Görme engellilere akıllı cihaz

Dünya Göz Vakfı sponsorluğunda görme engelliler için tasarlanan ve Türkiye genelinde 300 engelliye verilecek cihazların dağıtımına başlandı

Görme engellilere akıllı cihaz

Dünya Göz Vakfı sponsorluğunda görme engelliler için özel tasarlanan ve Türkiye genelinde 300 engelliye verilecek telefon özelliği de taşıyan cihazların dağıtımına başlandı. Görme engelli vatandaşların günlük yaşamlarında bağımsız hareket etmeleri ve bilgiye erişimde kolaylık sağlamak amacıyla dağıtılan cihazlar, engelli vatandaşların yaşamını kolaylaştıracak.Yenişehir ilçesinde 26 engelliye cihaz dağıtım töreninde konuşan Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Akif Karakaş, Dünya Göz Vakfı'nca gönderilen cihazların renk bulma, renk tanıma, yaya navigasyonu, evrak tarama ve okuma,acil yardım butonu, dijital kontrastlı büyüteç, etiket tanıma, kitap dinleme uygulamalarına sahip olduğunu söyledi.

ENGELLİLERE AKILLI CİHAZ

Cihazın engellilere katkı sunacağını ifade eden Karakaş, "Örneğin görme engelli bir vatandaşımız yürürken bu cihaz kendisine yolu tarif edebiliyor. Evde renkli kazağı bulamadığınız zaman bu akıllı cihazı yaklaştırdığınızda hangi renk olduğunu belirtiyor. Ayrıca kitap okuma özelliği de var." dedi.Karakaş, akıllı cihazı kullanan bir engellinin, kaybolması durumunda alarm butonuna basması halinde belirlediği 5 kişiye bulunduğu yerin konumunu gönderdiğini kaydetti.Engelli üniversite öğrencisi Ferhat Çınar ise bu cihazın telefon özelliği de taşıdığını dile getirerek, "Derneklerin bu tür projeleri desteklemesi çok önemli. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.Programa katılan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal ve Diyarbakır Vali Yardımcısı Tuğba Koşal da cihazın görme engellilere büyük fayda sağlayacağını belirtti.

SERTİFİKA ALAN ENGELLİLER

Altı Nokta Körler Derneği ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) iş birliğiyle görme engelli vatandaşlara yönelik gerçekleştirilen bilgisayar işletmenliği kursunu tamamlayan 10 görme engelliye sertifika verildi. Törende sertifika almaya hak kazanan görme engelli vatandaşlara sertifikalarını AK Parti Diyarbakır Milletvekili  Bal, Diyarbakır Vali Yardımcısı Koşal ve İŞKUR İl Müdürü Koç verdi. Törende, Karakaş tarafından Bal, Koşal ve Koç'a plaket takdim edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler