DİYARBAKIR(SÖZ) – Diyarbakır İl Müftülüğü ile Dicle Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen “Gençlik ve Güncel Akımlar Paneli”, akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirildi. Gençlerin güncel düşünce akımlarıyla ilişkilerinin ve dinî yönelimlerinin farklı boyutlarıyla değerlendirildiği panelde, modern toplumun gençler üzerindeki etkileri ele alındı.
Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. Musa Bağcı ile Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Strateji Geliştirme Başkanlığı Eğitim Uzmanı Emre İpek’in açılış konuşmalarıyla devam etti.
ÜÇ FARKLI BAŞLIKTA SUNUM
Panelde Doç. Dr. Emine Gören Bayam, Dr. Faruk Evrenk ve Doç. Dr. Abdussamet Kaya tarafından üç ayrı sunum gerçekleştirildi.
Doç. Dr. Emine Gören Bayam, “İnanç, Akıl ve Şüphe: Deizm Üzerine” başlıklı sunumunda deizmin tarihsel kökenlerini, kavramsal çerçevesini ve günümüz gençliği üzerindeki yansımalarını değerlendirdi. Sunumda, inanç ve şüphe ilişkisi çerçevesinde deizm olgusu ele alındı.
Dr. Faruk Evrenk ise “Kültür Endüstrisi Bağlamında Gençliğin Anlam Arayışı ve Metalaşma” başlıklı bildirisinde, modern dünyada değerlerin ve çeşitli yaşam alanlarının metalaşmasını ele aldı. Kültür endüstrisinin gençlerin anlam arayışı üzerindeki etkilerine dikkat çekti.
Doç. Dr. Abdussamet Kaya da “Değişim Olgusu Bağlamında Gençlik ve Din” başlıklı sunumunda, gençlerin dindarlık ve sekülerleşme eğilimlerini toplumsal değişim perspektifinden değerlendirdi.
GENÇLİĞİ ANLAMAK İÇİN ÇOK BOYUTLU YAKLAŞIM
Panelde yapılan değerlendirmelerde, gençlerin düşünce ve davranışlarını şekillendiren bireysel ve toplumsal etkenlerin birlikte ele alınmasının önemi öne çıktı. Deizm, kültür endüstrisi ve dinî değişim konularının farklı teorik yaklaşımlarla incelendiği programda, gençliğin güncel düşünce akımlarıyla ilişkilerinin çok yönlü değerlendirilmesine dikkat çekildi.
Kaynak: Diyarbakır Söz
Yorumlar