Gerçek değil tatbikat!

Bir çok birimin katılımıyla gerçekleri aratmayan yerel düzey sağlık çalışma grubu operasyon planı saha tatbikatı gerçekleşti.

Gerçek değil tatbikat!

Diyarbakır’da 11 farklı kurum, 161 personel, 1 insansız hava aracı ve 34 aracın katıldığı 8 etaplı tatbikat, gerçeği aratmadı.


Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Jandarma Arama Kurtarma, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri, Özel Hastaneler, Diyarbakır Havalimanı Sağlık Denetleme Merkezi ve İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde bulunan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ekiplerinin katılımıyla yerel düzey sağlık çalışma grubu operasyon planı saha tatbikatı gerçekleştirildi.


Tatbikata senaryo gereği; kentsel arama kurtarma, tren kazası, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) yaralanması ve Suda boğulma ihbarını alan ekipler gerçeğini aratmayacak şekilde tatbikat gerçekleştirdi. Acil müdahale ünitesi kurulumu ve işletilmesi, personel barınma alanlarının oluşturulması, mobil komuta aracının kullanımı ve haberleşme, afet alanında İl Sağlık Afet Koordinasyon Merkezi’nin (SAKOM) aktivasyonu ve işletilmesi gibi farklı senaryoların canlandırıldığı tatbikatta, 55 yaralı ekiplerin yoğun çalışması ile kurtarıldı.


Tatbikatın kentsel arama kurtarma etabında Çınar İlçesi Bağacık köyünde meydana gelen depremde çok sayıda vatandaş senaryo gereği enkaz altında kaldı. Deprem sonrası vatandaşların ihbarı sonrasında UMKE, AFAD, 112 Acil Sağlık ve Arama Kurtarma ekipleri bölgeye gönderildi. Ayrıca, jandarma ekipleri de bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı.


Enkaz altında kalan vatandaşların çeşitli yerlerinden yaralanması çerçevesinde ekipler yoğun bir şekilde bölgede çalışma başlattı. UMKE ekipleri enkaz altında bulunan yaralılara ulaşarak ilk müdahalelerini gerçekleştirirken, AFAD ekipleri de depremzedelerin enkaz altından kurtarılması için çalışma gerçekleştirdi. Enkazdan çıkarılan 21 yaralının olay yerine yakın güvenli noktada kurulan Acil Müdahale Ünitesinde müdahaleleri yapılarak stabilizasyonları sağlandıktan sonra hastanelere sevkleri sağlandı.


Tatbikatın KBRN etabında; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından toprak kirliliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından da tarımsal kirlenme ile ilgili incelenmek üzere numuneler alındı. Ayrıca İl Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ekipleri tarafından ölü ve yaralıların kimliklendirme işlemleri yapıldı.


İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu ile İl Afet ve Acil Durum Müdürü İlami Çakmak tatbikatı alanda takip etti.


55 kişinin yaralanması ile sonuçlanan tatbikatta sağlık personellerinin olağanüstü gayretle alanda çalıştıklarını dile getiren Dr. Pamukçu, “55 kişinin yaralandığı 8 etaptan oluşan tatbikat gerçekleştirdik. Sağlık personelleri, AFAD ekipleri ve diğer kuruluşlarında katılımları ile geniş katılımlı bir tatbikat yaptık. Kentsel arama kurtarma, tren kazası, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) yaralanma ve suda boğulma senaryolarının canlandırıldığı, Ülkemizde ilk defa bir ilin tamamen kendi personelleriyle 8 etaptan oluşan bir tatbikatı gerçekleştirdik”

dedi.


6 Şubatta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremde Diyarbakır’ın hem kendi yaralarını sardığını, hem de diğer illere sağlık personelleriyle destek verdiğini hatırlatan Pamukçu, “

Bu tatbikatlarla gerçek olaylarda daha hızlı ve seri müdahale etme kapasitemizi arttırıyoruz. Yakın zamanda da Bölgesel tatbikatımızı gerçekleştireceğiz. Ayrıca bu tatbikatta yine bir ilki gerçekleştirerek insansız hava aracımızla alandan çekilen görüntüleri hem komuta merkezimiz hem de tatbikatımızı takip eden yöneticilerimizle takip ettik”

ifadelerinde bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz