Gaye dilimizi yaşatabilmek

Diyarbakır'da ''Uluslararası Sezai Karakoç'' Sempozyumu

Gaye dilimizi yaşatabilmek

Diyarbakır'da ''Uluslararası Sezai Karakoç Sempozyumu'' düzenlenecek.

Sempozyum düzenleme kurulu üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Uludağ, geçmişi tarihin derinliklerine dayanan Diyarbakır'da her dönemde önemli devlet adamları, sanatçılar, şairler, yazarlar ve bilim adamlarının yetiştiğini, millete kendi alanlarında olumlu katkılarda bulunduklarını, bunlardan birinin de şiirin ve düşünce hayatının büyük değerlerinden biri olan Sezai Karakoç olduğunu söyledi.

Sezai Karakoç'un uluslararası nitelikte bir sempozyumla anılmasının son derece önemli olduğunu kaydeden Uludağ, ''Sempozyumun amacı dilimize, edebiyatımıza ve kültürümüze hizmet etmiş uluslararası nitelikteki değerlerin yeni nesillere tanıtılmasıdır'' dedi.

SEZAİ KARAKOÇ SEMPOZYUMU

Kongre ile; şair ve başka değerlere ölümünden sonra değil, yaşadığı süreçte de hatırlanabilmesine vesile olmak istediklerini bildiren Uludağ, Sezai Karakoç'un bu bakımdan iyi bir örnek olacağını vurguladı.

Sezai Karakoç'un, günümüz Türk edebiyatının en önemli isimlerinden biri olduğunu anlatan Uludağ, 1950 yılından bu yana yazdıklarıyla, özellikle genç şairler üzerinde önemli bir iz bırakan şairin, şiirindeki imgeler ve çağrışım zenginliklerinin, bugünkü Türk şiirinin temelini oluşturduğunu aktardı.

Diriliş düşüncesi ve getirdiği yeni medeniyet fikrinin, yakın dönem düşünce hayatının önemli mihverlerinden biri durumunda bulunduğunu ifade eden Uludağ, şöyle konuştu:

YENİ MEDENİYETİN FİKRİ

''Sempozyumu, Dicle Üniversitesi Rektörlüğü ve Sempozyum Tertip Heyeti olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve Diyarbakır Valiliği işbirliğiyle düzenleyeceğiz. Sempozyuma yurt içinden ve yurt dışından birçok bilim insanı ve uzman katılacak. Sempozyumun çerçevesini belirlerken bazı konulara dikkat ettik. Konuların tasnifinde bütünlüklü bir portrenin çıkmasına, tüm yazıların bu sempozyumda ilk kez yayınlanıyor olmasına, Sezai Karakoç ile ilgili ezbere ve klişe laflar yerine, yeni ve farklı bir şeyler söyleyebilecek isimlerden tebliğler alınmasına, en önemlisi de, bu önemli düşünürün anlaşılmasına katkı yapacak, geleceğe kalacak, daha kapsamlı bir 'Sezai Karakoç Kitabı'nın ortaya çıkmasına özellikle dikkat ettik.'' Uludağ, sempozyumun 12-14 Nisan 2012 tarihleri arasında yapılacağını bildirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz