Grev kenti karartacak

Diyarbakır'da elektrik dağıtım şirketi bünyesinde hizmet veren arıza ve onarım işçileri, yemek ve yol paralarını alamadıkları gerekçesiyle eylem başlattı. Eylemin, Diyarbakır'ı karartacağı öne sürüldü.

Grev kenti karartacak

Muhammet YILDIZ/Ahmet DEMİR/Oktam DEMİR

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinde (Dicle EDAŞ) çalışan arıza ve onarım işçileri, bağlı bulundukları yüklenici firmadan bazı haklarını alamadıkları gerekçesiyle grev başlattı. Greve katılan işçiler, Dicle EDAŞ binası önünde basın açıklamasında bulundu. Enerji-Sen Genel Başkanı Mehmet Şirin Gürbüz, yasal haklarını talep eden işçilerin, işten çıkartılmakla tehdit edildiğini ileri sürdü.

Firma hakkında dava açan işçilere, ‘Davanızı geri çekmezseniz işe gelmeyin!' şeklinde cevap verildiğini iddia eden Gürbüz, “Dicle EDAŞ'ta çalışan yüzlerce enerji işçisini iş kanunu ve iş sözleşmelerinden doğan haklarını talep ettikleri için işten çıkartmakla tehdit etmek hukuksuzluktur.” dedi. Basın açıklamasının ardından işçiler, sonuç alıncaya kadar oturma eylemi başlattılar.

DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel "Arıza bakım onarım işini kendimiz yapmak istiyoruz. Bu nedenle de 418 işçiyi kendi bünyemize katmak istedik. Ancak, daha önceki yıllara ait alacaklarını kurumumuzdan istemektedirler. Ama muhatap olan taraf biz değiliz. Muhataplarında dava açarlarsa şirketimiz de gerekli yardımı sağlar. Ama, hem bize dava açarak hem bizimle çalışmaları kabul edilebilir değil" dedi.

 Diyarbakır'da Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi (DEDAŞ) bünyesinde hizmet veren yüklenici firmada görevli arıza ve onarım işçilerinin yemek ve yol paralarının ödenmediği gerekçesiyle eylem başlattığı bildirildi. Enerji-Sen Genel Başkanı Mehmet Şirin Gürbüz, yasal haklarını talep eden işçilerin, işten çıkartılmakla tehdit edildiğini ileri sürdü. Dicle EDAŞ yetkilileri, işçilerin, davalarını ilgili firmalara yönelttikleri takdirde tekrar kendileriyle çalışabileceklerini söylediler.

YÜKLENİCİ FİRMAYA DAVA

Dicle Elektrik Dağıtım, sorumluluğunda bulunan Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak gibi Diyarbakır’da da arıza bakım onarım işini yüklenici firmaya verdi. Diğer illerde olduğu gibi buradaki yüklenici firma ile de aynı sözleşmeler imzalandı. Ardından da Diyarbakır il merkezi ile ilçelerde toplam 418 personel firma elemanı olarak çalışmaya başladı. Ancak,  işçiler, bünyesinde çalıştıkları yüklenici firmanın yemek ve yol paralarını ödemediğini ileri sürerek dava açtı. İddialara göre bazı işçiler de yapılan yönlendirmeler nedeniyle bağlı oldukları bu firma yerine Dicle Elektrik Dağıtım’a dava açtı.

İŞÇİLER EYLEM YAPTI

Karşılıklı açılan davalarla, işçiler ile yüklenici firma ve DEDAŞ arasında, karşılıklı tehdit ve işten çıkarma iddiaları gündeme geldi. Yaşanan kaotik ortam üzerine Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinde (Dicle EDAŞ) çalışan bir grup işçi, dün bağlı bulundukları yüklenici firmadan bazı haklarını alamadıkları gerekçesiyle grev başlattı. Greve katılan işçiler, Dicle EDAŞ binası önünde basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını okuyan Enerji-Sen Genel Başkanı Mehmet Şirin Gürbüz, yasal haklarını talep eden işçilerin, işten çıkartılmakla tehdit edildiğini ileri sürdü.

İŞTEN ÇIKARMA TEHDİDİ

Yüklenici firmadan yol ve yemek paralarını almak için dava açan işçilere, ‘Davanızı geri çekmezseniz işe gelmeyin!' şeklinde cevap verildiğini iddia eden Gürbüz, “Dicle EDAŞ'ta çalışan yüzlerce enerji işçisini iş kanunu ve iş sözleşmelerinden doğan haklarını talep ettikleri için işten çıkartmakla tehdit etmek hukuksuzluktur.” dedi. Basın açıklamasının ardından işçiler, sonuç alıncaya kadar oturma eylemi başlattılar.

HALK OLUMSUZ ETKİLENECEK

Sorunun taşeron firma ile çalışanları arasında yaşandığını iddia eden DEDAŞ, firma yerine enerji şirketine dava açılmasının anlamsız olduğu, eylemin Diyarbakır ve ilçe halkını olumsuz etkileyeceği kaydedildi. Açıklamada, şöyle denildi: "Dicle EDAŞ, işçilere 'Konunun muhattabı biz değiliz. Muhatabınız bünyesinde çalışan yüklenici firmadır. Bu nedenle hakkımızda açtığınız davaları geri çekin ve gelip görevinize başlayın' dedi. Ancak, alacaklarını bağlı oldukları firma yerine enerji şirketinden almak isteyen bir kısım işçi, bugün işbaşı yapmadı ve işi bırakma eylemi başlattı. Dicle Elektrik Dağıtım binası önünde toplanan ve aralarında DİSK'e bağlı Enerji Sen üyesi işçilerin de bulunduğu bir grup işçi, saat 11.00'da eylem başlattı."

BÜNYEMİZE ALMAK İSTEDİK

Açıklamada görüşüne yer verilen DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel de, şu ifadelere yer verdi: "Arıza bakım onarım işini kendimiz yapmak istiyoruz. Bu nedenle de 418 işçiyi kendi bünyemize katmak istedik. Ancak, daha önceki yıllara ait alacaklarını kurumumuzdan istemektedirler. Ama muhatap olan taraf biz değiliz. Muhataplarında dava açarlarsa şirketimiz de gerekli yardımı sağlar. Ama, hem bize dava açarak hem bizimle çalışmaları kabul edilebilir değil. Şartlarımızı sıraladık. Bu çerçevede birlikte çalışabileceğimizi ilettik. Biz, taşeron sistemini kaldırmak istiyoruz. Bu arkadaşlar bizimle çalışmak isterlerse buyursun gelsinler, her zaman kapımız açıktır."

Karagüzel, kendilerinin kamu hizmeti sunduğunu da vurgularken, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı tedbir aldıklarını kaydetti.

BİSMİL VE ERGANİ'DEKİ İŞÇİLER

Öte yandan Bismil ilçesinde de 40 işçi DEDAŞ'tan çıkartılmaları ve yeni sözleşmede hakları gasp edildiği gerekçesiyle greve girdi. Konuyla ilgili mağduriyetini dile getiren 12 yıllık DEDAŞ çalışanı Bedrettin Gündüz, kendisiyle beraber 40 kişiye 31 Mayıs 2016 tarihi itibari ile Akdeniz Firması tarafında işlerine son verildiğini söyledi. Gündüz, “Hak ve hukukumuzdan da vazgeçmiyoruz. Hakkımız ne ise onu istiyoruz. 40 tane mağdur aile vardır ve bunların ekmeği ile oynanıyor, zor durumdayız.” dedi.

SÜRESİZ GREV BAŞLATIYORUZ

DEDAŞ bünyesinde Ergani'de çalışan yaklaşık 30 arıza, bakım ve onarım taşeron işçisi, özlük haklarının yok sayıldığı gerekçesi ile Ergani DEDAŞ arıza onarım binası önünde protesto eylemi gerçekleştirdi. Taşeron işçiler, firmalarının kendilerini mağdur edecek yeni bir sözleşmenin imzalatılması için dayatma ve mobing uyguladığını savunarak, gerekli düzenlemelerin yapılmaması halinde süresiz greve gideceklerini açıkladı. Protestocu işçiler: "Bizlere ‘Ya bu sözleşmeyi kabul edin ya da işten ayrılın’ şantajı yapılıyor, baskı kuruyorlar. Yenilen ihalelerde yeni gelen şirketlerde yıllık izin, fazla mesai, bayram ücretlerimizi yok saymanın derdindeler. Maaşımız ve geleceğimiz taşeronun iki dudağı arasında bırakılıyor. Canımız pahasına ve üç kuruşa çalıştığımız işimizi taleplerimiz kabul edilene kadar süresiz greve gideceğiz.” dediler. Öte yandan, AK Parti Ergani İlçe Başkanı Mehmet Şükrü Sayan ise konunun bölge vekillerine iletildiğini ve çözüm için girişimlere başlayacakları mesajını verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz