Gözleri önünde polisi bombaladı

HDP Eş Başkanı Yüksekdağ ve Milletvekillerinin gözü önünde polise el yapımı patlayıcı atıldı. Olayda dört polis yaralanırken, 24 kişi gözaltına alındı.

Gözleri önünde polisi bombaladı

Diyarbakır'da aralarında HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ'ın bulunduğu grup, Sur ilçesine izinsiz yürümek istedi. Polis izin vermedi. Yüksekdağ basın açıklaması yaptığı sırada grubun içerisinden polis noktasına el yapımı patlayıcı atıldı. Olayda dört polis yaralandı, çıkan sokak çatışmasında 24 kişi gözaltına alındı. Gözaltılara tepki gösteren HDp'li Milletvekili Sibel Yigitalp ile polis memurları arasında, ilginç diyalog yaşandı.

BARIŞA YÜRÜYÜYORUZ GRUBU

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan aralarında, kendilerine "Barışa Yürüyoruz" adını veren yaklaşık 200 kişi ile Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), bazı sivil toplum kuruluşları ve sendika üyelerinin bulunduğu grubun basın açıklaması yaptığı esnada, yakındaki Toplumsal Müdahale Aracının (TOMA) bulunduğu yere ses bombası atıldı.

HDP'LİLER SUR'A YÜRÜMEK İSTEDİ

Daha sonra HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Hatip Dicle, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Başkanı Kamuran Yüksek, HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, Diyarbakır milletvekilleri Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp'in de katıldığı grup Sur ilçesine yürüyüşe geçti. İzinsiz olduğu gerekçesiyle ilçeye girişe müsaade edilmeyeceğinin belirtilmesinin ardından grubun polis noktasına yakın bir yerde açıklama yapmasına izin verildi.

POLİSE EL YAPIMI PATLAYICI

Yüksekdağ'ın konuşması sırasında grup arasında bulunan yüzleri kapalı bir grup tarafından önlem alan polislerin bulunduğu bölgeye el yapımı patlayıcı atıldı. Patlayıcının infilak etmesiyle şarapnel parçalarının isabet ettiği 4 polis memuru yaralandı. Yaralılara ilk müdahale bölgede bekletilen ambulanslarda sağlık ekipleri tarafından yapılarak, hastanelere kaldırıldı.

Polis, el yapımı patlayıcı atan gruba gaz bombası ve basınçlı suyla müdahale ederken, havaya ateş açtı. Ardından olaylara karışan göstericiler gözaltına alındı. Bölgede polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Müdahale esnasında DTK Eş Başkanı Dicle'nin de bulunduğu bazı kişiler biber gazından etkilendi. Ara sokaklara dağılan bazı göstericiler gözaltına alındı.

POLİSLE MİLLETVEKİLİ DİYALOĞU

Çevredeki bir alışveriş merkezine kaçan göstericilerden bazılarının gözaltına alınması esnasında polis ile Milletvekili Yiğitalp ile merkezde toplananlar arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Gözaltı işlemine tepki gösteren Yiğitalp'e polis memurları, "Vekilim bakın benim dibime bomba düştü. Arkadaşlarım yaralı. Durup dururken polisimizin üstüne bomba atıldı" ifadelerini kullandı.

SUR'DAKİ OPERASYONLAR

Öte yandan, Sur ilçesinde örgüt üyelerince açılan hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve el yapımı patlayıcıların imha edilmesi amacıyla başlatılan operasyon sürerken, operasyon kapsamında farklı bölgelerden gelen güvenlik güçleri, soğuk havaya rağmen cansiparane görevlerini yapıyor.

Kentte sabah saatlerinde etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken, vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak için büyük bir özveriyle çalışan güvenlik güçleri, soğuk havada sokak başlarına kurdukları sobalarla ısınıyor. İlçe halkının yanı sıra bölgedeki diğer canlıların hayatını da önemseyen bir grup polisin ise üşüyen bir kediyi soba kenarında ısıtmaya çalışması dikkati çekti.

Kaynak: Diyarbakır Söz