mağduruz. Yetkililerden yardım bekliyoruz” dedi.

ESNAF TEPKİ GÖSTERDİ

Cevdet Demir isimli başka bir esnaf da bu durumun İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinden kaynaklandığını bildiklerini, fakat belediyeden kendilerine yardım etmediğini savundu.

BELEDİYE KENDİNİ SAVUNDU

Bağlar Belediye Başkan Yardımcısı Yüksel Aslan Acer ise, sorumluluk bölgelerinde olan 94 oto galeri sahiplerine 2 ay önce tebligat gönderdiklerini söyledi. İçişleri Bakanlığı’nın gönderdiği oto galericilerin şehir dışına çıkmaları konusu üzerine çalışmalarını başlattıklarını aktaran Acer, “Encümen kararlarımızı da kendilerine ilettik. Bir süredir devam eden bir tartışmaydı. Esnaf gruplarının tamamının şehir dışında faaliyet göstermeleri ile ilgili sadece oto galericiler değil, mermerciler, demirciler esnafının tamamı zaman içinde şehir dışına taşınacak. Bunlarla ilgili halktan bize gelen çok şikayetler var.

OTO GALERİCİLER SİTESİ

Oto galericiler için iki tane site yapıldı. Orada çok iyi şartlarda hizmet verebilecekler. Yeterince de yer var. Kendilerine süre fazlasıyla verildi. Genelge 2008 yılında yayımlanan bir genelge. 4 yıldır gündemdeydi. Pat diye gündeme gelen bir konu değil. Biz arkadaşlarımız ile toplantılar yapıp durumu kendilerine bildiriyorduk. Süre yetersiz diye bir şey söz konusu değil. Fazlasıyla süre tanıdık. Arkadaşlar biraz daha süre isteyerek bizi oyalamaya çalışıyorlardı. Bir yıla kadar sabit 500 lira ödenecek. Bir yıldan sonra kira artış oranları yasa çerçevesinde bellidir” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz