Galip Ensarioğlu'ndan şok iddia

Galip Ensarioğlu, "Ölenin de, askerde, hastanede olanın da oyları kullanılmıştır. Kırsalda tamamen bir baskı vardı. Bir şehirde yüzde 80-90 oy alınıyorsa, demokrasilerde bu olmaz" dedi.

Galip Ensarioğlu'ndan şok iddia

 Muhammet YILDIZ/M. Emin FİDAN/Tahir KARAKEÇİ

SEÇMENİN VERDİĞİ MESAJ

AK Parti'den milletvekili seçilen iki isimden biri olan Galip Ensarioğlu, oylarının artırılmasında çok önemli mesajları olduğunu anlatırken şöyle dedi: "Hem bölgedeki, hem Türkiye'deki oy artışlarında çok önemli mesajlar var. 7 Haziran'da halkın bize verdiği mesajı gördük, bunu algıladık ve gereğini yaptık. Ama bu seçimde çok önemli mesajlar oldu. Neydi bölgedeki mesaj? Millet, bunların ilan ettiği özyönetimi, çatışmayı istemediğini, yeniden başlayan bu çatışmalı süreci kabul etmediğini, bu çatışmalı süreç karşısında siyasilerin tavırsızlığına bir itiraz ve ikazdır."

ADİL SEÇİMLER YAŞANMADI

HDP'yi de eleştiren Ensarioğlu, HDP'nin neden oy kaybettiğini şöyle değerlendirdi: "Bölgede adil seçimler yaşanmadı. Çok ciddi baskılar vardı. Kırsalda oyların nasıl kullanıldığını herkes iyi biliyor. Bunlar olmazsa barajı bile aşamayacaklardı. HDP vesayet siyasetini aşamamış, özgür, bağımsız siyaset yapamamıştır. Şiddetin durması için, silahlı güçlere itiraz edemedi. Bu yüzden oy kaybı yaşadı. Aslında tüm bunlara rağmen iyi oy aldılar. Halk onlara son bir fırsat daha verdi. İnşallah halkın verdiği bu mesajı iyi anlarlar."

“DEMOKRASİLERDE BU OLMAZ"

Ensarioğliu, 1 Kasım seçimlerinde usulsüzlük ve baskılar olduğu gerekçesiyle itirazlarda bulunacaklarını anlatırken, ölen kişiler adına oy kullanıldığını öne sürdü Ensarioğlu,  "Ölenin de, askerde, hastanede olanın da oyları kullanılmıştır. Birçok vatandaş bize gelerek, 'Oyumu kullanmaya gittiğimde, kullanıldığını gördüm' dedi.  Vatandaşlarımızın bize müracaat ve tutanakları var. Bir kişinin tüm oyları kullandığını biliyoruz. Birçok yerde bütün oyların kullanıldığını biliyoruz, geçersiz oy yok, bütün oylar bir partiye verilmiş."

AK Parti Diyarbakır milletvekili seçilen Galip Ensarioğlu, "Bu seçimle millet öz yönetim istemediğini, çatışma istemediğini ilan etti. Bu, halkın çatışmalı ortam karşısında siyasilerin tavır almayışına, siyasetsizliğine, sessizliğine bir ikazdı. Millet ülkesine, partisine, iradesine ve geleceğine sahip çıktı" dedi.

AK Parti İl Başkanlığı'nda seçim sonuçlarına ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan Ensarioğlu, seçimin zor bir dönemde gerçekleştiğini söyledi.

"Hem içeride hem dışarıda Türkiye'ye karşı çok ciddi komploların yaşandığı, çok önemli hamlelerin olduğu, hiçbir zaman bir araya gelemeyecek ihanet odaklarının ittifak kurduğu, AK Parti'ye ve Türkiye'nin geleceğine karşı ciddi hamlelerin olduğu bir ortamda seçime gittik" diyen Ensarioğlu, seçim sonuçlarının hayırlı olmasını diledi.

"MİLLET ÜLKESİNE, PARTİSİNE, İRADESİNE VE GELECEĞİNE SAHİP ÇIKTI"

Ensarioğlu, halkın seçimlerde çok önemli mesajlar verdiğine işaret ederek, "Biz halkın 7 Haziran'da verdiği mesajı gördük, algıladık ve gereğini yaptık. Bu seçim de de halkın mesajı vardı. Bu seçimle millet öz yönetim istemediğini,  çatışma istemediğini ilan etti. Bu, halkın çatışmalı ortam karşısında siyasilerin tavır almayışına, siyasetsizliğine, sessizliğine bir ikazdı. Türkiye'de AK Parti tek başına iktidarda olmadığı zaman yaşanan sıkıntıların, yaşanan ekonomik krizlerin, yaşanan siyasi krizlerin ve ülkemize karşı yapılan bütün komploların ne anlama geldiğini millet gördü. Millet ülkesine, partisine, iradesine ve geleceğine sahip çıktı. 1 Kasım seçimlerinden bunu anlamak lazım" diye konuştu.

"Türkiye'yi bu coğrafyanın en önemli ülkesi yapacağız ve Türkiye bu coğrafyaya huzur, barış getirecek. Bizim hedefimiz var, bütün bu coğrafyanın bizden beklentileri var. Diyarbakır, Güneydoğu halkının bizden umudu ve beklentileri var" ifadelerini kullanan Ensarioğlu, bunları gerçekleştireceklerini belirtti.

Ensarioğlu, çok zor bir seçim kampanyası yürüttüklerine dikkati çekerek, "Son 30 yılda olduğu gibi barış ve demokrasi lafını ağızlarından düşürmeyenler bütün bu coğrafyada halkın iradesine ipotek koyarak halkı tek tipleştirmek ve kendinden olmayana asla hayat tanımayan bir siyaset güderek seçim boyunca halkın iradesine müdahalede bulunmuşlardır. Her şeye rağmen demokrasi, her şeye rağmen milletimiz kazanmıştır" ifadelerini kullandı.

SEÇİMDE YAŞANAN USULSÜZLÜKLER

Ensarioğliu, 1 Kasım seçimlerinde usulsüzlük ve baskılar olduğu gerekçesiyle itirazlarda bulunacaklarını anlatırken, ölen kişiler adına oy kullanıldığını öne sürdü Ensarioğlu,  "Ölenin de, askerde, hastanede olanın da oyları kullanılmıştır. Birçok vatandaş bize gelerek, 'Oyumu kullanmaya gittiğimde, kullanıldığını gördüm' dedi.  Vatandaşlarımızın bize müracaat ve tutanakları var. Bir kişinin tüm oyları kullandığını biliyoruz. Birçok yerde bütün oyların kullanıldığını biliyoruz, geçersiz oy yok, bütün oylar bir partiye verilmiş."

HALK ÖZ YÖNETİM İSTEMİYOR

HDP ve MHP'nin oylarının düşmesine değinen Ensarioğlu, "HDP bağımsız siyaset üretememiş, şiddetin durması için itiraz edememiş, silahlı güçlere güç yetişememiş, irade ortaya koyamamıştır. Bu oy kayıpları ondandır" dedi.

Ensarioğlu, halkın bu seçimde HDP'ye son bir fırsat verdiğini savunarak, şöyle devam etti:

"HDP 7 Haziran seçiminde, 'Türkiyelileşeceğim, Türkiye'nin demokrasisine katkı sunacağım' dedi. Bunun için aday olup, barajı aşmak için de bu söylemi kullandı. Halk onların bu söylemine, demokrasi anlayışına destek verdi ama 7 Haziran sonrasında çeşitli bahanelerle ateşkesi bozup, öz yönetim ilanına ilişkin açıklamalar yapıldı. Öz yönetimi ilan edenler başta belediyelerdir. Öz yönetim ilanından sonra hendekler kazıldı, bombalar yerleştirildi ve adeta onların en çok oy aldığı yerlerde onlara oy veren insanlar cezalandırıldı. O insanlara hayatı zehir ettiler. Yaşanan ölümler ve bu ölümlerin kimlerin sayesinde olduğu ortada. Onların karşısında HDP'nin siyasetsizliği, siyaset üretememesi PKK başlattığı bu sürece bir şey diyememesi halkı çok rahatsız etti."

Ensarioğlu, HDP'nin halkın verdiği bu mesajı çok iyi algılayıp, gereğini yapması gerektiğini kaydetti.

"AK PARTİ OLDUĞU SÜRECE ÇÖZÜM SÜRECİ VAR OLACAKTIR"

Gazetecilerin, Çözüm Süreci'nin devam edip etmeyeceğine ilişkin sorusu üzerine Ensarioğlu, "AK Parti var olduğu sürece Çözüm Süreci var olacaktır. Çözüm Süreci Cumhuriyetimizin en büyük projesidir. AK Parti'nin projesi olan Çözüm Süreci ülkenin birliği bütünlüğü ve geleceğidir" ifadelerini kullandı.

Ensarioğlu, Çözüm Süreci'ni bir örgütle, bir siyasi parti ile yapmadıklarını aktararak, Çözüm Süreci'ni Türkiye'nin geleceği için Türk ve Kürt halkları ile yaptıklarını anlattı.

Çözüm Süreci'nin hiçbir siyasi parti veya örgüt için olmadığını vurgulayan Ensarioğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu halk hak ettiği özgürlük, eşitlik neyse biz onun gereğini yapacağız. 78 milyon insan kendini özgür eşit hissedecek ve bunun gereği neyse yapacağız. Romanlar, Alevi vatandaşlar Kürtler, muhafazakar insanlar bütün inanç grupları kim neye inanıyorsa özgürce kendi inancını yaşayacak. Kim kendisini nasıl tarif ediyorsa öyle yaşayacak. Herkes hak ettiği şekilde yaşayacak. Bunun için risk almak gerekir ve bu riski AK Parti almış, bu iradeyi ortaya koymuştur Çözüm Süreci yeni anayasa ve reformlarla devam edecektir. Her ne amaçla olursa olsun silah bırakmak isteyenlerle hükümetimiz konuşur, yasal düzenlemeleri yapar ama bütün buna rağmen elinde silahla, 'ben savaşacağım, ben insan öldüreceğim' diyenle de bu devletin yasal güçleri gerekli mücadeleyi yapacaktır."

BAL VE AKAR'DAN SEÇMENE TEŞEKKÜR

AK Parti'den milletvekili seçilen Ebubekir Bal da kendilerine verilen destekten dolayı herkese teşekkür etti.

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Muhammed Akar ise Türkiye halkıyla büyük zaferin ve başarının mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Seçimlerde bazı yerlerde usulsüzlük yapıldığını gördüklerini anlatan Akar, bu usulsüzlükleri belirledikten sonra gerekli itirazlarda bulunacaklarını kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler