Göç mağduru ailenin dramı

Evlerinin yangında yanması sonucu 9 yıl önce Çermik’ten Diyarbakır’a göç eden 14 nüfüslü Gül ailesinin dramı yürek sızlatıyor. 5 öğrencisi olan aile zor şartlarda yaşama tutunmaya çalışırken, devletten ve hayırseverlerden destek istiyor.

Göç mağduru ailenin dramı

Gül ailesi de zorunlu göç nedeniyle Diyarbakır şehir merkezine gelen aileler arasında yer alıyor. Çermik ilçesine bağlı Eşikler Köyü’ndeki evlerinin tüp patlaması yanması sonucu yanmasıyla her şeyini kaybeden aile bir umut olarak 2003’te şehir merkezinin yolunu tuttu.

Daha önce geçimini hayvancılıkla sağlayan aile, yangından sonra elde-avuçta kalan hayvanları da satarak geldiği Diyarbakır’da bir süre çadırda yaşamak zorunda kaldı. Daha sonra Bağlar’daki harabe bir eve yerleşen aile büyük bir dram yaşıyor.

14 nüfüslü ailede kardeşlerin en büyüğü olan Rıdvan Gül, 9 kardeşi,babası,annesi ,1 çocuğu ve eşiyle beraber yürek yakan bir dramın izleriyle yaşama tutunmaya çalışıyor.

‘KARDEŞLERİM OKULU BIRAKABİLİR’

5 kardeşi de küçük yaşta ve öğrenci olan Rıdvan Gül, bir kolu sakat olduğu için çalışamıyor.

Daha önce kendi tabiriyle ‘ne iş bulsa çalışarak’ ailesini geçindirmeye çalıştığını anlatan Rıdvan Gül, kolunun sakatlanmasından sonra çalışamadığı için ailenin ekmeğe muhtaç hale geldiğini söyledi. Kardeşleri ve çocuğunun okumasını istediğini belirten Rıdvan Gül,”Biz okumadık bari onlar okusun diyoruz. Ancak bu şartlarda nasıl okuyacaklar?.Aile olarak yaşadığımız maddi sorunlardan dolayı onların da psikolojisi bozuluyor. Böyle giderse okulu bırakmak zorunda kalacaklar.” dedi.

‘AÇMA KALMA TEHLİKESİ YAŞIYORUZ’

Gül ailesinin yaşadığı evin hali görenlerin içini sızlatıyor. Ağabey Rıdvan Gül,”Yangında hem evimizi hem malımızı kaybettik. Daha sonra Diyarbakır’a gelerek 1 yıl çadırda kaldık. O zaman elimizde kalan hayvanları satarak bu harabeyi satın aldık. Ancak burada yaşamak ölüme bile bile gitmek gibi bir şeydir. Yağmur veya kar yağdığı zaman ev sular altında kalıyor. Evin içinde yatamıyoruz. Birikmiş su ve elektrik faturalarımız var ödeyemiyoruz. Hiçbir yerden gelirimiz yok. Evde aş pişmiyor. Aç kalma tehlikesi geçirdiğimiz oluyor. Yaz döneminde batı illerine soğan toplamaya gidiyoruz ailece. Ancak 2-3 aylık çalışmada elde edilecek az parayla koca yılı geçiremiyoruz. Devletimizden ve hayırseverlerden destek bekliyoruz.” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz