Güllü davası başlıyor

Ergani ilçesinde eşi Can Yılmaz tarafından geçen yıl yakılarak öldürülen 3 çocuk annesi Güllü Yılmaz davasının ilk duruşması bugün Diyarbakır Adliyesi’nde görülecek.

Güllü davası başlıyor

Ergani İlçesinde 17 Ekim 2019’da eşi Can Yılmaz’ın üzerine benzin döküp ataşe vererek ölümüne neden olduğu 3 çocuk annesi Güllü Yılmaz cinayeti davasının ilk duruşması bugün Diyarbakır Adliyesi’nde görülecek. Güllü Yılmaz öldürülmeden önceki son bir ayda iki defa eşi tarafından darp edilip ölümle tehdit edilmişti. Yılmaz aldığı darp raporu üzerine şikayette bulunmasına rağmen, ölümden kurtulamadı.

SUÇUNU KABUL ETTİ, SERBEST BIRAKILDI

Ölümünden sonra ailesinin avukatlığını üstlenen Gevriye Atlı, öldürülmeden önce defalarca şiddet gören Güllü Yılmaz’ın yaptığı şikâyetlere karşı yargının ne tür tedbir ve işlemler yaptığını araştırdı. Atlı, araştırması sonucunda Yılmaz’ı ölüme götüren ihmaller zinciriyle karşılaştı. İddianamelerde ve mahkeme kararlarında, kadının 17 Ekim tarihinden önce 14 Eylül ve 29 Eylül 2019’da Can Yılmaz’ın sistematik şiddetine maruz kaldığını, boğazına bıçak dayayarak ölümle tehdit edildiği yer aldı. Atlı, “Güllü’nün ilk şikayetini yaptığı 14 Eylül’de sanık tutuklanmış ya da etkili bir koruma kararı verilmiş olsaydı 29 Eylül’de Güllü’nün boğazına bıçak dayayıp ölümle tehdit edemeyecekti” dedi.

‘ÖLÜNCE DAVA HIZLI YÜRÜDÜ’

Yargılama sürecine değinen Atlı, Ergani 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nin Güllü Yılmaz öldükten yaklaşık 2 ay sonra sanık Can Yılmaz’ı, kasten yaralama, silahla tehdit ve basit yaralama suçlarından toplam 5 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdığını söyledi. Atlı, mahkemenin yargılamayı hızlandırıp kısa sürede karar vermesinin nedeninin şikayetçi olan kadının ölümü olduğunu vurguladı. Atlı, “Bu ihmaller zincirini ağır ceza dosyasında mahkeme önünde tek tek anlatacağız. Adaletin tecelli etmesi için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Atlı, davaya sahip çıkmak için AHBAP Derneği yöneticilerinin duruşmayı takip edeceklerini söyledi. AHBAP Başkanı sanatçı Haluk Levent’in de, sosyal medya üzerinden destek vereceğini ifade etti.

GÜLLÜ YILMAZ'A NE OLMUŞTU

17 Ekim 2019 tarihinde Can Yılmaz (35), bir fabrikada işçi olarak çalışan 14 yıllık eşi Güllü Yılmaz (32) ile evde tartıştı. Evin banyosundaki bidonda bulunan benzini kızı D. Yılmaz’ın, eşinin ve kendisinin üzerine döken zanlı, çakmakla eşini ateşe verdi. Alevler içinde kalan Güllü Yılmaz, yanmanın verdiği acıyla kendisini ikinci katta olan evin penceresinden aşağı attı. Ağır yaralanan Yılmaz, çevredekilerin yardımıyla önce Ergani Devlet Hastanesi’ne oradan Dicle Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırıldı.

Babasının ateşe verdiği 12 yaşındaki D. Yılmaz’ın ise kollarında üçüncü derecede yanıklar oluştu. Hastanede 12 gün boyunca yaşam mücadelesi veren anne Güllü Yılmaz kurtarılamadı. Zanlı ise ölümden 1 gün önce gözaltına alınarak tutuklandı. Adli Tıp Kurumu raporunda, Güllü Yılmaz’ın ölümünün vücudunun yüzde 50-60’ını tutan 2-3’ncü derecede yanıklar ve gelişen komplikasyonlar sonucu meydana geldiğinin tespit edildiği belirtildi.

İddianamede, “Eşe karşı canavarca hisle kasten öldürme”, “Çocuğa ve altsoya karşı canavarca hisle öldürmeye teşebbüs” ile suçlanan zanlının 1 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 20 yıla kadar hapsi isteniyor. Zanlı Can Yılmaz’ın 3 çocuğu da babanı velayet hakkı kaldırılarak korumaya alındı. Ergani Sulh Hukuk Mahkemesi’nin çocuklara bakan anneannelerini vasi olarak ataması bekleniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz